01
Mie, Mai
2 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Thumbnail imageTurda, oraș bimilenar, nu duce lipsă de cercetători capabili să se arunce în valurile tulburi ale istoriei. Ultimul care a decis să facă acest pas este dr. Răzvan Mihai Neagu iar momentul ales a fost ziua de joi, 12 decembrie, ora 17.00. Atunci a avut loc în Sala Mare a Primăriei din Turda, lansarea cărţii sale intitulată suficient de original pentru a-i ține la distanță pe diletanți: "Politica beneficială a papalității de la Avignon în Transilvania 1305-1378".



La lansarea cărții sale, izvorâtă dintr-o lucrare de doctorat foarte apreciată de profesorii săi, lui Răzvan Mihai Neagu i-au stat alături trei dintre marii specialiști din domeniu: prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu" din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. Şerban Turcuş, și prof. univ. dr. Călin Felezeu, decanul facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei Cluj. Alături de familie, prieteni, rude și apropiați au asistat la lansarea de carte și colegii de partid ai autorului consilierii locali Cristian Felezeu, Ovidiu Micu, Nicolae Panait.
Evenimentul publicistic a fost deschis de prof. univ. dr. Călin Felezeu, care a numit apariția editorială "o carte consistentă și valoroasă a mai tânărului nostru coleg". "Răzvan Mihai Neagu reușește astfel să încheie un ciclu profesional important, cel în urma căruia a susținut teza de doctorat, și, așa cum stă bine unui tânăr cercetător riguros și harnic, rezultatul muncii sale trebuie să vadă lumina tiparului", a spus profesorul Felezeu care mai remarca faptul că "citind cartea am rămas surprins de cât de bogată a fost prezenţa papalităţii în Transilvania acelor ani".
Thumbnail imageProf. univ. dr. Nicolae Edroiu a descris volumul, la rândul său: "Este o lucrare deosebit de bine formată, vă incit să o lecturați, muncită, elaborată în urma unei documentări științifice nu întinsă pe prea mult în timp, dar foarte consistentă, insistentă și în ritm alert făcută de autor, sub conducerea mea ca și conducător științific", a spus profesorul Edroiu, remarcând că autorul are doar 30 de ani, sugerând că o astfel de lucrare, la o asemenea etate, îi face cinste.
A venit rândul conf.univ. Şerban Turcuş, cel care a spus: "Uitați-vă la această carte. Este o carte groasă, o carte grea, şi la propriu şi la figurat. Lectura ei nu este facilă. Răzvan a lucrat la ea și și-a făcut și munca de profesor. Studenții doctoranzi pe care îi avem azi la facultate stau trei ani numai să-și facă lucrarea de doctorat și scot o carte jumătate cât aceasta și cu rândurile foarte aerisite", a atras atenția conferențiarul care a subliniat importanța orașului nostru, Turda lui Răzvan cum a numit-o el: "Peste aproximativ câteva decenii dumneavoastră veți sărbători 1000 de ani de la pomenire. Nu știu dacă vă dați seama dar sunteți prima localitate din Transilvania menționată într-un document medieval. Sunteți cea dintâi localitate din România pomenită într-un document medieval, ceea ce este extraordinar", a spus conferențiarul universitar Șerban Turcuș.
În sfârșit, când a venit rândul autorului, acesta a vorbit cu pasiune despre perioada studiilor sale, a cercetărilor întreprinse, din care aThumbnail image rezultat această carte: "Am consultat multă bibliografie de specialitate, am găsit studii în spațiul francez, am găsit câteva și în cel anglo-saxon, în spațiul maghiar destul de puține, spre surprinderea mea, aproape inexistente și destul de multe în spațiul iberic, atât în Spania cât și în Portugalia. De ce am ales subiect? În primul rând papalitatea a constituit o mai veche preocupare de-a mea, încă din perioada studenției", a relatat dr. Răzvan Mihai Neagu, care nu a uitat să precizeze importanța îndrumării sale de către conf. univ. Șerban Turcuș, un specialist al acestei teme, și prof. univ. dr. Nicolae Edroiu.
La final, dr. Răzvan Mihai Neagu a dăruit câte un exemplar din cartea lansată fiecăruia dintre participanți, oferind celor care au dorit și o dedicație pe prima filă a volumului, din partea autorului.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh