01
Mie, Mai
2 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

galerie-metaforic-3Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Turda, a vernisat vineri, 8 noiembrie, de la ora 18, o nouă expoziţie cu care creatorii de artă şi frumos turdeni se prezintă în faţa publicului turdean. Intitulată “Metafore”, expoziţia propune o varietate de manifestări artistice a echipei membrilor acestei formaţiuni a celor care muncesc în domeniul artei.

În lipsa oricărui politician, momentul inaugural al expoziţiei a fost mai natural, firescul prezentării lucrărilor rezidând tocmai din faptul că artiştii care expuneau vorbeau aceeaşi limbă, una a modestiei şi a exprimării artistice, fără cuvinte prea multe dar abundentă în culoare şi formă tridimensională. Şi a mai fost un lucru inedit: de această dată cel care a fost amfitrionul vernisajului nu a mai fost Alexandru Picovici, cel care a preferat să stea în public, fotografiindu-şi colegii, ci Alin Bîlcu, cel care a descris, cu cuvintele profesionistului, lucrările fiecăruia dintre artiştii expozanţi. Aceştia au fost, aşa cum i-a prezentat profesorul Alin Bîlcu, pictorii Alexandru Picovici, Mariana Codorean Picovici, Gheorgh Roșa, Adrian Ţop, Dumitru Popa, Lucian Ţintariu şi Mihaela Gorcea, sculptorii Suba Laszlo şi Mircea Viorel, şi, nu în ultimul rand Nagy Anamaria, prezentă cu câteva lucrări de sticlărie.


 

galerie-metaforic-1“Vă prezentăm o nouă expoziţie colectivă a membrilor Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Turda. Suntem bucuroşi să vă putem oferi lucrări valoroase, expresive, originale, care definesc stilul fiecăruia dintre expozanţi. Putem spune că, la Turda, s-a format o şcoală de artă în interiorul căreia fiecare artist evoluează liber, urmându-şi stilul şi trăirile individuale, reuşind să propună lucrări valoroase iubitorilor de artă turdeni”, a spus Alin Bîlcu.

galerie-metaforic-2Bîlcu i-a invitat pe cei prezenţi la vernisaj să vizioneze lucrările expuse, fără ca nimeni să mai ia cuvântul, de parcă se spusese despre respectiva expoziţie tot ce se putea spune, artiştii prezenţi cunoscându-se extreme de bine între ei. În plus îi leagă limbajul universal al artei şi subînţelesul muncii individuale în singurătatea atelierului propriu de unde, într-un final, după mai multă sau mai puţină muncă, ies lucrările pe care aceşti artişti le scot la lumină pentru a fi expuse în spaţiul luminos al Galeriei de Artă a municipiului Turda.

Expoziţia va rămâne deschisă între ora 9 şi 16, de luni până vineri, aşa că toţi iubitorii de frumos sunt invitaţi să treacă pragul expoziţiei “Metafore”, pentru a-şi umple sufletul cu frumos, cu culori şi forme prin care artiştii se exprimă în meşteşugite feluri, similare alcătuirilor măiastre din vorbe sau cuvinte.

galerie-metaforic-4De unde până unde Metafore, ne-am întrebat? Iar răspunsul l-am găsit imediat în aproape fiecare dintre lucrările expuse întrucât niciuna nu vorbea clar, dictatorial, impunându-şi cu forţă şi fără putinţă de tăgadă înţelesul ori semnificaţia, ci transferă în ochii privitorului, adeseori, imagini artistice inedite chiar contrastante. Cum contrastante sunt şi lucrările unora dintre artişti cu ale altuia, cu diferenţe abisale de la concret la abstract. Dar tocmai această varietate oferă consistenţă şi valoare expoziţiei care:

De la poartă-i anunţată

Şi strivită pe perete,

Fie că-i natură moartă,

Ori vis dulce, dacă este.

galerie-metaforic-5Metaforic vorbind.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh