20
Mie, Noi
49 New Articles

Cultură
Typography

Artiștii turdeni, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.R.) Turda, au cucerit Hunedoara! După ce în prima lună a acestui an lucrările turdenilor au fost expuse la Alba Iulia, expoziția itinerantă intitulată TurdaART a poposit la Galeria de Artă Hunedoara. Beneficiind de generozitatea spațiului expozițional, picturile și sculpturile artiștilor turdeni au putut fi mult mai bine puse în valoare decât în micuța Galerie de Artă a municipiului Turda, acestea metamorfozându-se parcă, părând altele decât... acasă.

În plus, expoziția itinerantă, pusă la cale de președintele Picovici, se dovedește a fi una vie, ea crescând, de la Alba Iulia la Hunedoara, au apărut noi artiști expozanți pe afișul evenimentului,  numărul lucrărilor expuse s-a mărit, creând varietate, diversitate și... noutate.

Administratorii Galeriei de Artă Hunedoara, membri ai Filialei Hunedoara a U.A.P.R., și-au primit cu multă căldură colegii din Turda, apreciindu-le lucrările și efortul de a expune pe simezele din fostul oraș metalurgic.

Horia Gherghina, președinte al UAPR, filiala Hunedoara, a transmis audienței, înainte de a îi prezenta pe artiștii turdeni: „În această seară, avem onoarea să îi avem ca oaspeți pe artiștii plastici de la Turda, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici, și avem onoarea să avem lucrări de excepție aduse cu eforturi de dumnealor. Prea multe cuvinte nu am să vă spun. Dar, cum pe noi ne preocupă acum ba salarii mari, pensii mari, eu spun că ar fi cazul să indexăm și arta. Este valabil pentru noi, hunedorenii, să lucrăm mult și în acest an, pentru a avea expoziții personale și de grup la nivelul celor din Turda”, a spus gazda artiștilor turdeni.

Acesta a lăudat lucrările artiștilor turdeni subliniind varietatea tehnicilor în care acestea au fost realizate, apoi a dat cuvântul președintelui Filialei Turda a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Alexandru Picovici, care a mulțumit primitoarelor gazde pentru modul în care au fost întâmpinați, după care a făcut o scurtă prezentare a filialei pe care o conduce și una mai largă a membrilor acesteia: „Este a doua expoziție a filialei Turda, filială relativ tânără. Am dorit să arătăm că și la Turda se poate  întâmpla ceva pe plan artistic, nu doar în centrele mari, Cluj, București, Iași Timișoara s.a.m.d. Am constituit această filială cu speranța că vom obține unele finanțări de la Primăria Turda, pe care le tot așteptăm, încă nu se arată. Dar noi tot sperăm că se va investi nu numai în sport ci și în cultură, pentru că avem nevoie și de oameni de cultură în Turda, dar și din dorința de a arăta ce facem noi în timpul liber, ceea ce am creat noi.  Suntem un grup format din tineri absolvenți de artă plastică, secția grafică, pictură, masteranzi, iar ceilalți suntem mai mult pictori decât sculptori, care sunt doar trei”, și-a prezentat Picovici colegii, înainte de a descrie lucrările expuse pe simezele expoziției hunedorene.

Fazakas Tiberiu, unul din corifeii asociației artiștilor plastici din localitate a ținut, la rândul său, să spună câteva cuvinte: „Unele dintre lucrări, într-adevăr, parcă sunt făcute pentru această galerie, atât de bine sunt montate, așezate și puse în valoare. Pe unii dintre artiștii turdeni îi cunosc, am fost în tabără cu ei. Aici sunt toate genurile de artă plastică, toate se integrează într-o expoziție unitară. Îi felicit pe colegii de la Turda, le mulțumim, și să sperăm că, de acum înainte vom avea multe expoziții frumoase”, a rostit Fazakas Tiberiu.

Lucrările turdenilor vor rămâne în expoziția de la Hunedoara până la finalul lunii februarie. Se cuvine să-i felicităm și să-i numim aici, în ordine alfabetică:  Ágoston Zsolt, Alin Bîlcu, Elena Felicia Cîmpian, Mariana Codorean-Picovici, Radu Cotișel, Adela Elena Daroczi, Marta Deleanu, Diana Dîrlea, Călina Gligor, Vasile Hegheș, Viorel Mircea, Anamaria Nagy, Alexandru Picovici, Dumitru Popa, Gheorghe Roșa, Suba Laszlo, Lucian Țîntariu, Adrian Țop, Stanca Țop, Gavril Zmicală.

Finalul vernisajului a fost onorat de un mini-concert de muzică de jazz oferită de formația din localitate, Feel the Jazz Quartet.

-----------------------------

Fotografiile publicate în acest articol îi aparțin doamnei Mariana Codorean-Picovici. Îi mulțumim, Cei care doresc să vizioneze mai multe fotografii de la eveniment, pot să o facă accesând link-ul: https://www.facebook.com/mariana.picovicicodorean/posts/2005610369702452?pnref=story

Iar un video poate fi urmărit pe canalul Youtube al domnului Szalkay Zoltan, la adresa:

https://www.youtube.com/watch?v=df4TK0mAiMU&feature=share&app=desktop

 

 

 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh