29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj anunță finalizarea procedurii de elaborare a caietului de sarcini vizând reabilitarea fațadelor imobilului Palatului Banffy din Piața Unirii, nr. 30.

Această etapă reprezintă un pas important în procesul de reabilitare, în perioada imediat următoare fiind prevăzută demararea procedurilor aferente etapei de achiziție a lucrărilor de execuție. Alături de celelalte investiții notabile pe care le-am realizat până acum, precum modernizarea spațiilor expoziționale sau înființarea unui laborator de restaurare, reabilitarea exteriorului Palatului Banffy va contribui în mod sigur la creșterea atractivității acestui important depozitar de valori care cuprinde totodată și un colectiv valoros de cercetători din domeniul artei”, a declarat domnul Alin Tișe.

În prezent, palatul este proprietate publică a judeţului Cluj şi se află în administraţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca, fiind cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită, realizate de Anton Schuchbauer.

Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei). Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956, Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

 

 

Biroul de presă

31 mai 2018

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh