25
Joi, Apr
3 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Parcă niciodată la Turda, Eminescu nu a fost omagiat, pomenit, urmat și adorat, ca în acest an când, la 15 ianuarie 2019 s-au sărbătorit 169 de ani de la nașterea sa. Amploarea evenimentelor dedicate marelui ana sevan, directoarea casei de cultura turda, ateliere eminescupoet român a crescut în întreaga țară după ce data nașterii sale a fost consfințită drept Ziua Culturii Naționale, prin Legea nr. 238/2010.

elevi la eminescu al meuLa Turda însă, în mulți dintre ultimii ani, poetul nepereche era sărbătorit mai mult prin licee, sau prin efortul preotului Sebastian Zăhan, împreună cu tinerii săi de la Turda Tin, în timp ce Casa de Cultură, în prezența unor artiști amatori depuneau o coroană de flori la bustul din fața fostei Poște.

Iată că în acest an au fost trei evenimente doar pe agenda Primăriei și Casei de Cultură, unul mai frumos decât celălalt, dar fiecare unic prin modul de desfășurare. În acest articol însă vom vorbi de unul dintre ele, desfășurat printre portretele Corneliei Vidrașcu, la Galeria Municipală de Artă, al cărei amfitrioană a fost însăși directorul Casei municipale de Cultură din Turda, Ana Sevan.

„Eminescu al meu” s-a desfășurat de la ora 15:00 un mod interactiv, într-un spațiu intim, descătușat de orice programări sau indicații regizorale. Diversele ateliere de comunicare în cadrul cărora s-a discutat despre importanța operei eminesciene și aportul lui Eminescu la dezvoltarea și unitatea culturii universale. Atelierele au fost coordonate de directoarea Casei de Cultură, Ana Sevan, și s-au repetat și de la ora 16 și de la 17, cu participarea altor și altor elevi turdeni sau a altor iubitori ai culturii eminesciene. Așadar un efort consistent, răsplătit de plăcerea cu care iubitorii poeziei au participat și s-au implicat.

Atelierele au beneficiat și de recitarea poeziilor din creația lui Mihai Eminescu de către actrițele Teatrului Aureliu Manea, Mihaela Deceanu și Doina Șoproni.

Au fost prezenți oameni de cultură, de artă, profesori, chiar prelați, toți plecând acasă cu sufletele încărcate de satisfacția dată de prezența la astfel de evenimente care ar trebui repetat cât mai des.

------------------

Mai multe fotografii: https://turdainfo.ro/index.php/ionel3/14962-ateliere-interactive-din-dragoste-de-eminescu

Video: http://agoramedia.ro/index.php/teline-v-video/51-video/8522-eminescu-al-meu-la-gma-turda

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh