25
Joi, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și mitropolia clujuluiSălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește în totdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Astfel, pentru a marca împlinirea a 13 de existență ai Mitropoliei Clujului, luni, 25 martie 2019 de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de opt ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, IPS TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului, PS LUKIJAN, Episcopul sârb de Budapesta şi Timişoara, PS JUSTIN, Episcopul Maramureșului și SătmaruluiPS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS PETRONIU, Episcopul Sălajului, PS TIMOTEIArhiereu Vicar al Maramureșului și Sătmarului va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul intronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, condus de Nicolae Ivan, reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh