26
Vi, Apr
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dan Florea este, în opinia mea, cel mai promițător poet turdean aflat, încă, în căutarea consacrării. Iar „Furtuni de rouă” este o altă treaptă urcată de talentatul gânditor ce nu ezită a-și așterne gândurile și dan florea furtuni de rouatrăirile într-o formă nu doar estetică. O treaptă urcată pe scara ce se îngustează spre vârf, pentru a nu-i lăsa să treacă decât pe cei mai inspirați.

Evenimentul din orașul natal al autorului, de lansare a celui mai recent volum al său de poezii, a avut loc în generosul spațiu al Centrului Rațiu pentru Democrație, din la fel de generoasa Casă Rațiu, un reper de cultură în ultimii ani pentru urbea arieșană. A făcut parte din programul consistent de evenimente culturale aflate pe afișul Festivalului Internațional de Teatru Turda 2019. Prietenii și admiratorii l-au înconjurat pe promițătorul compozitor de rime și ticluite-ntoarceri de cuvinte, un gest de dragoste și de susținere, de încredere și speranță. Și dacă întregul eveniment a fost dedicat de autorul volumului lansat defunctului său tată, Virgil Deceanu, vechi prieten al acestuia, a fost ales să prezinte vorbitorii. Acesta a amintit prietenia ce l-a legat de tatăl autorului, cunoscut de mii de turdeni, Ucu Florea, de faptul că l-a cunoscut pe Dan încă de când era copil, dar a vorbit, mai mult de lirismul acestuia: „Pe poetul Dan Florea, la un cunoscut la ședințele cenaclului literar „Pagini Literare Turdene”, unde am luat pentru prima dată  legătura cu lirica sa și de atunci am început să fiu interesat de creația sa poetică. De aceea, volumul „Furtuni de rouă” nu a fost tocmai o surpriză ci o certitudine pe care o așteptam cu interes. Lirica actuală a acestui volum vine să se alăture existențialismului atât de voluptuos îmbrățișat de mulți poeți tineri. Aventura gândirii coborâte în cuvânt  experimentează cu măiestrie cunoașterea ca aventură de cea mai multă cele mai multe ori triste”, a interpretat Virgil Deceanu, autor, la rândul său, al unor piese de teatru, cele mai noi poezii ale poetului turdean.

 

Îmbracă-mi pieptul în vitralii, dar să le spargi

Te rog, adu-ți minte!

Că trebuie să mă privești în suflet

făr’ de-ochelari croiți din “cele sfinte”. (Poezia „Îmbracă-mă-n ferestre”)

 

A fost invitat apoi la cuvânt scriitorul Ioan Bembea, profesor de limba și literatura română, care, după propria mărturisire a lecturat volumul și a schițat o recenzie: „Îl felicit pe Dan Florea pentru ce a realizat până acum, un exercițiu benefic și necesar pe drumul poeziei. Dar recomandăm, sigur, este o opinie personală, să nu se îndrepte spre necuvinte și spre o poezie puternică valoroasă și trainică, să recurgă la mesaje închegate logic.  Încă o dată, îl felicit pentru poeziile pe care le-a realizat, îi doresc mult succes. Nu este niciun prag care să nu fie trecut, îi doresc să pășească pe o treaptă tot mai sus  și să aibă parte de o plăcere tot mai mare și de un public tot  mai larg”, i-a urat scriitorul Ioan Bembea mai tânărului său confrate.lansare carte

 

Din tâmple lungi îți curg petale

ningând cu iarbă treptele,

de-atâta toamnă-n primăvară

porți flori răscoapte-n cugete. (Poezia „Cireșind”)

Poetul Victor Constantin Măruțoiu, a vorbit despre importanța activității unui creator literar într-un cenaclu de gen, precizând și despre prima dată când Dan Florea a pășit în Cenaclul Literar Studenţesc „Vox Napocensis” al Casei de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca: „La Dan, a fost o reacție din partea colegilor mai vechi din cenaclu, care au câteva volume, de mirare față de poezia sa. O poezie bună, închegată și care izvorăște întotdeauna nu doar cuvinte frumoase, ci și aceea expresie poetică, acel frumos care rămâne, dăinuie, în structura noastră românească, structura noastră de construcție literară. După aceea, citind acest manuscris, am văzut la Dan acest joc, cum foarte bine l-au descoperit și antevorbitorii mei, între mediul tradițional și cel modern, această pendulare care este sufletul său. Această dorință de a fi în zilele noastre, moderne, dar nu de a-și trăda trecutul”, a punctat președintele cenaclului clujean, într-un cuvânt destul de lung.

 

Cu vorba și fapta-ți în tot deșirate

 ca raza de soare ce sărută luna,

sunt șoapta de viață din dorul de moarte,

 la alții sunt toate, cu tine sunt una. (Poezia „Ia-mi existența și aleargă-mă în cerc…”)

A urmat momentul surpriză, pregătit chiar de autor, care a rugat o prietenă, pe Claudia Oltean, care a recitat câteva dintre poeziile din volum, având toată libertatea, din partea autorului, singurul criteriu al claudia olteanalegerii fiind propria-i preferință.

 

Port zei în buzunare, reînnoiți cu seară

 și-i țin în osanale cu patos și confort.

Am zeu de dimineață, slăvit dintr-o țigară,

 am zeu îndrăgostirii,

ce-și cere plata-n ort. (Poezia „Noapte personală”)

 

Nu în ultimul rând, profesorul Ovidiu Nistea, la care tatăl poetului a apelat când Dan Florea pregătise suficiente poeme și poezii pentru un posibil volum de debut, a povestit acel moment, mărturisind că este uimit de saltul uriaș făcut de autor de la acele creații de început, la cele cuprins în actualul volum. „Are aici unele texte memorabile dată nu monumentale. Și mă gândesc aici la finalul volumului, „Copilărie”...  este strălucitoare, cu de toate. Sunt îndreptățit să îi spun că este deja poet, numai că există vorba aceea, nu știu, a chinezilor: „lauda demobilizează”. Să nu-l demobilizăm. Dar nu cred că e cazul, pentru că, dacă a reușit să facă saltul, e limpede că în această carte se află și poetică, și filosofie și mitologie, dar mai ales îl găsim pe Dan Florea. Desigur că există și texte mai slabe în carte, dar găsim și la Eminescu, mai ales în cele cerut la Bacalaureat”, a conchis profesorul Nistea, „bâgând bâta-n stup”...

 

Mă ascund uneori în umbra-mi călâie

 când mrejele dragostei mustesc peste pași,

din brațe-mi cresc aripi, ca ramuri, o mie,

 sub frunze nasc fauni cântând, pătimași. (Poezia „De-a v-ați ascunselea”)

 

La final, cu multă modestie, autorul a mulțumit gazdelor, organizatorilor și a subliniat: „Această lansare este făcută în numele tatălui meu, care a plecat puțin prea repede, prea grăbit, din păcate. De mic copil, arta scrisului, arta cuvântului, arta de a scoate ce este în noi am primit-o de la el. Dragostea de cuvânt, dragostea de formă, de cuvinte, tot ce înseamnă artă, de fapt,  a venit din partea lui”, mărturisește autorul volumului lansat la Turda. Dacă a fost emoționat vorbind despre tatăl său, Dan Florea a fost și mai puțin dornic de a vorbi despre creația sa: „Mă simt stingher să povestesc din punctul de vedere al autorului, despre mine și scrisul meu, pentru că suntem ființe complet separate. De multe ori mă întreabă lumea „ - Cum scrii, cum faci?” Eu nu scriu, eu nu fac, eu sunt doar un material de trecere pentru ceea ce primesc din jur, de la voi, trece prin mine și în final ies tot felul de cuvinte pe care la aștern pe pagină. Nichita Stănescu, dacă tot e să fac o referire, se considera o moașă, pentru gânduri, pentru cuvinte, pentru poezie. Eu mai am cale lungă până să pot intra pe acele uși”, a transmis Dan Florea celor prezenți, înainte de a semna câte o dedicație celor care au achiziționat volumul său.

 

Moștenire

 

Cei miloşi vor moşteni pământul,

cei viteji – oceanul!

Cei temerari vor moşteni văzduhul,

cei zănatici – cerul!

Cei uituci vor moşteni viitorul,

cei cu ţinere de minte – dorul!

Toţi cu cei şi toţi cu cele vor primi cum se cuvine.

Numai eu mă moştenesc pe mine.

 

Pentru că Dan Florea este un specialist în domeniu, apreciază rolul designului, a formei, așa cum se cuvine, astfel că a apelat  la o tânără talentată care a dat o notă i mai originală, și mai personală modului în care volumul a văzut lumina tiparului, așa că se cuvine să lăudăm munca domnișoarei Emi Ciorea ale cărui cuvinte pot fi citite pe coperta interioară a volumului de poezii: „Universul meu este unul nonconformist, atipic, iar prin ilustrațiile pe care le fac încerc să ofer înțelegerea subiectivă a imaginilor, independente de artist”.

În concluzie, dacă vă cade în mână, fiți siguri, dragi iubitori ai poeziei, că veți savura volumul „Furtuni de rouă”, unul care conține poezie originală, puternică din punct de vedere conceptual și valoroasă ca formă a mesajului poetic. Poezia lui Dan Florea este una care merită citită în tihnă și savurată pe-ndelete, în umbra dinaintea serii, cu o linguriță de dulceață și un pahar de apă. Dacă doriți să achiziționați un exemplar, din volumul care conține 63 de poeme și poezii, apărut la Editura Ecou Transilvan, puteți să-l contactați pe autor, aici: https://www.facebook.com/lyelus.

Iar la final, trebuie spus că banii strânși din vânzarea cărții vor sluji unei cauze nobile, vor fi vărsați într-un cont pentru achiziționarea unei ambulanțe.

------------------------

Mai multe foto de la eveniment, puteți viziona la finalul filmării de mai jos:

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh