28
Joi, Mar
23 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Descoperirile arheologice se țin lanț pe strada Panait Cerna din municipiul Turda. Cu puține zile în urmă o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie descoperiseră pe strada menționată (la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu) mai multe construcții din perioada medievală, distruse cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, la cea de-a doua invazie mongolă (1285).descoperire arheologica

Pe aceeași stradă, la 200 de metri spre sud, la intersecția cu strada Alecu Russo, în cadrul aceluiași proiect de reabilitare al sistemului de apă potabilă și canalizare, au fost descoperite de această dată, ruinele unei construcții romane cu dimensiuni considerabile, a cărei destinație nu am putut-o stabili în stadiul actual al cercetărilor.

Zidurile dinspre S-SV și N-NE ale construcției descoperite într-o primă etapă, au fost parțial distruse în perioada introducerii conductei magistrale de apă potabilă din anul 1986. Structurile zidite identificate, cu o lățime de aproape 1 m, au fost dezvelite pe porțiunea păstrată doar cât a permis săpătura pentru introducerea noii conducte de apă. Într-o a doua etapă, a fost surprins de asemenea un zid de compartimentare al construcției pe întreaga sa lungime. Zidul construit din piatră spartă de carieră de mărime mică și mijlocie, s-a păstrat extrem de bine pe o înălțime de 1,60 m, până la talpa fundației (-2,20 m de la nivelul actual de călcare).

La un moment dat, cel mai probabil în urma unui incendiu, identificat arheologic printr-un nivel consistent de arsură (piatră afumată, sticlă și ceramică vitrifiată), clădirea și-a încetat existența.

Această descoperire arheologică completează șirul construcțiilor identificate pe strada Panait Cerna în cursul lucrărilor începute anul trecut și aduce noi dovezi despre structurile zidite nevăzute ale orașului roman Potaissa.

 

TEXT SI FOTO: Muzeul de Istorie Turda

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh