08
Mie, Feb
42 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Duminică, 25 iulie 2021, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca are loc proiecţia filmului “Monumente şi statui emblematice ale municipiului Cluj-Napoca” realizat de jurnalistul turdean Marian Oprea după un scenariu al scriitorului clujean Ioan Ciorca.marian oprea

Proiecţia filmului face parte din seria de evenimente care are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Film TIFF, ediţia din 2021.

Colaborarea dintre jurnalistul turdean şi scriitorul clujean este una mai veche, cei doi colaborând anterior şi pentru alte proiecte.

Prima colaborare a fost în 2018 la realizarea, în aceeaşi formulă, a scurtmetrajului documentar “Panteonul Transilvaniei şi Unirea”, un film realizat în anul centenarului Marii Unirii, care îşi propunea să aducă în actualitate personalitatea clujenilor care au avut legătură cu Marea Unire de la 1918 şi care îşi dorm somnul de veci în cimitirul cunoscut sub numele de Hajongard. Filmul a fost prezentat în ediţia din 2018 a Festivaluului Internaţional de Teatru de la Turda.

A doua colaborare a fost pentru realizarea materialului documentar “In Memoriam - Dr. Ioan Rațiu” - scurtmetraj documentar despre viaţa şi personalitatea avocatului turdean Ioan Raţiu şi importanţa acţiunilor sale pentru românii din Turda dar şi din Transilvania. Filmul despre Dr. Ioan Raţiu a fost prezentat în ediţia din 2021 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Turda.

Cea de-a treia colaboare dintre jurnalistul turdean Marian Oprea şi scriitorul clujean Ioan Ciorca aduce în prim plan reuşita celor doi de a avea producţia la care au muncit împreună prinsă în cadrul programului TIFF 2021.

Filmările pentru “Monumente şi statui emblematice ale municipiului Cluj-Napoca” au început pe 25 februarie 2021 şi s-au încheiat pe 21 martie 2021, montajul filmului - realizat tot de Marian Oprea - fiind finalizat pe 4 iunie 2021, după care a avut loc vizionarea materialului documentar de către factorii de decizie care au hotărât ca filmul despre Cluj-Napoca să facă parte din programul TIFF 2021.

Participarea în cadrul unui festival internaţional de film este o premieră pentru cei doi dar mai ales pentru municipiul Turda.

Pe parcursul celor 45 de minute, filmul îi invită pe spectatori la o plimbare prin Cluj-Napoca pentru a face cunoştinţă cu monumentele şi statuile emblematice ale municipiului care, de 20 de ani, găzduieşte Transilvanya International Film Festival.

45 de minute în care puteţi face cunoştinţă cu istoria Clujului, 45 de minute în care să aflaţi ceea ce poate nu ştiaţi despre anumite monumente sau statui, 45 de minute de plimbare, prin intermediul imaginilor, 45 de minute de informaţii documentate de scriitorul clujean Ioan Ciorca despre monumentele şi statuile emblematice din Cluj-Napoca prezentate aşa cum au fost văzute prin obiectivul camerei jurnalistului turdean Marian Oprea.

Vă aşteptăm la vizionare duminică, 25 iulie 2021, de la ora 17:30, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment outdoor, cu intrare liberă şi care cuprinde şi o secţiune de Q&A.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh