11
Mie, Sep
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De aceea, este momentul să îi transmitem cu toții „La mulţi ani!”, cu ocazia împlinirii a 71 de ani de activitate neîntreruptă!

La originile Bibliotecii Municipale „Teodor Murăşanu” Turda se află Biblioteca Reuniunii Femeilor Române (1860). ASTRA a înfiinţat în 1873 „Societatea de lectură a femeilor din Turda”, a doua din Transilvania după cea din Braşov, care a contribuit la răspândirea culturii româneşti în toate straturile societăţii şi a pregătit conştiinţa pentru marele act al Unirii. Un rol însemnat în activitatea biblioteconomică turdeană l-a jucat Emilia Raţiu, soţia memorandistul Dr. Ioan Raţiu. În anul 1874, odată cu aprobarea statutelor de meserii, la Turda apare şi cea de „bibliotecăreasă”. Despre fondul de publicaţii există date abia din 1894, când biblioteca dispunea de 206 volume. Fondul de publicaţii a evoluat astfel în următoarele decenii: 526 în 1904; 633 volume în 1914; 724 volume în 1924; 858 volume în 1934. Un fapt important îl constituie apariţia în anul 1910 a primului catalog al unei biblioteci româneşti din Turda: „Catalogul Societăţii de Lectură a Femeilor Române din Turda”. Tipărit la Tipografia „Carmen” din Cluj, catalogul cuprinde 633 de titluri. Biblioteca despărţământului Astra a existat până spre sfârşitul deceniului când cărţile salvate de la distrugere în al doilea Război Mondial au trecut în patrimoniul Căminului Cultural „Nicolae Bălcescu”, transformat ulterior în Casă de Cultură. Odată cu înfiinţarea Bibliotecii Raionale Turda ( hotărârea Consiliului Local este datată 31 Decembrie 1950 dar deschiderea oficială a bibliotecii a avut loc la 1 Ianurie 1951), cele aproximativ 4.200 de volume au fost preluate de această instituţie.Fondul de publicaţii preluat de la Căminul Cultural „Nicolae Bălcescu” s-a îmbogăţit treptat prin donaţiile forurilor tutelare centrale, prin creşterea progresivă a alocaţiilor bugetare, facilitându-se astfel achiziţiile anuale de la colectura bibliotecilor şi sporadice de la anticariate, Fondul de stat al Cărţii din Bucureşti şi filialele sale din Cluj şi Sălişte Sibiu, şi ulterior direct de la edituri sau magazine online. Acum 13 ani instituţia a deschis o Filială în cartierul Oprişani, cu o secţie destinată copiilor, şi alta adulţilor.

Din ianuarie 1951 instituţia a crescut generaţii întregi de turdeni. Unii s-au pregătit cu ajutorul cărţilor bibliotecii pentru şcoala primară sau gimnazială, alţii pentru liceu, unii pentru facultate. Ne bucurăm când ne amintim câteva nume de oameni importanţi de cultură care şi-au făcut portofoliile pentru admiterea la artă plastică în sala de lectură a bibliotecii ajutaţi de tratatele şi albumele din această colecţie. Ne bucurăm când ştim că foarte mulţi din inginerii de azi ai Turzii şi ai altor localităţi şi-au consolidat cunoştinţele cu ajutorul culegerilor de matematică, fizică sau chimie de aici. Mulţi studenţi s-au pregătit pentru examene şi cu informaţiile găsite în cărţile noastre. De asemenea, ne bucurăm să ne amintim că numărul mare din lucrătorii în asistenţă socială din Turda, cadre didactice sau poliţişti, au reuşit să îşi realizeze lucrările de licenţă sau masterat având drept bibliografie cărţi din colecţiile bibliotecii. Simţim satisfacţie că 3 din profesorii de istorie ai Turzii au folosit pentru lucrările lor de doctorat şi documente din biblioteca publică turdeană. Faptul că membrii turdeni ai Uniunii Scriitorilor din Romania şi alţi scriitori turdeni sunt utilizatori ai bibliotecii este o mândrie pentru noi. Fiind o bibliotecă cu caracter enciclopedic, unii dintre turdeni au putut să îşi lucreze mai bine grădinile şi livezile, să crească mai bine animalele de curte sau să îşi dezvolte o afacere studiind cărţi de specialitate de la noi. Am stat alături de comunitate şi prin activităţile educativ-culturale dezvoltând şi susţinând creativitatea a zeci de generaţii şi promovând valori prin concursuri, simpozioane, expoziţii, lansări de carte, derulând proiecte de sine stătătoare sau în parteneriat cu şcolile şi alţii. Am promovat oraşul şi valorile lui prin organizarea de evenimente locale, judeţene, naţionale şi în ultima vreme şi internationale. Am colaborat cu celelalte instituţii de cultură din localitate, şi nu doar din localitate, cu asociaţii şi Fundaţii, în activităţi dedicate tuturor categoriile sociale şi tuturor categoriilor de vârstă. În activitatea noastră am fost susţinuţi de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Turda şi Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj- ca for metodologic superior, iar atunci când am avut ani mai grei (un mandat întreg al unui primar, de pildă, când nu am primit fonduri pentru achiziţii de carte!), am mers înainte cu ajutorul sponsorilor, editurilor şi prietenilor bibliotecii. Pentru că da, bibloteca turdeană are mulţi prieteni! Toate acestea scrise aici, şi altele nespuse şi nescrise încă, dovedesc încă o dată, dacă era cazul, că inima Bibliotecii Municipale “Teodor Murăşanu” Turda bate lângă inima oraşului şi a oamenilor săi, în acelaşi ritm. Şi ştiu că mulţumită activităţii instituţiei alte generaţii ne vor fi recunoscătoare.

LA MULŢI ANI, Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” Turda!

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh