20
Sam, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
"Ȋn decursul timpului s-au scris multe pagini despre personalitatea și biografia acestuia. Viața, familia, faptele, ȋmplinirile și neȋmplinirile sale au fost analizate ȋn amănunțime și din toate punctele de vedere. Puține fațete ale vieții și familiei sale au scăpat fără a fi analizate, disecate, lăudate, criticate sau exploatate potrivit intereselor de moment.
Ȋn timpul vieții s-a expus cu un curaj cavaleresc tuturor riscurilor. Sunt mai multe momente ȋn istoria postdecembristă ȋn care Ion Rațiu a dat dovadă de mare curaj și demnitate umană. Vizitele ȋn județele „roșii” ȋn campania prezidențială din anul 1990 și cele două mineriade violente din mai 1990 și septembrie 1991 au fost printre cele mai riscante pentru viața sa.
După moarte, ȋndrăznesc să spun, că ȋn aceeași măsură atȃt prietenii cȃt și neprietenii i-au cultivat numele, personalitatea, ținuta și principiile de viață.
(...) Ion a fost o personalitate deosebit de complexă, a fost avocat, jurnalist, om de afaceri, scriitor, filantrop, om politic, membru al Partidului Național Țărănesc și ulterior al Partidului Național Țărănesc-Creștin Democrat (PNȚ-CD). Pe linie paternă a fost descendent ȋn linie dreaptă al familiei Rațiu de Nagylak (Noșlac) din Turda, atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen.
A fost fiul lui Augustin și Eugenia (n. Turcu) Rațiu de Nagylak (Noșlac), creștini greco-catolici, nepot al Protop. Nicolae-Portos Rațiu, stră-strănepot de văr al Dr. Ioan Rațiu și stră-străstrănepot de frate al Prepoz. Basiliu Rațiu. Mama sa, Eugenia, a fost nepoata lui Ion Codru Drăgușanu, autorul „Peregrinului transilvan”.
Avȃnd asemenea ȋnaintași iluștri, Ion Rațiu i-a onorat ȋn mod fericit prin realizările și faptele sale bune și demne de urmat."
Ioan-Gheorghe Rațiu, “Laudatio: Lordului politicii romȃnești postdecembriste Ion (Ioan-Augustin-Nicolae) Rațiu”, 2017
 
Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh