05
Sam, Oct
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

    „Arhiva artistică TNAMT Digital” este proiectul pentru care Teatrul Național Aureliu Manea Turda a câștigat prima sa finanțare, în valoare de 78,842.04 RON, din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

    Proiectul cultural pentru care TNAMT a semnat contractul în luna februarie, se va desfăşura de la data de: 26.04.2022 la data de : 15.08.2022 și își propune să valorifice resursele istoriei teatrale a instituției, prin accesibilizarea arhivei proprii sub forma a două tipuri de produse: pe de-o parte o platformă online care va găzdui o parte a arhivei digitalizate, completată prin conținut editorial inedit, sub formă de studii și materiale care abordează punctele de interes tematic ale arhivei. Pe de altă parte, valorificarea unor elemente existente în arhivă (înregistrări, texte, afișe etc.) în cadrul unor instalații multimedia originale, adresate intereselor și limbajului unui public actual și variat.

    „Proiectul Arhiva TNAMT Digital își propune să se alăture demersului de redescoperire și de revitalizare a arhivelor teatrale propus de criticul de teatru Cristina Modreanu prin proiectul Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc (la nivel național), cât și inițiativelor Centrului Național al Dansului din București- Arhivele dansului-deschis pentru (re)-inventar(e) și proiectului de digitalizare a arhivei artistice a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.” - a spus Grațiela Bădescu, actriță TNAMT

    Proiectul va presupune pentru început digitalizarea fondului de arhivă (clasarea materialelor existente: documente, afișe, caiete program, cronici, înregistrări video etc.) și crearea platformei online dedicate acestuia, completată cu materiale inedite de sinteză. În procesul de sortare și catalogare a documentelor vor fi implicați adolescenți din comunitatea locală ca voluntari și studenți ai facultăților de profil din țară. Pentru atragerea unui public mai larg, se va organiza un apel pentru artiști interdisciplinari, care vor lucra cu materiale din fondul de arhivă și cu echipa artistică a teatrului, pentru a crea o instalație multimedia itinerantă, găzduită de spațiile din clădirea teatrului care sunt inaccesibile publicului în mod convențional (atelier de costume, atelier de construcție decoruri, depozit de decoruri, spații din culise etc.). Ca parte a acestei instalații itinerante, publicul va putea participa la o sesiune de video-mapping pe fațada clădirii teatrului.

   Proiectul va include o importantă componentă de promovare social media și se va finaliza printr-o conferință online în care se vor discuta etapele principale ale demersului.

    „Pentru Teatrul Național Aureliu Manea Turda oportunitatea acestui proiect ține de consolidarea relației cu un public tânăr și stimularea interesului acestui public pentru istoria marcantă a instituției, atât în peisajul cultural al orașului, cât și pentru o istorie teatrală națională. Proiectul generează un cadru online favorabil contactului unui public specializat, cât și a unui public generalist, cu o arhivă instituțională, care în această fază începe cu aprofundarea informațiilor arhivate prin conținut editorial original, pe fondul unor referințe socio-culturale mai ample. De asemenea, o altă oportunitate a proiectului se referă la posibilitatea de a crește vizibilitatea unor perioade de activitate artistică, prin conturarea unei imagini mai clare a vieții teatrale românești. Astfel pot fi valorificate atât contribuțiile artiștilor care au lucrat constant pe scena teatrului turdean, cât și redescoperite contribuțiile unor artiști naționali reputați, care au montat la Turda. – a declarat Bianca Trifan, secretar Marketing a TNAMT.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.*

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh