02
Joi, Mai
2 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În săptămăna 7-11 octombrie 2019, la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Turda, s-au desfășurat activitățile de învățare (Learning,Teaching,Training) prevăzute pentru mobilitatea din Romania a proiectului cu cnmv titlul  Filming Together To Be Closer/ Filmando juntos para estar mas cerca, cu numărul de referință 2018-1-ES01-KA229-050574, din cadrul programului Erasmus + cu finanțare europeană.

În prima zi a întâlnirii, atât gazdele, cât şi oaspeţii din cele patru țări partenere: Spania, Finlanda,Turcia și Lituania au făcut  prezentări ppt ale țărilor și școlilor din care aceștia provin, urmate de scurte materiale video realizate de elevi, cu scopul de a ilustra valorile patrimoniului cultural propriu în domeniul literaturii. A urmat o punere în scenă a piesi Five o'clock de I. L. Caragiale, realizată de către elevi ai colegiului nostru. În partea a doua a zilei, elevii au participat la atelierele de lucru organizate de echipa de implementare a proiectului, în colaborare cu doi invitați speciali: Claudia Negrea, studentă doctorandă la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca și Bogdan Botaș, student doctorand la aceeaşi facultate şi reprezentant, în acelaşi timp, al Companiei Cultural-Artistice: Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca. Cursanții au primit exerciții pentru stimularea găndirii critice în raport cu procesul de concepere a unui scenariu de film și interpretarea semnificațiilor unui text, într-o manieră vizuală. De asemenea, aceștia au învățat tipurile de încadrări cinematografice, au analizat împreună cadre de filme, cu scopul de a fi pregătiți pentru conceperea unui storyboard și au discutat despre componența unei echipe de producție de film.

În următoarele zile ale mobilității, elevii, ajunși la Centrul Regional de Excelență din Cluj-Napoca pentru Industrii Creative (C.R.E.I.C.), au fost pregătiți pentru filmarea unor scene după scenariul artistic al filmului de scurt metraj A LOST MAN, produs de ei înșiși în mobilitatea din Lituania.  S-a lucrat în trei echipe mixte, fiecare membru primind un rol bine stabilit (regizor, cameraman, actor etc.), apoi s-a conceput un storyboard general și s-a realizat filmarea propriu-zisă a trei variante de scurtmetraje după scenariul A LOST MAN. Materialele filmate au fost descărcate și fiecare echipă și-a editat propriul scurtmetraj, rezultatul fiind trei filme de aproximativ trei minute fiecare. La sfârșitul activităților, prin colaborarea elevilor cu lectorul de specialitate,  s-a realizat și scenariul tehnic al scurtmetrajelor, acesta fiind obiectivul principal al activităților de învățare ale mobilității din Romania.

Activitățile au fost însoțite de vizite și seri culturale în Turda (în amfiteatrul din Salina Turda a fost tradusă şi recitată o poezie din Eminescu în limbile turcă, lituaniană, spaniolă, catalană şi finlandeză, pe fond muzical de nai şi fluier), Cluj-Napoca și județul Alba, unde oaspeții au descoperit atracțiile turistice, mâncarea, muzica tradițională și stilul de viață al oamenilor acestor meleaguri. Atmosfera în timpul activităților, surprizele artistice pregătite de elevii și profesorii CNMV au creat un cadru propice colaborării iar activitățile recreative au asigurat buna-dispoziție a tuturor participanților. Dovezile concrete ale derulării activităților au fost încărcate pe platforma Etwinning pe care cursanții au accesat-o, oferind un feedback  pozitiv întregii mobilități.

Mulţumim tuturor profesorilor implicaţi în această activitate complexă, părinţilor care ne-au sprijinit, precum şi elevilor care, cu pasiune şi dăruire, au dat sens acestui proiect. De asemenea, mulţumim reprezentanţilor Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca care, atât prin specialiştii recomandaţi, cât şi prin spaţiul pus la dispoziţie, au făcut ca activităţile să aibă o înaltă ţinută.

Prof. Alexandra-Maria Zamfir, director Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”

Prof. dr. Dumitru Georgescu, director adjunct Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”

Prof. Mioara Boboia, coordonator proiect

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh