27
Sam, Apr
1 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Respectatul și chiar iubitul profesor de matematică Ioan Groza a decedat, în urma unei perioade de luptă cu mai multe afecțiuni, una mai dificilă decât alta. A plecat prea devreme, clișeu inevitabil, el părăsind această lume la doar 71 de ani. S-a pensionat în urmă cu doar câțiva ani, in 2015. S-a născut în satul Năpradea din judeţul Sălaj, dar cea mai mare parte a vieții și-a trăit-o la Turda, unde s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni profesori de matematică, pregătind generații de elevi, printre care și unii care au făcut mai apoi carieră în domenii în care matematica este foarte importantă. A fost timp de zeci de ani director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu, reușind să obțină rezultate excepționale împreună cu cadrele didactice de acolo și elevii săi. 43 de ani a fost profesor la aceeași școală din cartierul micro I.

Profesorul Ioan Groza s-a remarcat de-a lungul prodigioasei sale cariere de profesor și director de școală prin rezultate excepționale obținute de elevii săi, dintre care foarte mulți au ajuns să studieze la Universități prestigioase din țară și străinătate, unii dintre ei ajungând ingineri sau matematicieni cunoscuți în acest domeniu.

A fost declarat cetățean de onoare al Municipiului Turda prin HCL nr. 159/09.02.2016, titlul fiindu-i înmânat pe 29 noiembrie 2016 de primarul Cristian Matei.

Deocamdată nu voi spune mai multe, deși emoțiile și regretele mă copleșesc, vreau doar să spun că sunt fericit că, în urmă cu trei săptămâni am vorbit la telefon cu regretatul profesor, chiar de ziua sa de naștere, când l-am găsit bine dispus pe parcursul întregii convorbiri telefonice. Dumnezeu să îi aibă în pază sufletul! 

Priveghiul va avea loc azi, la capela de la Cimitirul Central, de la ora 18, iar slujba de înmormântare va avea loc marți, de la ora 14 la Catedrala Ortodoxă.

Iată câteva gânduri ale foștilor săi colegi, la aflarea tristei vești:

 

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Turda:

„Trecerea spre viața veșnică nu are dată fixă, însă, singura certitudine pe care o avem este aceea că Dumnezeu îi va lua întotdeauna lângă El pe cei mai buni dintre noi, culegând, asemenea unui grădinar iscusit, cele mai frumoase flori din grădina Sa.

Astăzi, domnul profesor Groza Ioan, fost director al Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu'', Turda, și-a dobândit propriul colțișor de Rai, trecând la Domnul. A plecat dintre noi, lăsând în urmă imaginea unui suflet infinit de bun, a unei personalități remarcabile care nu a uitat niciodată, indiferent de funcție sau statut, să fie OM deplin. Modestia și profunzimea ființei sale îl definesc ca fiind un creator care s-a mistuit pe sine pentru a lumina calea celor din jur.

Imaginea acestui domn Trandafir va rămâne mereu vie în sufletele noastre, nu doar pentru capacitatea de a șlefui intelectual generații întregi, ci și pentru că a permis întotdeauna intrarea în casa înțelepciunii sale, oferind ajutor necondiționat celor în nevoie. Personalitatea dumnealui ne va influența în eternitate, constituind cel mai desăvârșit model de dascăl care a tratat educația ca una dintre cele mai de preț virtuți ale vieții sale.

Activitatea sa intelectuală, pe lângă cei 40 de ani de apostolat didactic, încununați de nenumărate premii la concursuri și olimpiade de matematică, medalii de aur și argint, a fost răsplătită cu meritata titulatură de ,,Cetățean de Onoare'' al municipiului Turda, în anul 2016.

Suntem mândri și profund recunoscători faptului că domnul director Groza Ioan a ocrotit școala noastră, i-a creat prima monografie și a dus-o pe un drum ascendent, îmbogățind ,,cu largi fiori de sfânt mister'' întreaga sa carieră didactică și nu numai.

Când ne va copleși dorul de dânsul, va fi de ajuns să privim în inimile noastre pentru a-l simți aproape.

Dumnezeu să te odihnească în pace, dragul nostru domn director!”

Prof. Doru Mateescu – director Colegiul Tehnic Turda

„Profesorii de matematica din Turda sunt … a câta oară … cu inima zdrobită! Am mai pierdut un coleg: prof Groza Ioan. A fost omul despre care nimeni nu a putut spune un cuvânt de rău, omul care era acel exemplu la care ne puteam raporta… acel exemplu care azi aproape nu îl mai găsim. Omul care nu a jignit pe nimeni dar a ajutat cât a putut de mult. Oare ce cuvinte sa găsesc pentru unul dintre cei mai buni prieteni, care era nelipsit la orice onomastica, câte weekenduri și câte clipe minunate trăite alături. Turda , prin al sau cetățean de onoare este mai săracă. Dumnezeu sa îl odihneasca… drum lin printre stele și putere multă minunatei lui soții, curaj băiatului și nepotului iubit!”

 

Prof. Gheorghe Lobonț – Colegiul Național Emil Racoviță, fost director CNMV Turda

 Domnul profesor Ioan Groza a fost unul dintre seniorii învățământului matematic din Turda. Personalitatea unică, jovială și caldă, inteligența ascuțită, gândirea vizionară și sufletul tânăr, păstrat până la sfârșit, au făcut ca domnul prof. Ioan Groza să fie respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut. Viața profesorului Ioan Groza a fost marcată de două repere: familia și școala. Și a izbândit. A învins din dragoste și pasiune. Dragostea pentru profesie şi familie. Profesorul Ioan Groza va rămâne un model pentru toţi cei care l-au cunoscut.

Drum lin printre îngeri, Domnule Profesor!

Vei rămâne veșnic în inimile noastre!

Dumnezeu să te odihnească în pace!

Condoleanțe familiei!

 

Prof. Manuel Bălaj – Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan”

„Un om grozav pe care am avut șansa să-l cunosc, a plecat azi într-o lume mai bună. Strălucește acum ca o stea în universul luminii și a culorilor, printre celelalte suflete minunate.

Un om de o modestie greu de egalat și în același timp, unul dintre profesorii de matematică de top ai României, un sfânt în viața multora și care, prin munca sa de o viață, a dat copiilor turdeni șanse unice de a se realiza, fiecăruia după propria lor capacitate și fără să lase pe cineva în urmă vreodată. Plecarea sa lasă un gol teribil în inimile celor ce-l cunoșteau.

Domnul director, fiindcă așa va rămâne întotdeauna pentru cei ce l-au știut, prof. Ioan Groza.

Regret nespus plecarea sa.”

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh