29
Vi, Mar
19 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageDecizia luată de membri comisiei, cu 10 voturi pentru și unul împotrivă (cel al reprezentantului Primăriei Turda, ing. Ginel Călugăr) de a amâna recepția noului edificiu cu 15 zile este una menită, în principal, să atragă atenția comunității asupra calității lucrărilor executate de constructor.

Directorul tehnic al SC Turda Salina Durgău SA (TSD), societate care administrează salina, Sorin Săveanu, este și președintele Comisiei de Recepție, o grupare de reprezentanți ai beneficiarului și diverși specialiști, chemați să verifice similitudinea dintre proiect și execuția Complexului Balnear Potaissa (cunoscut și sub numele de Centru Spa).
Săveanu susține că procesul verbal încheiat de comisie și semnat de membrii acesteia, a fost înregistrat la sediul Salina Turda şi depus și la sediul ACSA, societatea de construcții care a realizat edificiul. Ginel Călugăr, şeful Serviciu Urbanism şi Amenajarea Thumbnail imageTeritoriului din Primăria Turda a semnat procesul verbal făcând alăturat mențiunea clară că se declară pentru admiterea recepției cu anexele 1, 2 și 3 (în care sunt menționate neconformităţile dintre proiect și execuție şi necesitatea remedierii acestora). Acesta a depus la Comisie și o motivare detaliată, anexă la Procesul verbal de recepție. O altă mențiune a fost făcută de Arhitectul şef Dumitru Iosif, invitat la lucrările Comisiei de Recepție, ca re precizat în dreptul semnăturii că are obiecţiunea că nu poate fi amânată recepţia, se admite sau este respinsă.Thumbnail image
Sorin Săveanu și-a manifestat speranța ca acest Complex Balnear Potaissa să fie inaugurat măcar de Anul Nou.
Procesului verbal de recepţie nu a fost semnat, însă, nici de către reprezentantul ACSA, Gheorghe Magda, nici de proiectantul Paul Sârbu.
În anexa 1 sunt precizate documentele solicitate de comisie și care au lipsit sau au fost incomplete. Anexa 2 conține lucrări care nu au fost executate sau au fost executate necorespunzător, dintre care, cea mai importantă și care a dus, se pare, la amânarea cu peste două săptămâni a dării în exploatare a obiectivului, este umiditatea de 95 % înregistrată în camera tehnică de la subsolul căzilor jacuzzi, coform celor susținute de președintele comisiei Sorin Săveanu. În plus acolo sunt trecute tot felul de observații minore, dar adevărate, referitoare mai ales la calitatea finisajelor, cum ar fi existența unui perete nevopsit (!) sau pereți și geamuri murdare ori pătate, fisuri etc. În fine, Anexa 3 la Procesul verbal recepție la terminarea lucrărilor nr. 2904 / 09.12.2013 conține lucrări care, conform Comisiei de recepție, nu respectă prevederile proiectului.
Revenind la motivarea detaliată făcută de Ginel Călugăr, reprezentantul Primăriei Municipiului Turda, acesta menționează în documentul citat că: "În opinia mea, aceste remedieri nu afectează siguranța în exploatare a construcției din punct de vedere al exigențelor esențiale. Inclusiv pentru problema spațiului tehnic cu umiditate ridicată a fost prezentată de către proiectanți o soluție de remediere. Ținând cont de cele prezentate anterior consider că admiterea recepției cu obligația executării remedierilor notificate în anexele 1, 2, 3 într-un termen cât mai scurt agreat cu constructorul este propunerea corectă de emitere a Procesului verbal de recepție."
Pe de altă parte, trebuie să menționăm că președintele comisiei ne-a pus la dispoziție procesul verbal cu cele trei anexe însă, conform unui vechi obicei de-al său cu care jurnaliștii mai vechi din zonă ne-am obișnuit, a "uitat" să ne remită și motivarea detaliată semnată de inginerul Ginel Călugăr. Poate mai ales din cauza celor menționate de acesta în documentul de care noi am făcut, totuși, rost, precizări pe care le redăm mai jos: "Amânarea cu 15 zile nu va face decât să prelungească inutil data la care obiectivul poate fi pus la dispoziția publicului. Vă reamintesc că semnarea și încheierea PV de recepție nu înseamnă că a doua zi publicul poate utiliza serviciile oferite.
Acest proces verbal de recepție va sta la baza emiterii de către Primăria Turda a Autorizației de Luare în Folosință a obiectivului, act ce va sta la baza obținerii autorizațiilor de funcționare (sanitar, sanitar-veterinar, PSI etc.) legal necesare pentru a desfășura activitatea cu public. Obținerea acestor autorizații este de durată posibil 15-20 de zile, iar n această perioadă, având procesul verbal de recepție admis se puteau face demersurile legale de obținere a autorizațiilor necesare concomitent cu execuția lucrărilor de remediere,. Se crea astfel premisa favorabilă de atingere a scopului propus de către președintele comisiei, deschiderea până la data de 31 decembrie 2013, a obiectivului", se arată în motivarea șefului SUAT.
Așadar, deși Sorin Săveanu susține că, în cazul efectuării de către constructor a remedierilor solicitate, Complexul Balnear Potaissa ar fi putut fi dat în folosință cu ocazia Anului Nou, iată că în opinia specialistului Primăriei Turda acest lucru pare imposibil.
Acestea fiind spuse, să sperăm că noua construcție va fi dată în folosință măcar de Bobotează, o sărbătoare care are mai mare legătură cu posibilele îmbăieri decât Anul Nou.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh