20
Sam, Apr
19 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageÎn cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Turda de joi, 28 martie 2013, aleșii locali au votat în unanimitate pentru aprobarea unui contract de colaborare cu Asociația Umanitară ”Evlavie”, un moment extrem de important pentru 4-5 sute de persoane din zonă, cu handicap neuro-psihic.

Asociația Umanitară “Evlavie” este o entitate activă și reprezentativă din cadrul societății civile, cu preocupări în domeniul socio-medical privind problematica deosebit de complexă și de gravă a  persoanelor cu handicap neuro-psihic. Asociația a fost înființată de membri unor familii turdene care au în componența lor astfel de persoane, care necesită îngrijiri speciale, pentru a-și conjuga efortul întru atingerea scopului comun, crearea unui centru rezidențial pentru acești semeni ai Thumbnail imagenoștri, mai ales având în vedere numărul mare de persoane cu dizabilități accentuate și grave aflate pe raza municipiului Turda, în familii, în grija aparținătorilor, care sunt de regulă în vârstă, bolnavi și nevoiași.

Asociația Umanitară ”Evlavie”, despre care am mai scris în multiple rânduri, este o Organzație Non-Guvernamentală  acreditată ca furnizor de servicii sociale, care a inițiat încă din anul 2004 un proiect social având drept obiect înființarea, dezvoltarea și diversificarea unor servicii sociale de tip rezidențial, în jurul unui centru rezidențial de tip familial dotat cu atelier de terapie ocupațională, realizat în construcție nouă, la standardele de calitate impuse de normele UE din domeniul protecției sociale speciale.

Contractul de colaborare anexă la prezenta hotărâre, încheiată întra Consiliul Local al municipiului Turda și Asociația Umanitară ”Evlavie” cu sediul în str. Aleea Salcâmilor nr. 8, se încheie pentru o perioadă de 10 ani în vederea realizării proiectului ”Dezvoltarea și diversificarea serviciilor sociale speciale în jurul unui centru socio-medical rezidențial, de tip familial, cu ateliere de terapie ocupațională destinat asistenței și îngrijirii persoanelor cu dizabilități neuro-psihice, dintre cele care, potrivit evidențelor, se găsesc pe raza municipiului Turda, neinstituționalizate, în scopul și în temeiul egalizării șanselor”.

La ședință a fost prezent și președintele Asociația Umanitară ”Evlavie”, Ioan Maier, cu care am încercat un dialog pe marginea acestui subiect:

Thumbnail imageReporter: Domnule Maier, în sfârșit, se întrevăd zorii unor speranțe pentru construirea centrului rezidențial ale cărui planuri le-ați întocmit de peste 10 ani.

Ioan Maier: În acest sens, în toata perioada care s-a scurs de la momentul 2004, fondatorii Asociației Umanitare “Evlavie”, persoane motivate și determinate, în sensul că ele însele au în grijă aparținători cu handicap neuro-psihic, accentuat și grav, au întreprins nenumărate demersuri începând cu autoritățile publice locale și județene, continuând cu instituțiile din cadrul guvernului cu atribuții, preocupări și responsabilități stabilite prin lege în domeniul protecției sociale speciale, cu structurile din cadrul Parlamentului României, ajungând în cele din urmă până la cele mai importante instituții cu putere de decizie din cadrul UE respectiv PE și CE.  Demersuri care însă nu au avut nici un fel de rezonanță în conștiința celor care populau respectivele instituții, fie în calitate de funcționari publici, fie în calitate de demnitari. Instituții susținute prin eforturile considerabile pe care le fac periodic cetățenii contribuabili. Semn că pe nimeni nu interesează problemele grave, existențiale cu care se confruntă anumite categorii sociale care, luate la un loc, formează adevărata și incontestabila majoritate, care este chemată din 4 în 4 ani la urne.

Demersuri la care se adaugă numeroasele articole apărute în presa scrisă locală, cât și cele câteva dezbateri realizate în studioul local de televiziune. Modalități și ocazii cu care s-au făcut dezvăluiri cutremurătoare cu privire  atât la starea și calitatea vieții acestor categorii de persoane cât și ale aparținătorilor lor.

R: Ce înseamnă pentru membrii asociației dvs. aprobarea colaborării cu Consiliul Local Turda și speranța unor finanțări locale și județene pentru proiectul amintit?

IM: În acest context, ziua de 28 martie 2013 are și va avea în continuare o însemnătate deosebită pentru această categorie de persoane, ca fiind ziua în care noul deliberativ a conștientizat necesitatea și a adoptat un proiect de hotărâre inițiat de consilierul USL Cristian George Felezeu, proiect care vizează, în primă fază, încheierea unui parteneriat între CL Turda și Asociația Umanitară “Evlavie”, în scopul implementării proiectului inițiat în urmă cu 9 ani. Proiect de hotărâre care a fost votat în unanimitate de către toți consilierii prezenți la ședința ordinară a CL Turda care a avut loc joi, 28 martie 2013.

Ziua de azi se constituie într-o zi de o extremă importanță pentru noi. În afara faptului că hotărârea adoptată este un mare câștig pentru comunitate, ea se constituie în mod cert și într-o reparație morală făcută categoriei de persoane pe care noi o reprezentăm și ale cărei interese le apărăm. Avem, în fine, satisfacția faptului că, după o luptă îndârjita, desfășurată pe o perioada de 9 ani, am reușit să convingem cu privire la necesitatea acestui proiect de importanță majoră. Cu precizarea faptului că această luptă a noastră a avut la bază prevederile unor norme juridice conținute de legi care au în vedere respectarea drepturilor omului și a libertăților sale fundamentale: justiția socială, demnitatea și prețuirea persoanei umane, proclamate de Carta ONU. Potrivit acestor legi extrem de importante și cu caracter imperativ, autoritățile administrației publice locale au obligația, printre altele, de a asigura măsurile specifice de protecție și asistență socială în conformitate cu nevoile particulare ale persoanelor cu dizabilități precum și în funcție de situația familială și socio-economică a acestora și responsabilitatea de a organiza și finanța servicii sociale adecvate nevoilor speciale de îngrijire și asistare a persoanelor cu dizabilități.

R: Ce sperați pentru viitorul apropiat?

IM: Câștigul de azi se constituie în primul pas făcut în direcția realizării proiectului, următorul pas fiind atribuirea de către CL în folosință gratuită a unui teren adecvat scopului. Aspect cu privire la care am primit toate asigurările că în următoarea ședință ordinară a CL Turda, care va avea loc în data de  25 aprilie 2013 va fi prezentat spre aprobarea plenului un alt proiect de hotărâre având ca obiect atribuirea în folosință gratuită a terenului situat pe strada Bogata fn pe care reprezentanții Asociației Umanitare “Evlavie” l-au solicitat în mod expres cu timp în urmă. Teren pe care urmează să se edifice mult visatul centru rezidențial.

R: Cum sperați să vă finanțați proiectul?

IM: Tot potrivit legilor la care am făcut referire, aceleași obligații revin și autorităților publice județene, adică CJ Cluj, instituție care va trebui să garanteze și susținerea acestor noi servicii înființate. Sens în care avem promisiunea făcută în campania electorală de dinaintea alegerilor locale, desfășurată în vara anului trecut, promisiune făcută atât de actualul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu cât și de vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, care s-au exprimat cu privire la faptul că, după obținerea terenului, vom încheia un parteneriat și cu CJ Cluj, acesta obligându-se să aloce, potrivit prevederilor legii, fonduri care să facă posibilă realizarea în primă fază a unui corp de clădire “casă de tip familial” destinat să găzduiască un număr de 10 persoane aflate deja pe lista de așteptare și, de asemenea, a  unui corp de clădire care să constituie sediul administrativ al centrului. Proiectul urmând sa fie finalizat în totalitate fie din fonduri europene fie din fonduri alocate de MMFPS. Avem convingerea faptului că aceștia vor respecta promisiunea făcută.

Fața de toate acestea, reprezentanții Asociației “Evlavie” adresează pe aceasta cale cele mai sincere mulțumiri și recunoștința tuturor membrilor noului CL Turda care au dat dovadă de înțelegere și bună credință și în  mod special domnului consilier Cristian George Felezeu care a inițiat și a supus dezbaterii deliberativului proiectul de hotărâre.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh