25
Sam, Mai
13 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Conform prognozei hidrologice emise de către specialiștii I.N.H.G.A., în această lună, regimul hidrologic se va situa la următoarele valori:

  • peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, Bistrița şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului;
  • între 80-100% din mediile multianuale lunare pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului;
  • între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu, Argeş superior, Prahova, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursurile superioare ale Ialomiței, Buzăului şi pe cursul Siretului;
  • între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş mijlociu şi inferior, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Ialomiței şi Buzăului şi pe râurile din Dobrogea;
  • sub 30% pe Vedea, Rm.Sărat, Bârlad şi pe afluenții Prutului.

Menționăm că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării.

În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce, prin evoluţia lor, blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată, care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii COTELOR DE APᾸRARE, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)

Compartiment Cooperare Internațională și Relații cu Presa

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Website: www.hidro.ro

Facebook: https://www.facebook.com/inhga/

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh