24
Mie, Apr
6 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Schimburi de replici dure între primarul Ştefănie şi consilierul local PRM Doru Anca


Bazinul de înot început lângă stadion şi pentru care primarul turdean susţine că a găsit sursă de finanţare după oprirea lucrărilor de către CNI, ar putea fi stopat


Buturuga mică, răstoarnă carul mare

Eternul Gică-contra din Consiliul local turdean, Doru Anca, s-a opus azi continuării construcţiei bazinului de înot de la Turda.

Investiţia a fost demarată pe cheltuiala Companiei Naţionale de Investiţii iar finanţarea a fost sistată ca urmare a crizei economico-financiare. Mâine, primarul Tudor Ştefănie trebuia să se prezinte la guvern pentru a livra documentaţia necesară pentru continuarea lucrărilor la bazin.
Obiectivul este una dintre promisiunile făcute de primarul turdean în campania electorală din 2008 când Ştefănie a spus că un bazin de înot va fi edificat la Turda până cel mai târziu în 2012.doru-anca
Istoricul acestei realizări, dorite şi visate de generaţii de turdeni, a început cu transmiterea în folosinţă gratuită a terenului în suprafaţă de 3000 de metri pătraţi, către Compania Naţională de Investiţii SA, pe durata construirii obiectivului „Bazin de înot didactic şcolar". Totul a început odată cu emiterea HCL nr. 109 din 30 iunie 2009. Exact acea hotărâre de consiliu local ar fi trebuit revocată azi, prin proiectul elaborat din iniţiativa primarului Ştefănie. Trecând peste orice posibile acuze de partizanat politic, trebuie să recunosc faptul că Tudor Ştefănie este artizanul proiectului, pe care a promis să-l finalizeze. Şi de aceea, de această dată condamn comportamentul consilierului Doru Anca, pe care ca jurnalist, îl văd probabil mult mai clar decât restul turdenilor. Ca reporter, sute de oameni mi-au spus de-a lungul anilor: „Dom'le să facă ăştia la Turda un bazin unde să ne ducem copiii. Că n-avem unde îi duce să practice un sport care să-i facă puternici şi sănătoşi." Cei mai înstăriţi îşi duc copiii la bazinul olimpic din Cluj Napoca. Cheltuiesc bani pentru combustibil, pentru plata cursurilor etc., pentru că oameni ca Doru Anca, cel care a cerut până acum zeci de miliarde de lei pentru echipa de fotbal unde banii comunităţii dispar în necunoscut, se opune.
Sigur că eu înţeleg motivele politice ale lui Doru Anca, aşa cum mi-e limpede de ce azi a avut un cuvânt foarte greu de spus în Consiliul Local, cum n-a avut de multă vreme. Azi, proiectul referitor la bazin fiind unul care ţine de urbanism, a fost necesar 14 voturi pentru ca proiectul să treacă.( două treimi din numărul de consilieri). Ori doar 14 erau prezenţi, de aceea, dacă Doru Anca se opunea, proiectul cu bazinul cădea. Aşa că era o ocazie politică pe care abilul peremist nu a putut-o scăpa. A arătat că iată cum îi poate „şunta" pe pedelişti. Asta în încercarea sa de a obţine o bucăţică mai mare din „osciorul" urmărit de toţi politicienii. Dar ce nu a înţeles Doru Anca este că alegătorii îl vor sancţiona de această dată. Ei nu îl vor ierta pentru trocurile făcute de politician în acest mandat. Aşa cum nu vor putea trece cu vedere „beţele-n roate" puse proiectului bazinului.

Sas, Oprea şi Silaghi, la fel de vinovaţi ca Doru Anca

Nu pot să nu remarc faptul că, la fel de vinovaţi ca Doru Anca pentru amânarea sau chiar distrugerea proiectului de edificare a bazinului sunt consilierii PD-L Gabriel Silaghi şi Jean Ovidiu Oprea şi Andreea Morar-Sas, care au absentat azi de la şedinţa Consiliului local, mărind exponenţial puterea duşmanului lor politic, Doru Anca. Dacă doar unul dintre ei era prezent la şedinţă, votul lui Doru Anca nu ar mai fi contat. Dealtfel, Gabriel Silaghi nu este străin nici de anularea finanţării bazinului început lângă stadionul din Turda. Decizia organelor centrale de oprire a oricăror finanţări pentru patinoare sau bazine de înot a venit după ce firma administrată de el, MBS Group a fost ţinta unui scandal în presa centrală legată de afaceri de zeci de milioane de euro din bani publici pentru astfel de lucrări executate de firma pedelistului turdean.

Carenţe de formă

Stau şi mă întreb dacă nu cumva absenţa colegei lui Doru Anca, consilierul PRM Daciana Marcu, nu s-a datorat tot dorinţei vajnicului naţionalist de a sabota proiectul primarului. Sunt convins că ea nu ar fi putut, ca dascăl, să nu voteze pentru un Bazin de înot didactic şcolar. Ceea ce ar fi putut duce până la retragerea sprijinului politic al partidului său, condus cu mână de fier de Doru Anca. Dar acestea sunt pure speculaţii, foarte posibile ce-i drept dar nedovedite, de aceea mă opresc aici.
Peremistul s-a ascuns după anumite carenţe „de formă" ale proiectului. Ba că nu trebuie să fie construit un bazin didactic şcolar ci unul pentru toţi cetăţenii, deşi ştia foarte bine că este vorba de o simplă titulatură, cu care fusese de acord chiar şi el când a votat HCL 109. Ba că nu trebuie preluat în domeniul public al municipiului Turda pentru că în Poiana, unde se construieşte bazinul, există zeci de cereri de retrocedare şi de aceea terenul pe care se ridică bazinul trebuie preluat în domeniul privat al oraşului etc.

Replici dure

Cert este că primarul Tudor Ştefănie, enervat de atitudinea lui Doru Anca, a avut un schimb de replici dur cu acesta. Printre altele, Ştefănie i-a spus consilierului că se face responsabil de anularea construcţiei bazinului de înot pentru că nu va mai pune pe ordinea de zi niciodată acest proiect atâta timp cât mâine nu poate prezenta guvernului documentele necesare pentru continuarea construcţiei doar pentru că Doru Anca a profitat de absenţa unor consilieri locali şi a votat pentru respingerea acestuia. Acelaşi primar l-a acuzat pe consilier de rea-voinţă manifestată faţă de proiectele actualei administraţii în repetate rânduri. Replica lui Doru Anca nu a întârziat, acesta spunând că el nu trebuie acuzat de rea-voinţă pentru că atunci şi el poate acuza pe foarte mulţi colegi de-ai săi de acelaşi lucru. „Sunt ameninţat în şedinţă publică de un primar" a mai spus Doru Anca, înainte de a vota, aşa cum a spus în cuvântul său, împotriva preluării obiectivului de investiţii „Bazin de înot didactic şcolar" şi a terenului aferent, înapoi, în domeniului public al municipiului Turda.

În loc de concluzie

Aşa cum spune şi sintagma definitorie, bazinul urma să fie folosit de cei 1500 de elevi din instituţiile şcolare turdene, de alte câteva mii de persoane interesate de sporturile ce pot fi practicate într-un bazin de înot dar şi de cluburi sportive sau echipe de înot, polo, etc care s-ar fi organizat la Turda, odată ce acest lucru ar fi făcut posibil prin apariţia unui astfel de bazin.
Ca jurnalist îmi pasă de legalitatea construirii unui bazin de înot, de transparenţa contractului de construire a unui astfel de obiectiv. Ca părinte însă, asemenea miilor de turdeni, nu-i voi ierta niciodată lui Doru Anca amânarea sau distrugerea proiectului de care ar urma să beneficieze nenumărate generaţii de copii.

 

UPDATE> 4 august 2010 ora 8.33> Când am vorbit de vinovăţia consilierilor PD-L care au absentat de la şedinţa de ieri am uitat să îl pomenesc pe Florin Bugnar. Îmi cer scuze pentru omisiune dar cum pedeliştii iau cuvântul foarte rar deşi sunt foarte mulţi în consiliu câteodată îţi e greu să ţi-i aminteşti pe toţi. Aşa că, subtitlul corect ar fi "Bugnar, Sas, Oprea şi Silaghi, la fel de vinovaţi ca Doru Anca". Mulţumiri celui ce mi l-a amintit pe Bugnar.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh