18
Joi, Apr
20 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Comuna Călărași și-a schimbat destul de mult aspectul în ultimii patru ani. Primarul localității, Ioan Racolța, susține că programul său, cu care a candidat în 2008 a fost realizat în proporție de 100 %, ba chiar mai mult, pentru că a reușit și lucruri pe care nu și le propusese inițial.

Pentru că este momentul bilanțului, la o lună înainte să se prezinte în fața consătenilor pentru a le cere un nou mandat, i-am cerut primarului din Călărași să enumere pentru cititorii noștri, investițiile și proiectele pe care le-a pus în practică.

”S-a introdus apa în Călărași și Călărași gară, o rețea de 23, 8 km, care conține o stație de pompare și un bazin de înmagazinare de 200 de metri cubi. Am asfaltat, după introducerea rețelei de apă potabilă peste 3 km de drumuri din comuna Călărași. Am pietruit toate drumurile sătești din Călărași, Călărași Gară și Bogata, inclusiv drumul comunal 62, Călărași Gară-Câmpia Turzii. S-a reabilitat căminul cultural din Călărași, am construit un cămin cultural nou, în satul  Bogata, care conține și un dispensar medical și un birou pentru funcționarii primăriei noastre. Am reabilitat toate școlile din comună, inclusiv grădinițele, iar în momentul de față toate școlile din comună sunt izolate termic, au geamuri și uși cu barieră termică, au băi interioare,  încălzire centrală. Același lucru s-a realizat și la Grădinițele din Călărași și Bogata. Am construit locuri de joacă în fiecare dintre cele trei sate ale comunei și am construit câte un teren de sport în comuna Călărași Gară și Bogata, urmând ca cel din Călărași să fie finalizat undeva pe parcursul anului următor, pentru că lucrarea este una mai complexă care conține un teren de fotbal cu gazon artificial, de dimensiuni 30 pe 50 de metri, deci aproximativ 1500 de metri pătrați, locuri de joacă pentru copii pe categorii de vârstă, panouri de baschet, mese de tenis de masă, locuri cu mese pentru picnic. Am extins iluminatul public în toată comuna, toate străzile fiind iluminat, existând becuri tot pe al doilea stâlp iar în zona centrală pe fiecare stâlp” iar enumerarea de către primarul Ioan Racolța a realizărilor din acest mandat pare să nu se sfârșească.

Thumbnail imageUn alt succes este considerată, nu numai de către edilul din Călărași, implementarea proiectului de colectare selectivă, împreună cu alte comune, mai mari sau mai mici, care a făcut ca sătenii să devină mai atenți la curățenia propriilor gospodării și a satelor lor. Este vorba de proiectul „Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate în micro-regiunea Mihai Viteazu”, demarat la 1 decembrie 2008 și care s-a derulat de către Asociaţia intercomunitară din care fac parte comunele Mihai Viteazu, Călăraşi, Moldoveneşti, Iara şi Băişoara. Finanţat prin programul PHARE 2004 – 2006, Coeziune Economică şi Socială, Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în domeniile prioritare de mediu, proiectul, în valoare de circa 900 de mii de euro, a constat în construirea unei staţii de sortare şi transfer a deşeurilor menajere nepericuloase, colectate selectiv. Trei autogunoiere, cu capacităţi de 12 sau 18 metri cub transportă la staţia de sortare din Mihai Viteazu deşeurile colectate selectiv, strânse în cele 272 de containere, amplasate pe 55 de platforme, în satele din cele cinci comune ce fac parte din micro-regiunea Mihai Viteazu. Astfel, se asigură colectarea selectivă a deşeurilor de la peste 18.000 de locuitori și peste 260 de societăţi comerciale și alte instituții de pe raza comunelor Mihai Viteazu, Călăraşi, Moldoveneşti, Iara şi Băişoara.
Pentru depozitarea separată a deşeurilor de hârtie, material plastic, sticlă şi metal, locuitorii, instituţiile şi agenţii economici din micro-regiunea Mihai Viteazu au la dispoziţie peste 6000 de pubele şi 165.000 de saci menajeri.
”În momentul de față se realizează colectarea selectivă a deșeurilor la un standard destul de bun și încercăm să îl modernizăm și mai mult” precizează Ioan Racolța care mai spune că, pe lângă planurile inițiale s-au mai construit vreo cinci kilometri de căi pietonale în Bogata și Călărași și am  reabilitat zeci de podețe, rigole și așa mai departe.

Primarul Ioan Racolța este foarte mulțumit că proiectul de finanțare pentru realizarea canalizării menajere în satul Bogata pentru care s-a semnat deja contractul de finanțare pe fondul de mediu. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,5 milioane de euro din care 70 % va asigura fondul de mediu iar 30 % rămâne în sarcina comunei. Rețeaua din Bogata va avea  9,2 km și presupune canalizarea întregului sat și realizarea unei conexiuni cu rețeaua de canalizare a municipiului Turda, pentru a nu  mai construi o stație de epurare la Bogata. Astfel, canalizarea satului Bogata astfel edificată va fi conectată la rețeaua principală a Companiei de Apă Arieș care va realiza epurarea apelor uzate, la stația de epurare de la Câmpia Turzii. Canalizarea satelor Călărași și Călărași Gară va fi construită în cursul anului 2013, conform programării, cu sume prevăzute în proiectul de aproape 90 de milioane de euro derulat de Compania de Apă Arieș.
Alimentarea cu apă a fost deja realizată în întreaga comună. În perioada 2005-2006, printr-un credit BRD, Bogata a fost alimentată cu apă potabilă, iar în 2007-2009 s-a realizat același lucru pentru locuitorii din Călărași și Călărași Gară, cu bani obținuți prin Ordonanța 7 din 2006. Alimentarea cu apă potabilă este făcută de Compania de Apă Arieș, al cărei acționar este și Consiliul local al comunei Călărași, la Bogata din Turda, iar în celelalte sate componente, prin Câmpia Turzii.

Tânărul primar din Călărași, Ioan Racolța, membru al Partidului Democrat-Liberal speră că și în următorii 4 ani va avea posibilitatea să continue proiectele începute dar și să realizeze altele noi, pentru ca localitatea Călărași să devină tot mai modernă, mai curată și, de ce nu, mai dezvoltată din punct de vedere economic.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh