20
Sam, Apr
20 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 cantina-saracilorPentru că suntem, ca de obicei, la dispoziția cititorilor noștri, zilele trecute am pornit o anchetă luând-o pe urmele unei sesizări venite de la unul dintre aceștia. ”În vreme ce consilierul Remus Filip si altii ca el se plimba în strainatate, sub un pretext sau altul, risipind banul public, Cantina Saracilor din Câmpia Turzii este închisa de doua saptamâni si pentru a doua oara în ultimele trei luni. Nicaieri în presa locala, în discursul bisericilor locale sau în sedintele de consiliu nu s-a consemnat acest fapt. Copiii saraci, scolari si prescolari, somerii, oamenii cu handicap, batrânii neputinciosi au ramas ai nimanui. Inadmisibil!”, așa suna mesajul postat de cineva care a semnat ”somer”, la unul din articolele scrise de subsemnatul săptămâna precedentă.


Acum, îmi pare rău că numele consilierului Remus Filip apare într-un asemenea context, dar nu puteam reda mesajul decât în integralitatea sa. Așadar să menționăm că onorat consilierul PDL  nu are nimic de a face cu cazul pe care îl relatăm aici.

 

Și ce am descoperit?

 

Un caz extrem  de grav la Cantina Socială din Câmpia Turzii, unde administratorul a dispărut de câteva zile, lăsând 70 de persoane foarte sărace din oraș fără masa zilnică, oferită de la bugetul local. Ba mai mult, Radu Ioan Ihuț a sfidat toate ierarhiile din cadrul Primăriei municipiului Câmpia Turzii, acordându-și cu de la sine putere un concediu de două săptămâni pentru a, atenție, efectua un tur al Europei. Dar neregulile de la Cantina de ajutor social nu se opresc acolo: controalele au constatat lipsuri în gestiune și facturi  fără acoperire, așa că, mai ales dacă organele de anchetă o vor confirma, putem spune că Ihuț s-a plimbat prin Europa pe banii săracilor din Câmpia Turzii.

Dar să derulăm firul poveștii de la început. Luând-o pe urmele sesizării omului, am ajuns în biroul primarului Radu Ioan Hanga, împreună cu care am luat-o pe firul evenimentelor, pentru a desluși ce s-a întâmplat, de fapt, și cine sunt vinovații.  Așa am aflat că în cadrul Primăriei din Câmpia Turzii se derula deja o anchetă internă referitoare la același subiect. Totul a fost descoperit pornindu-se de la o anchetă internă solicitată de vigilentul director  executiv al Primăriei Câmpia Turzii, Mariana Lazăr.

Aceasta a solicitat un control, iar primarul a trimis la Cantina de ajutor social Biroul de audit, deși nu a cerut un audit ci doar un control. Pentru că acolo s-au găsit mai multe nereguli, cazul a fost adus în atenția comisiei de disciplină, care l-a chemat pe Ihuț de două ori pentru a da declarații referitor la cele constatate de auditori însă acesta nu a catadicsit să răspundă solicitării oficialilor din Primăria Câmpia Turzii.

 

Context general

 

Cantina de ajutor social din Câmpia Turzii, situată pe strada Laminoriștilor la nr. 115, oferă hrana zilnică unui număr de 70 de persoane, conform prevederilor unei Hotărâri a Consiliului local Câmpia Turzii, costul zilnic al acestor alimente, aprobat de consilierii locali fiind de 6 lei/ persoană. Serviciul Public de Asistență Socială, condus la Câmpia Turzii de Floriana Prahoveanu, este cel care stabilește, în urma unor anchete prevăzute de lege, ce persoane beneficiază de respectivul serviciu prestat de Cantina de ajutor social.

De-a lungul ultimelor luni au existat mai multe sesizări atât din partea unor persoane asistate cât și din partea unor simpli cetățeni ai municipiului Câmpia Turzii, referitor la calitatea reproșabilă a serviciului prestat de cei de la Cantina de ajutor social. Investigațiile noastre au scos la iveală faptul că 6-7 persoane care beneficiau de masa de la Cantina de ajutor social au sesizat că mâncarea este tot mai proastă, meniul neridicându-se la valoarea de 6 lei.

Controlul efectuat de cei de la audit au relevat faptul că administratorul cantinei, Radu Ioan Ihuț, nu a putut să le arate produsele cumpărate cu acele facturi. Ba mai mult, există declarații ale bucătăreselor de acolo că nu au văzut acele produse. În plus, în ziua controlului, inspectorii de la audit au constatat c săracii mâncaseră de doar 2 lei și ceva, nu de 6 lei, cum prevede legea. Ne punem întrebarea și cerem anchetatorilor să descopere: unde sunt restul de bani? Și de când trenează acea situație?

Făcând niște simple supoziții dar care ar putea justifica banii cu care Ihuț a putut să cutreiere Europa, putem calcula că, furnizându-le asistaților sociali mese de doar 3 lei pe zi, în loc de 6 lei, cât ar trebui, cineva a putut băga în buzunar cam 3 leix70 de porții= 210 lei, zilnic. Înmulțind cu, să zicem, 30 de zile, se strângea frumușica sumă de 6200 lei, un salariu de director de întreprindere cu sute sau mii de angajați, nu cu trei subalterni. Ei, cu banii ăștia obținuți lună de lună, oricui îi vine pofta să facă un tur al Europei.  Îți și vine să-ți fie milă că, ajuns la Munchen, a aflat că tocmai a ratat Oktoberfest 2014.

 

Ce spune primarul Hanga

 

Ajunși aici cu relatarea faptelor și lăsând gluma la o parte, cred că ar fi bine să dăm cuvântul primarului Câmpiei Turzii, care să ne relateze ce a constatat: ”Acolo, la cantină, avem o problemă. Au fost şi nişte controale. De fapt de unde au plecat lucrurile? În luna august, personalul cantinei a fost trimis în concediu de către administratorul cantinei fără ca acesta să întrebe pe nimeni. Vorba aceea, era competenţa lui de a aproba concediul subalternilor, dar asta nu înseamnă că aprobi plecarea tuturor şi întrerupi activitatea, concediu se face cu menţinerea activităţii, astăzi lipseşte unul, lucrează ceilalţi, îl înlocuiesc pentru că este şi înlocuitor de concediu în schemă.  Deci, se pare că la sfârşitul lui august au plecat lucrătorii în concediu, iar în octombrie a plecat în concediu domnul Ihuţ,  pe baza unei înştiinţări auto-aprobate, cum că el de mâine pleacă în concediu două săptămâni, document care nu a ajuns nici la noi, a rămas pe la contabilul de la cantină. Ulterior, după ce a plecat în concediu, a trimis mesaje din străinătate, de la Felix mai întâi şi, după aceea, din Viena şi din Munchen, din Germania. Se pare că a angajat o excursie de două săptămâni, un tur al Europei, a trimis mesaje la prieteni, deci, omul a dispărut în concediu”, ne relatează edilul Câmpiei Turzii faptele celui care, practic, a sfidat nu doar legile bunului simț, dar și legile române.

Hanga continuă: ”După perioada lui august am avut nişte sesizări privind calitatea activităţii în cantină şi am dispus un control care să fie efectuat de către cei de la audit. Cei de la audit au efectuat controlul, au venit cu nişte concluzii îngrijorătoare şi pe când să avem discuţii cu domnul Mihuţ, cum v-am spus, acesta a dispărut în concediu. I s-au trimis două scrisori de notificare în care i s-a pus în vedere ca, urmare a controlului, să nu părăsească localitatea şi să rămână la dispoziţia noastră pentru continuarea anchetei. A dispărut în concediu cu toată notificarea noastră prin care îi ceream să rămână acasă, i s-au trimis două scrisori prin care a fost invitat în faţa comisiei de disciplină, una dintre ele a fost refuzată de către soţia dânsului, a fost refuzată primirea ei. Deci a fost un act deliberat, n-a primit scrisoarea, nu că nu au fost acasă şi nu ştiu, a doua scrisoare nu a mai fost ridicată de la poştă, este în termenul de 10 zile. Conform înştiinţării în data de 24 a spus că se întoarce, 24 este astăzi, 25 – 26 va fi weekend, gândeşti că în mod normal de luni omul ar trebui  să fie la serviciu”, descrie primarul Hanga comportamentul omului, demonstrând că lui Ihuț nu-i pasă de nicio ierarhie sau vreo cercetare disciplinară.

 

Păi, dacă nu-i pasă de măsuri disciplinare, poate o să-i pese de unele penale!

 

Pentru că, în urma studierii dosarului de la Comisia de disciplină și a tuturor documentelor și rapoartelor care au legătură cu Radu Ihuț, conducerea primăriei a decis că faptele sunt de o gravitate care depășesc atribuțiile funcționarilor publici. Astfel că s-a decis luarea unor măsuri mult mai grave. Ne spune tot primarul Radu Ioan Hanga despre ce fel de decizie este vorba: ”Noi, având în vedere documentele care există la dosar, lipsa lui deliberată de la domiciliu, am zis, am dispus, să se întocmească documentaţia pentru a i se face plângere penală pentru că, din documentele pe  care le-am văzut acum la dosar, neregulile nu sunt simple nereguli, ci au conotaţie penală, adică se face vorbire de mai multe facturi care au apărut după ce personalul a fost trimis în concediu, personalul declară că facturile 62, 63, 64 din 18 august, când ei erau trimişi în concediu, ei nu le-au văzut, nu au făcut recepţie ş.a.m.d. Deci se conturează o fraudă şi, de aceea, am hotărât să trimitem cazul spre cercetarea organelor de poliţie cu toate consecinţele care decurg din această treabă”, explică primarul Hanga decizia luată de cei din primărie.

 

Ihuț out!

 

Om ferm și cu dragoste de disciplină cum îl știm, primarul Radu Ioan Hanga ne-a dat următoarele asigurări, spre binele celor care suferă de foame din cauza unor personaje de genul celui prezentat mai sus. ”Pe de altă parte, după ce se prezintă la serviciu, pentru că în perioadă de lipsă nu avem ce-i face, vom trece la desfacerea contractului de muncă, pe motiv de absenţe nemotivate, pentru că a plecat din serviciu fără nici o aprobare din partea nimănui. Cam atât vă pot spune în acest moment şi pot să vă asigur că activitatea cantinei va fi reluată imediat ce apare el la serviciu. El avea cheia şi cantina a fost închisă în momentul în care a plecat, a luat cheia cu el de la magazie, pentru că are răspundere gestionară, a luat cheile, a închis materialele şi, practic, nu s-a mai putut desfăşura activitatea cantinei.

Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa, sperăm să remediem lucrurile şi să meargă activitatea normal în continuare”, ne-a mărturisit, în final, primarul Câmpiei Turzii.

 

De la cine

 

Ca să vedeți de la gura cărui gen de persoane este bănuit Radu Ioan Ihuț că ar fi  deturnat alimente, iată ce persoane, conform legii nr. 208/1997 privind cantinele de ajutor social, pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social următoarele categorii de persoane: a) copiii în vârsta de până la 18 ani, aflaţi în întreţinerea acelor familii al căror venit net mediu lunar pe o persoană în întreţinere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singura, luat în calcul la stabilirea ajutorului social; b) tinerii care urmează cursuri de zi la instituţiile de învăţământ ce funcţionează în condiţiile legii, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani, care se afla în situaţia prevăzută la lit. a); c) persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare băneşti acordate în condiţiile legii şi al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singura, luat în calcul la stabilirea ajutorului social;  d) pensionarii;  e) persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situaţii: sunt izolate social, nu au susținători legali, sunt lipsite de venituri;  f) invalizii şi bolnavii cronici; g) orice persoană care, temporar, nu realizează venituri.

Aceeași lege spune că persoanele prevăzute la alin. (1) lit. g) beneficiază de serviciile cantinelor de ajutor social, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pe o perioadă de cel mult 90 de zile pe an.

 

În loc de concluzie

 

În momentul în care organele de anchetă vor intra pe fir, suntem convinși că se va face lumină în cazul activității defectuoase de la Cantina de ajutor social din Câmpia Turzii. Ne așteptăm la descoperirea și a altor nereguli.

Cât privește luarea de măsuri, în concordanță cu gravitatea faptelor, așa cum îl știm pe primarul Radu Hanga, suntem convinși că, în urma acestui caz, vor fi sancționate și alte persoane, în general toți cei responsabili. Pentru că, de exemplu, nu înțelegem cum șefa Serviciului Public de Asistență Socială, Floriana Prahoveanu, a putut dormi liniștită în toată această perioadă în care 70 de oameni au flămânzit. Înseamnă că nu îi pasă de ei și, poate, postul pe care îl ocupă nu este cel mai potrivit pentru dânsa.

În plus ne așteptăm la reorganizarea acestui gen de activitate pe baze mai ferme, cinstite și benefice sărmanilor din oraș.

Radu Ioan Ihuț apărea, la alegerile din 2012 pe poziția a 18 de pe lista comună a candidaților USL pentru Consiliul local, el fiind la acea oră membru al Partidului Național Liberal, ba mai mult, ocupa funcția de membru supleant al Biroului Municipal al PNL Câmpia Turzii. Sursele noastre ne-au informat că a acces în funcția de administrator al cantinei de ajutor social după ce USL a câștigat alegerile la Câmpia Turzii, iar președintele PNL, Dorin Lojigan, a devenit viceprimar al municipiului. Oare asta să-l facă să se considere mai presus de lege?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh