20
Sam, Iul
3 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În data de 19 februarie 2016 a avut loc ultima ședință a instanței de judecată în  procesul intentat de Unitatea Administrativ Teritorială – Municipiul Turda, în luna septembrie 2013, Curții de Conturi, ca urmare a unui control al acestei instituții din luna mai 2013.

Cum controlul a scos la iveală un număr impresionant de nereguli, 23 la număr, valoarea sumelor implicate fiind extrem de mare. Amintim că primarul Tudor Ștefănie nu a dat niciodată publicității Raportul Curții de Conturi, ci doar a prezentat în cadrul unei conferințe de presă unele dintre problemele constatate de controlul financiar, deși legea îl obligă să dea publicității un astfel de document.

Curtea de Conturi care a susținut că, în speță, s-a extins în mod legal mandatul de control avut pentru anul 2012 la perioada anterioară, mai ales la anul 2011. Curtea Thumbnail imagede Conturi a susținut că sunt aplicabile prevederile de excepție ale  punctului 109  din Regulamentul de ordine interioară a Curții de Conturi care stipulează că este obligatorie extinderea perioadei de control, fără a mai cere avizul șefului departamentului în anumite condiții, printre care atunci când se constată abateri financiar-contabile  a căror remediere nu mai este posibilă.

Președinta instanței a dat cuvântul fiecărui reprezentant al părților. Avocatul Municipiului Turda și-a expus apoi punctele de vedere referitoare la mai multe puncte din Raportul Curții de Conturi întocmit în urma controlului din anul 2012. Fiecare dintre aceste susțineri au fost contrazise de reprezentanta Curții de Conturi care a susținut toate prevederile din raport, susținând că sunt legale.

La final, președinta instanței a decis rămânerea în pronunțare a cauzei.

Verificând pe site-ul instanței de judecată, am aflat că, de fapt, pronunțarea a fost amânată pentru data de 4 martie 2016. Atunci vom afla care este poziția instanței de la Tribunalul Cluj. Este vorba de o a doua instanță de fond, întrucât această cauză a mai parcurs o dată acest traseu, până la Curtea de Apel, care a anulat decizia primai instanțe, returnând cauza celei prezente.

Reamintim că primarul Tudor Ștefănie a ales să atace în instanță Decizia nr. 19 emisă de Curtea de Conturi a României, astfel luând naștere, la 26.09.2013, dosarul cu nr. 10057/117/2013. După mai multe amânări consecutive, în cadrul procesului pe fond, derulat la Tribunalul Cluj, secția contencios administrativ și fiscal, se ajunge, la hotărârea instanței nr. 4872/2014 din 17.07.2014. Pe site-ul instanței găsim hotărârea pe scurt: „Respinge ca neîntemeiată cererea de anulare a Deciziei nr. 19/2013 a Curții de Conturi. Respinge cererea de suspendare.” UAT Municipiul Turda declară recurs la data de 21/10/2014, astfel că procesul ajunge la Curtea de Apel Cluj, care, surpriză (sau nu, având în vedere că unitățile controlate de PNL la Turda beneficiază în ultima vreme de exact aceeași decizie a instanțelor de recurs), dă soluția de tip: „Trimitere cu rejudecare”. Iată ce spune  soluția pe scurt din Hotărârea  2563/10.03.2015: ”Admite recursul declarat de recurentul M.T. împotriva sentinţei civile nr. 4872/17.07.2014, pronunţată în dosarul nr.10057/117/2013 al Tribunalului Cluj, pe care o casează, în tot, în sensul că trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 10.03.2015.”

Vom reveni cu decizia instanței de judecată în acest proces extrem de important pentru Municipiul Turda, în urma acestuia putându-se întâmpla să trebuiască achitate sume foarte mari de bani de către persoane și instituții ale administrației locale sau subordonate acesteia.

Controlul Curții de Conturi din anul 2012 a fost cel mai drastic pentru Municipiul Turda din ultimii ani.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh