28
Joi, Mar
20 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

O familie disperată din Turda își donează gospodăria agonisită într-o viață de muncă pentru că primarul Tudor Ștefănie refuză să
 pună în aplicare o Hotărâre a Consiliului Local Turda, referitoare la construcția unui Centru rezidențial de tip familial, destinat unui număr de 20-25 de persoane cu handicap neuropsihic și, în același timp a unui atelier de terapie ocupațională pentru beneficiarii acelui centru.

Drama unor bătrâni, din dragoste pentru nepoatele lor Ioan Maier și soția sa, Elena, au trecut de vârsta de 80 de ani, însă își Thumbnail imageduc, cu tenacitate „crucea”. De 25 de ani, acești bunici au grijă de nepoatele lor rămase orfane de ambii părinți când aveau doar 8 și, respectiv 10 ani. Cele două fete, Valentina și Nicoleta, s-au născut sănătoase în 1979 și, respectiv, 1981, însă când aveau doi-trei ani li s-a administrat un trivaccin care a declanșat o decădere totală a dezvoltării lor mentale, chiar dacă fizic eu evoluat normal. Capacitățile lor comprehensiv comportamentale sunt la nivelul unor copii de 5-6 ani. De atunci, din 1991, Ioan și Elena Maier trăiesc, în fiecare zi, o dramă. Dragostea pentru nepoatele lor însă îi face să le grijească, cheltuindu-și pensiile pentru a le asigura tot ce este necesar. Noapte de noapte însă, ei sunt treziți în strigăte și zgomote, manifestări ale stării de handicap neuro-psihic a nepoatelor lor. Agresivitatea periodică a acestora este un alt comportament care  le dă de furcă celor doi care ar fi meritat, ca orice om în vârstă, să se odihnească în liniște, după o viață de muncă. Lui Ioan și Elena Maier însă, nu le-a fost dat să o poată face…

Pentru a asigura un viitor nepoatelor lor și după ce ei nu vor mai fi fost, soții Maier au înființat, cu ajutorul fiului lor care locuiește în alt oraș, Asociația Umanitară „Evlavie” având alături și alte persoane care au în familie cazuri similare. Scopul acestei asociații umanitare este construirea la Turda a unui centru rezidențial destinat persoanelor cu dizabilități neuropsihice. Din anul 2004 și până în prezent Asociația umanitară „Evlavie” se luptă cu un sistem samavolnic și nemilos, nepăsător față de drama prin care trec peste 400 de familii turdene. Să trecem în revistă istoricul demersurilor făcute de acești oameni loviți de soartă, pentru a-și obține niște drepturi recunoscute și prețuite de orice națiune civilizată, mai puțin de România și în special de autoritățile municipiului Turda, județul Cluj.

Primele demersuri, acum 12 ani

Astfel, în anul 2004 Asociația „Evlavie” a inițiat un proiect având ca obiect înființarea unui nou serviciu social ce urma sa se desfășoare în cadrul unui centru rezidențial destinat persoanelor cu dizabilități neuropsihice, în temeiul unui drept recunoscut de art. 50 din Constituție și de prevederile celor două legi imperative cu caracter special, Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și Legea nr. 292/2011 privind asistența socială.

În anul 2004, prin adresa cu nr.18159/17.11.2004 primarul Tudor Ștefănie aflat de doar câteva luni în funcția de edil-șef, comunica Asociației Evlavie faptul că își manifesta intenția și disponibilitatea în sensul încheierii unui parteneriat alături de Serviciul public de asistență socială a jud. Cluj, promisiune neonorată nici până în momentul de față cu toate ca au trecut 12 ani de la acel moment.

 

Ștefănie recunoștea doar 4-5 cazuri de handicap neuropsihic, când de fapt sunt cu sutele!

În anul 2006, mai precis marți 21 februarie 2006 într-un drept la replică publicat în ziarul „Arieșul de Turda”, Ștefănie afirma că, din informațiile deținute la acel moment atât de conducerea primăriei cât și de serviciul de specialitate din cadrul primăriei condus de Denisa Napău, reiese că în Turda există doar 4 sau 5 cazuri de persoane cu dizabilități neuro-psihice și nici pe departe un număr de 330, caz în care Ștefănie considera că „nu este justificată în prezent o astfel de construcție specială”! Afirmația cu privire la numărul de persoane cu dizabilități neuro-psihice aflate la acel moment pe raza municipiului Turda, este în mod categoric contrazisă de adresa Direcției Generale de Asistență Socială și protecția Copilului (D.G.A.S.P.C. Cluj) cu nr.1212/08.02.2006 care certifica un număr de 330 de persoane cu handicap mental și neuro-psihic, pe care o publicăm în facsimil, alături de adresa D.G.A.S.P.C. Cluj cu nr. 5076/18.03.2008, care arată că în municipiul Turda trăiesc 405 persoane cu handicap de acest gen, dintre care 281 cu handicap mintal  25 de copii și 255 de adulți!) și 124 cu handicap psihic (15 copii și 109 adulți!). Prin această adresă din 2008, D.G.A.S.P.C. Cluj recunoaște că sub jurisdicția Consiliului Județean există Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Gherla pentru tineri cu handicap neuropsihic, cu o capacitate de 40 de locuri și care, în prezent este ocupat la capacitate maximă.

 

Teren în afara orașului, cu fire de înaltă tensiune pe deasupra

În anul 2006, în urma presiunilor făcute de Asociația Evlavie prin intermediul mass-media locală cât și în urma intervenției deputatului de atunci PNL – Norica Nicolau, actualmente europarlamentar ALDE, legislativul turdean prin HCL nr.151/29.06.2006 a atribuit Asociației „Evlavie” un teren în suprafață de 2 ha cu destinația pășune, teren situat în extravilanul municipiului Turda, total inadecvat scopului  dat fiind faptul că este situat într-o zonă de perspectiva industrială, că utilitățile sunt la o distanță considerabilă, dar cel mai grav, pe deasupra terenului trec linii electrice de înaltă tensiune! Toate aceste realități au făcut imposibilă demararea unor parteneriate instituționale care să aibă ca finalitate construirea centrului dorit.

 

Consiliul Local consfințește parteneriatul cu „Evlavie”. Degeaba, Ștefănie se opune!

În anul 2013, după alegerile locale din 2012, moment la care USL a ajuns să fie grupul majoritar în Consiliul Local Turda, condus de consilierul local PSD Cristian Matei, atitudinea acestui for legislativ local a început să se manifeste total diferit în raport cu problemele sociale reclamate de cetățeni. Astfel, consilierul liberal din grupul USL, Cristian Felezeu, susținut de Cristian Matei și colegii lor, a inițiat un proiect de hotărâre având ca obiect aprobarea contractului de colaborare între Consiliul Local Turda și Asociația „Evlavie”, urmarea fiind HCL cu nr. 94/28.03.2013. Dar nici această Hotărâre a Consiliului Local Turda nu a fost pusă în executare nici până în momentul de față, „din vina exclusivă a lui Ștefănie”, susține Ioan Maier, președintele Asociației Umanitare „Evlavie”.

După HCL nr. 94/28.03.2013, șeful grupului USL din cadrul CL Turda, Cristian Matei, a continuat cu determinare demersurile în vederea alocării unui teren adecvat scopului, sens în care a făcut mai multe descinderi în teren împreună cu primarul Ștefănie, în scopul de a identifica o locație solicitând, de asemenea, punerea la dispoziție a inventarului terenurilor aflate în proprietatea domeniului public al municipiului, lucru pe care juristul primăriei, Călin Petridean nu l-a făcut. Astfel că demersurile lui Cristian Matei au rămas fără nici un rezultat.

 

Familia Maier își donează casa și terenul

Ajunși la o vârstă înaintată, cu povara bătrâneții păsându-le tot mai greu umerii, soții Maier s-au decis să doneze casa în careThumbnail imagetrăiesc și terenul de 700 de metri pătrați deținut într-o zonă valoroasă, de interes turistic, pentru ca acolo să se construiască o locuință maxim protejată, în standardele prevăzute de normativele actuale din domeniul asistenței sociale. Numai așa s-ar putea odihni în pace, știind că nepoatele lor sunt bine îngrijite, la fel ca și alți semeni de-ai lor, cu afecțiuni neuropsihice.

Ei au chemat deja la fața locului pe doi funcționari din conducerea D.G.A.S.P.C. Cluj, pe directorul adjunct general, Nicoleta Molnar, și director executiv, Corina Vasiliu, care au văzut proprietatea și au concluzionat că acel loc se pretează la edificarea unei astfel de construcții, dacă se respectă prevederile legale atât din domeniul asistenței sociale cât și de urbanism. Astfel că soții Maier au contactat un arhitect, pentru a fi efectuată toată documentația, pe cheltuiala familiei.

 

Au nevoie de ajutor

De aici încolo, pentru că trăim în România, lucrurile nu se simplifică deloc. De aceea, Asociația „Evlavie” și familiile celor care au în componență persoane cu handicap neuropsihic, printre care și familia Maier, au nevoie de tot ajutorul pe care persoanele binevoitoare le pot da. Dar mai presus de toate au nevoie ca autoritățile locale și cele județene să își facă datoria. Să-și aducă aminte pentru ce sunt plătiți și să ajute aceste familii inclusiv prin încheierea de parteneriate și colaborări prin care să poată fi obținute finanțările guvernamentale sau europene puse la dispoziția unor astfel de categorii sociale.

 

Le-a murit toată speranța și încrederea

„În primarul Ștefănie și clica sa ne-am pierdut orice încredere. După atâția ani, în care și-a bătut joc de noi, știmă că nu este sensibil la calvarul prin care trecem noi și celelalte peste 400 de familii care se află în aceeași situație. Dacă nici acum nu pune în aplicare Hotărârea Consiliului Local din 2013, considerăm că ar trebui să intre în vizorul organelor de anchetă pentru abuzul pe care îl face împotriva persoanelor cu handicap și a noastră, doi bieți bătrâni care nu putem închide ochii liniștiți fără să ne știm nepoatele în siguranță. Nu mai știm cui să ne adresăm și ce să facem mai mult decât atât. Ne donăm agoniseala de-o viață pentru ca nepoatele noastre și alte zeci de persoane să poată beneficia de condiții decente de viață pentru oameni speciali cum sunt ei”, ne-a spus Ioan Maier, președintele Asociației „Evlavie”.

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh