13
Sam, Aug
16 New Articles

Turdaleaks
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageRromii din Turda sunt divizați. Acest lucru s-a văzut cel mai bine la alegerile locale când, membrii comunității țigănești din oraș nu mai știa pe cine să aleagă iar proverbul românesc ”cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul” s-a verificat perfect. Având de ales între

reprezentanții Partidei Rromilor ”Pro Europa” și cei ai Alianţei Civice Democratică a Rromilor din România, rromii din Turda au ales, cel mai probabil, Partidul poporului ”Dan Diaconescu”.

Lăsând gluma la o parte și revenind la momentul actual, adică octombrie 2012, trebuie să facem cunoscută situația din rândul politicienilor rromi turdeni. Pentru aceasta, mai întâi, trebuie să precizăm că legislatura trecută, adică în perioada 2008-2012, rromii au avut doi reprezentanți în Consiliul local al municipiului Turda, în persoana lui Mihaly Berci și  Ștefan Silaghi, aleși în urmă cu 8 ani, pe listele Partidei Rromilor ”Pro Europa”. Înainte de alegerile din 2012 ei au schimbat ”barca” trecând la Alianţa Civică Democratică a Rromilor din România, fiind cei care au înființat filial turdeană a acestui partid. Poate de aici le-a venit și ”pieirea”, cea politică, pentru că membri etniei lor nu i-au prea votat, niciunul dintre cei doi nereușind să mai acceadă în Consiliul local. Desigur că țiganii ar fi putut să nu-i voteze și pentru că au fost nemulțumiți de ceea ce au reușit cei doi să facă pentru ei. În treacăt fie spus, problemele rromilor la Turda sunt multe și foarte acute, dar asupra acestui subiect o să ne oprim cu altă ocazie.

Acum, am fost contactați de noii reprezentanți ai Partidei Rromilor ”Pro Europa”, care s-au săturat să se lovească peste tot, când încearcă să facă ceva pentru rromii lor, de Mihaly Berci și  Ștefan Silaghi, cărora ei le mai adaugă pe Mitică Ferencz. Cel puțin așa ne-au declarat cei care se legitimează cu o decizie a conducerii județene a Partidei Rromilor ”Pro Europa”, o decizie semnată de președintele organizației județene a acestui partid, Aurel Roșianu: ”Asociația Partida Romilor Pro Europa Sucursala județeană Cluj, prin consiliul director județean, reprezentată la nivelul județului Cluj de către Președinte Aurel Roșianu, în cadrul ședinței desfășurate în mun. Cluj-Napoca, vă aducem la cunoștință decizia de numire în funcție a persoanelor Morariu Victor, Puică Gheorghe, Morariu Marian, reprezentând Asociația Partida Romilor Pro Europa la nivelul Mun. Turda fiind pe o perioadă nedeterminată”, este cuprinsul deciziei luate în data de 5 octombrie anul curent.

Actualii membri ai conducerii turdene a Partidei Rromilor ”Pro Europa” mai arată că Berci și Silaghi au fost excluși din cadrul acestei formațiuni politice în  2 aprilie 2012. Actul care dovedește această hotărâre este un document oficial adresat Consiliului local al municipiului Turda, cu numărul de înregistrare 38/11.04.2012 în care se arată (vezi facsimil) că lui Berci Mihaly și Silaghi Ștefan le-a fost anulată calitatea de membru al Asociației Partida Rromilor ”Pro Europa” iar, ca și consecință, le-a fost retras sprijinul politic în cadrul Consiliului local al municipiului Turda. Cu toate acestea, prevederile legii nr. 393 din 2004 nu au fost aplicate, în caz contrar aceștia și-ar fi pierdut calitatea de consilier local înainte de expirarea mandatului survenită abia undeva la sfârșitul lunii iunie 2012.

Morariu și echipa sa de la conducerea Partidei Rromilor ”Pro Europa”, filiala Turda, este profund nemulțumită de faptul că noul Consiliu local, rezultat din alegerile locale din iunie 2012 a pus pe ordinea de zi a uneia dintre ședințele sale un proiect de hotărâre privind componența Grupului de Lucru Local la nivelul municipiului Turda și îl acuză pe expertul rom Mitică Ferencz de introducerea în componența acestui organism a foștilor membri ai Partidei Rromilor ”Pro Europa” în detrimentul actualilor. În componența propusă de Mitică Ferencz figurau, din partea rromilor, Berci Mihaly, în dreptul său fiind trecută calitatea de ”Lider Comunitate Rromi”, Silaghi Ștefan, mediator școlar, Țala Ioan, mediator școlar, Zoldi Simeon, Lider Comunitate Rromi, Droga Teodor, Lider Comunitate Rromi, și Gheți Iosif, Lider Comunitate Rromi.

Se pare că faptul că Mitică Ferencz a introdus în acest Grup de Lucru Local mai mulți consilieri locali din PD-L și UDMR decât reprezentanți ai coaliției USL-PP DD, i-a făcut pe consilierii care dețin majoritatea în cadrul Consiliului local Turda să scoată de pe ordinea de zi respectivul proiect de hotărâre. Sursele noastre ne-au informat că acest Grup de Lucru Turda va fi totuși aprobat într-o nouă componență, într-o ședință de Consiliu local viitoare, acolo urmând să fie introduși membrii Partidei Rromilor ”Pro Europa”, colaboratori ai coaliției USL-PP DD.

Dar ce spune actualul lider al filialei turdene a coaliției USL-PP DD, Victor Morariu?

”În 2 aprilie 2012 am primit decizia să preluăm noi filiala Partidei Rromilor ”Pro Europa”, motivul fiind neimplicarea lui Berci Mihaly și Silaghi Ștefan în problemele cu care rromii s-au confruntat la nivel local și faptul că timp de patru ani, cât au fost în Consiliul local nu au făcut nimic pentru comunitatea de rromi”, susține Victor Morariu. În plus, acesta mai afirmă că în cazul lui Berci au fost sesizate organele de poliție. ”Am cerut ridicarea actelor, statutul, ștampila și chiar și cheile sediului. Sediul este primit pe Partida Rromilor iar el, nu știu în ce calitate, a schimbat destinația pe o altă organizație, mortuară sau cam așa ceva…”, mai arată liderul turdean al Partidei Rromilor ”Pro Europa”.

La rândul său Eugen Cosa, membru al Partidei Rromilor ”Pro Europa”, ține să mulțumească viceprimarului Lucian Nemeș și directorilor Emil Dardai și Ovidiu Marian, pentru că ”au avut bunăvoința să iasă cu noi pe teren, să vadă în ce condiții locuiesc o parte din rromi. Noi am vrut să colaborăm cu primăria dar am fost refuzați de nenumărate ori. Noi dorim să îmbunătățim traiul rromilor dar nu avem cum, însă, cu sprijinul primăriei sunt sigur că vom reuși acest lucru”, susține Eugen Cosa.

Aducându-și aminte de Mitică Ferencz, liderul Partidei Rromilor ”Pro Europa” Victor Morariu, îl acuză de o implicare incorectă în comunitatea de rromi. Referitor la acest subiect, Morariu ne-a declarat: ”De nenumărate ori merge și vorbește despre noi că suntem incompetenți și alte probleme. Noi, din acest motiv, cerem demisia lui deoarece urmărește să se răzbune, să aducă înapoi vechea sa echipă iar pe noi să ne înlăture. El, trebuie să facă anchete sociale, se duce în comunitățile de rromi și strânge semnături pentru readucerea vechii echipe în partid”, îl acuză Morariu pe Mitică Ferencz, lucrător în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială, unde ocupă postul de expert în problemele rromilor. Morariu mai spune că dacă primarul Tudor Ștefănie nu îl oprește pe Mitică Ferencz din această încercare de răzbunare pe actuala conducere a Partidei Rromilor ”Pro Europa”, ei vor ieși împreună cu rromii la un miting de protest.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh