03
Dum, Iul
31 New Articles

Turdaleaks
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vineri, 25 martie 2015, Primăria Turda a decis să organizeze încă o acțiune de tip „praf în ochi”, pentru a închide ochii cetățenilor oripilați de faptul că administrația Ștefănie nu face nimic pentru stoparea alunecărilor de pe strada Agriculturii, unde dealul a luat-o la vale și există riscul ca imobilele din zonă se prăbușească. Anul următor urmau alegerile, iar primarul turdean nu-și putea permite deficitul de imagine adus de lăsarea de izbeliște a caselor oamenilor din capătul străzii Agriculturii.

Pentru că, în acea perioadă, Turda Info era, unul dintre puținele organe media care îndrăzneau să-l critice, când era cazul, pe primarul acelor vremuri, nu am fost nici măcar invitați la acea acțiune. S-au fost plantat atunci, după unele surse, aproximativ 150 de salcâmi și  400 de paulownia, iar după altele, 400 de salcâmi și 150 de paulownia. Este vorba de acel arbore „minune”, care crește foarte repede, este rezistent, iar odată plantat, rădăcinile sale intră adânc în pământ, în căutarea apei. Scopul declarat de organizatori (Primăria Turda) și la care au participat sute de copii inimoși de la colegii turdene, era de a se încerca stabilizarea solului supus fenomenului de alunecare, pentru salvarea caselor de pe deal. O speranță bazată pe nimic, fără niciun studiu, fără un aport al specialiștilor, fără nimic, doar... speranță. Se știe că, în acele vremuri era un uni specialist în Primăria Turda care, s-a dovedit, până la urmă, un specialist în dispariția Grădinii Zoologice, în transformarea orașului într-o mare mizerie cu străzi desfundate, unde până și arterele principale aduc cu suprafața satelitului natural al pământului.

Zilele acestea am fost să vedem stadiul dezvoltării arborilor, să vedem cum s-a stabilizat solul. Dar ce să vezi, la locul unde arbuștii au fost plantați într-un sol foarte salin, unde iarna este multă umezeală iar vara o secetă de stepă, nu am mai găsit... copacii. Alunecările de teren au ajuns în gardul oamenilor, pericolul nu a fost îndepărtat, iar copacii, dacă nu au fost distruși de condițiile climatice, cu siguranță au fost furați.

Și a fost încă un proiect batjocoritor atât pentru oamenii din acea zonă, cât și pentru copii care au muncit la sădire arborilor.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh