20
Sam, Iul
3 New Articles

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

După aleșii locali, și pesedistul Valentin Cuibus își bate joc de situația de la Colegiul Tehnic ”Dr. I. Rațiu” Turda.

De fapt, Inspectoratul Școlar al Județului (I. S. J.) Cluj prin inspectorul șef Valentin Cuibus, își bate joc nu doar de angajații săi, cadre didactice și nedidactice de la Colegiul Tehnic „Dr. I. Rațiu” ci și de presa liberă din Turda, care a solicitat informații referitoare la  decizia de desființare a acestei instituții de învățământ cu tradiție în municipiul de pe Arieș. Aceasta în condițiile în care municipalitatea turdeană cu Consiliul local și primarul Tudor Ștefănie în frunte, și respectiv I.S.J. Cluj, aruncă pisica moartă din curtea unuia în a celuilalt în subiectul dispariției acestui colegiu, ale cărui spații deținute de Municipiul Turda au fost, se pare, țintite pentru alte utilizări și alte interese decât cele de până acum.

 

 

Spuneam că I.S.J. Cluj își bate joc de noi, bazându-ne pe răspunsul primit de la această instituție, condusă de pesedistul Valentin Cuibus, în urma solicitării făcute de redactorul șef al TurdaInfo, Ionel Ignat, în data de 16.12.2015, de furnizare a unor informații și răspunsuri, în baza legii nr. 544 din 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, adresă înregistrată la inspectorat cu numărul 14943.

Iată ce am cerut prin acel document:

Cluj-Napoca, P-ța Ștefan cel Mare, nr. 4, 400192

tel. 40-(0)264-594672, fax. 40-(0)264-592832

Județul Cluj, România

 

Stimate domnule Inspector-șef,

Subsemnatul, Ignat Ionel, reporter la publicația Turdainfo, prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc următoarele informații:

 

Decizia de desființare a Colegiului Tehnic „Dr. Ioan Rațiu” Turda.

Solicitarea de desființare a acestei instituții școlare turdene.

Vă rog să precizați cine a solicitat și cine a decis desființarea acestui colegiu tehnic.

Care sunt motivele și prevederile legale care au dus la luarea acestei decizii?

Ce se va întâmpla cu cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic al colegiului de la 1 septembrie 2016?

Cum se va face împărțirea administrativă a imobilelor aflate până atunci în administrarea Colegiului Tehnic „Dr. Ioan Rațiu” Turda?

Se vor schimba secțiile, profilele, programa școlară sau curriculum-ul existent acum la Colegiul Dr. Ioan Rațiu după preluarea activității acestuia sub administrarea și coordonarea altor instituții de gen?

Vor putea fi preluați elevii Colegiului Dr. Ioan Rațiu de către celelalte Colegi Tehnice din oraș, din punct de vedere al dotării didactice și al cadrelor didactice?

Ați organizat discuții cu cadrele didactice și părinții de la Colegiul Dr. Ioan Rațiu în care să li se prezinte motivele desființării și soluțiile pentru ca elevii și copii acestora să nu aibă de suferit în urma modificărilor efectuate de decizia dvs.?

Câți elevi are Colegiul Dr. Ioan Rațiu, ce secții și profile există acolo la acest moment? Pot fi toate acestea mutate în cadrul altor instituții de acest fel? Care ar fi acele instituții similare?

Aveți o evaluare asupra numărului de elevi care s-ar înscrie în anul școlar 2016-2017 la Colegiul Tehnic Dr. Ioan Rațiu dacă nu l-ați desființa apriori?

Precizez că informațiile îmi sunt necesare pentru documentare în vederea publicării unuia sau mai multor articole.

Și acum, iată răspunsul pe care îl considerăm batjocoritor prin refuzul furnizării informațiilor solicitate și prin lipsaThumbnail image răspunsurilor efective la întrebările puse: „Ca urmare solicitării dumneavoastră de informații cu numărul 14943 din 16 decembrie 2015 prin care ne solicitați informații privind noua rețea școlară în pregătire vă transmitem următoarele.

În ceea ce privește procedurile de proiectare a proiectului planului de școlarizare, vă specificăm că acesta are loc în fiecare an în urma consultărilor cu toți factorii implicați, autorități publice locale, directori de unități și agenți economici, pentru realizarea unei rețele școlare în directă dependență cu populația de vârstă școlară dintr-o localitate, respectiv cu puterea de absorbție a forței de muncă în cazul nivelului profesional.

Prin urmare, conform procedurilor, în cazul Colegiului Dr. Ion Rațiu Turda, menționat de dumneavoastră, urmează ca Hotărârea CL a Primăriei Turda să fie analizată în Consiliul de Administrație al ISJ, iar o hotărâre în acest caz va fi luată conform calendarului, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2016.”, se arată în adresa semnată de Inspector Școlar General, Valentin Claudiu Cuibus.

Trecând peste exprimările nefericite și peste dovada lipsei unor minime noțiuni despre organizarea administrației locale (CL - Consiliul local este al municipiului Turda și nu al Primăriei) trebuie să mai spunem că acest răspuns ne-a fost trimis dincolo de termenul legal prevăzut de Lg. 544/2001, abia în data de 29 decembrie, după ce subsemnatul trimisese o reclamație administrativă, formulată în baza aceleiași legi, în data de 28 decembrie din cauza lipsei unui răspuns.

În fine, din răspunsul primit se vede clar intenția de mușamalizare a demersurilor de desființare a Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu” Turda, se vede preocuparea pentru încălcarea principiului transparenței decizionale, toată acțiunea încercându-se să se facă tacit, cât mai „pe șustache”, după ce cadrele acolo au fost îmbrobodite cu niște promisiuni verbale venite din partea primarului Tudor Ștefănie, care nu este exclus ca mai apoi să dea întreaga vină pe Consiliul local, adevărul fiind că acesta a decis scoaterea colegiului din rețeaua școlară pentru anul 2016-2017.

De ce am spus că, după aleșii locali, Valentin Cuibus își bate joc de noi și de întreaga situație de la Colegiul Tehnic „Dr. I. Rațiu” Turda? Pentru că, așa cum am arătat în articolul precizat mai jos, consilierii locali au decis scoaterea acestei instituții școlare din rețeaua școlară a municipiului Turda refuzând să se întâlnească și să discute pe marginea acestui subiect delicat cu angajații acestei școli. Cum să desființezi cea mai veche școală de meserii din acest oraș fără să discuți cu toți cei implicați pe marginea acestui subiect, într-o întâlnire publică?

Vom formula noi documente menite să atragă atenția ISJ Cluj asupra posibilității de a comite un eventual abuz în această speță. Între timp așteptăm opinii și informații din partea cadrelor didactice și a elevilor ori părinților de la acest colegiu, cu promisiunea noastră de a nu le fi dezvăluită identitatea, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Vom reveni pe marginea acestui subiect pe care l-am tratat și în cadrul articolului intitulat „Cine vrea desființarea Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu”? Cine își asumă acest gest și cine sunt vinovații?”, pe care îl puteți citi dând click aici: http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Administratie/desfiintare-colegiul-tehnic-dr-i-ratiu-turda.html.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh