17
Mie, Iul
0 New Articles

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Conflictele politice din preajma iminentei campanii electorale pentru alegerile locale se mută spre Compania de Apă Arieș. Primarul
PNL-ist al municipiului Turda a pornit un asalt asupra C.A.A.

la adăpostul majorității pe care acest partid o deține în Consiliul local. Scopul final nu este, încă, sesizabil, însă în primă fază, prin manevre politice, activitatea operatorului de apă ar putea fi complicată dacă la ședința A.G.A. din 30 martie, reprezentantul Municipiului Turda și ai altor comune din ADI Apa Văii Arieșului (A.V.A.) vor vota „împotrivă” la punctele de pe ordinea de zi ale acelei ședințe.

Deja  primarul Tudor Ștefănie a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea mandatului special acordat reprezentantului municipiului Turda în Adunarea Generală a Acționarilor a Societății Compania de Apă Arieș. Primarul propune consilierilor locali să împuternicească reprezentantul Municipiului Turda să voteze „împotrivă” la toate punctele de pe ordinea de zi a A.G.A. de la Compania de Apă Arieș.

În acest scop, au fost deja convocate comisiile de specialitate ale Consiliului local Turda. Dacă joi, 17 martie 2016 s-a desfășurat ședința Comisiei nr. 2 pentru administrație publică, servicii publice, regii, piețe, comerț, agricultură, asocieri, relații cu publicul, juridic, pentru dimineața zilei de 18 martie s-au convocat toate celelalte comisii, reunite, de la ora 9. În discuție se află proiectul amintit mai sus, deși avizul uneia sau alteia dintre comisiile de specialitate este, conform legii 215/2001 privind administrația publică locală, doar consultativ.

Raportul de specialitate care însoțește proiectul, semnat de administratorul public Radu Crișan, este mai „laborios” decât expunerea de motive, atribuită primarului Tudor Ștefănie,  deși semnătura este tot a administratorului Radu Crișan. Unde mai pui că expunerea de motive este în totalitate copy-paste din Raportul de specialitate al lui Radu Crișan. Ambele însă vin să susțină motivul pentru care Ștefănie propune consilierilor să mandateze reprezentantul A.G.A. pentru o poziție „împotrivă” la toate subiectele ședinței A.G.A. de la finalul acestei luni.„În cazul în care în data de 30.03.2016 nu se întrunesc condițiile de validitate prevăzute în actul constitutiv al societății și în legea 31/1990 privind societățile, reprezentantul legal al Municipiului Turda în Adunarea Generală a Acționarilor Societății Compania de Apă Arieș S.A., doamna Bujor Mihaela Ana, va avea mandatul special de a vota împotriva tuturor punctelor înscrise pe ordinea de zi a ședinței  Adunării Generale Ordinare a Acționarilor pentru data de 31.03.2016, ora 12”, se arată în documentele semnate de Radu Crișan, inclusiv în cel atribuit primarului Ștefănie. Cu alte cuvinte, nu se propune  Consiliului local să aprobe mandatul special al reprezentantului în A.G.A. ci se constată, indiferent de părerea aleșilor locali, că „…doamna Bujor Mihaela Ana va avea mandatul special de a vota împotriva tuturor punctelor înscrise pe ordinea de zi a ședințe A.G.A.”, expresie care spune multe despre actualii consilieri locali, considerați de mare parte a populației drept niște „macarale politice” ale căror brațe se înalță sub forța de tracțiune ale privirii „laser” a „Superprimarului”, ca într-o scenă apocaliptică desprinsă dintr-unul din episoadele seriei Terminator.

Pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale Ordinare sunt înscrise spre dezbatere și supunere la vot următoarele subiecte:

  1. Aprobarea raportului Auditorului.
  2. Aprobarea raportului administratorului.
  3. Aprobarea situațiilor financiare aferente anului 2015.
  4. Aprobarea BVC aferent anului 2016.
  5. Aprobarea repartizării profitului.
  6. Descărcarea de gestiune a membrilor consiliului de administrație și a directorului general.
  7. Diverse.

În Convocatorul publicat și în Monitorul Oficial, de unde cităm, se arată că documentele și materialele informative referitoare la problemele incluse pe ordinea de zi a adunării vor fi puse la dispoziția acționarilor, la sediul societății.

Deci motivul votului împotrivă, cum că „nici un material, nu a ajuns la sediul acționarului, fapt care nu permite o abordare corectă și pertinentă a implicațiilor unei eventuale aprobări de măsuri de funcționare a societății”, nu „stă în picioare”, nici un alt acționar neprimind aceste documente la sediul acestora. Volumul imens de documente și caracterul special al acestora permit studierea actelor doar la sediul societății, în original, la prima mână.

Cât despre afirmația „Convocatorul nu a ajuns către autoritățile locale ale acționarului Municipiul Turda, fapt ce constituie o încălcare vădită a obligațiilor societății față de acționar, motiv pentru care propunerea noastră este de a aproba un mandat cu vot împotrivă”, aceasta apare ca o răbufnire de orgoliu care nu trebuie să-și aibă locul în relațiile inter-instituții, câtă vreme C.A.A. a publicat dovezi ale transmiterii convocatorului către Municipiul Turda.

Ba mai mult, sursele noastre ne-au dezvăluit că în această dimineață, C.A.A. a transmis reprezentantului Municipiului Turda în A.G.A. documentele solicitate.

Indiferent care va fi, în final, poziția aleșilor locali, toată tevatura pare o încercare a primarului Ștefănie de a se opune achitării sumei de circa 350.000 de euro la plata căreia Primăria Turda a fost obligată de instanța de judecată. Obligația a fost dezvăluită public de directorul general  al C.A.A., Cristian Matei, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Turda, al cărui președinte este. Imediat după aceea, a început un schimb de acuzații și răspunsuri în presă între administratorul public Radu Crișan, subordonatul primarului Ștefănie,  și Serviciul Comunicare/PR de la Compania de Apă Arieș.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh