13
Sam, Aug
16 New Articles

Turdaleaks
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cazul femeii legate de pat de la Spitalul municipiului Turda se mută din mass media la poliție și în instanță. Fiica femeii în cauză a anunțat că tatăl său a făcut plângere penală la Poliția Municipiului Turda, în timp de ea a făcut plângere la Poliția Municipiului Cluj și la Colegiul Medicilor. În plus, Sas Eva, și-a angajat un avocat, în persoana lui Adrian Rad, împreună cu care a întocmit documentele necesare atât pentru sesizarea Colegiului Medicilor cât și pentru o ulterioară acțiune în instanță.

Dar să reluăm firul celor întâmplate, mai pe larg decât au fost relatate în celelalte organe media, informații fiindu-ne furnizate de fiica femeii legate de patul de spital.

Mama acesteia, Doina Sas, a stat de vorbă cu noi aproape o oră, timp în care ne-a povestit totul cu lux de amănunte. Doina Sas a fost internată de urgență în spital într-a doua zi de Crăciun, în seara zilei de 26 decembrie. Soțul femeii a sunat la 112 iar o ambulanță a transportat-o de urgență la Spitalul Județean Cluj, la Clinica de Chirurgie nr. II unde s-a hotărât că este necesară o intervenție chirurgicală ca re a fost efectuată în 4 ianuarie 2012. Diagnosticul pus de medicii de la Cluj a fost unul complex, dar se pare că intervenția chirurgicală a apărut ca o necesitate pentru că femeia suferea de o ocluzie intestinală foarte complicată. Istoricul medical al Doinei Sas arată că în 9 ianuarie au apărut complicații respiratorii cu stop cardiac astfel că a fost transferată, după resuscitare, la secția de Anestezie și terapie Intensivă (ATI) de la Clinica de Chirurgie I. Acolo s-a stabilit că pentru salvarea femeii este nevoie de o intubație oro-traheală după ce a fost sedată în prealabil. În 24 ianuarie a fost transferată din nou la Chirurgie II. Înainte de transfer au lăsat-o neintubată și i se pune doar mască de oxigen. Nivelul de saturație s-a modificat, fapt pentru care a trebuit intubată din nou.
Pentru a o putea lua acasă, fiica femeii a fost trimisă la CAS, pentru a i se putea da un aparat acasă, aparat necesar pentru menținerea în viață a mamei sale.
Sas Eva: "Am fost trimisă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cu acte de recepție medicală pentru un dispozitiv medical, concentrator de oxigen (n. a. - un aparat care separa oxigenul de aer cu ajutorul a 2 filtre de zeolit și care este cea mai sigură sursă de oxigen, folosit mai ales în medicină). Am fost trimisă acolo să solicit să mi se dea o compensație pentru aparatul respirator, în speranța că îmi pot lua mama acasă."
Sas Eva a mers la medicul de familie al mamei sale care i-a scris un bilet de internare după ce a vorbit cu medicul Bogdan Stancu, cel care s-a ocupat de Doina Sas. La Spitalul Municipal Turda, doctorul Georgeta Turcu a fost de acord să o transfere pe femeie la secția ATI de la Turda, după ce și ea a vorbit cu medicul amintit. Din 3 februarie este transferată la Turda iar a doua zi, când fiica sa a vizitat-o, femeia era intubată din nou. "Doamna doctor ne-a spus că starea ei este mult mai gravă decât i s-a explicat telefonic. În plus ne-a spus că ea nu știe ce s-a mai întâmplat cu pacienta în perioada 24 ianuarie-3 februarie pentru că nu scrie nimic în biletul de ieșire cu care femeia a venit de la Cluj. De când a fost intubată la Turda, a fost legată de mâini deși este perfect conștientă. Normal că, ca un om care este operat, fiind legată de mâini, neputând să spună nimic, să facă nimic, se zbătea ca un pește pe uscat."
Vinerea trecută, fiind a opta zi de intubare, timp în care a fost legată de mâini, fiica femeii nu a mai suportat să o vadă cerându-i ajutorul prin gesturi, icnete și din priviri, a întrebat cât timp trebuie ținut un om așa legat de pat.
"O asistentă mi-a răspuns că ce știu eu, că știu eu termeni medicali, că să vorbesc cu doamna doctor, să vorbesc cu nu știu cine... De fiecare dată când am vorbit cu doamna doctor mi-a spus că starea mamei mele este gravă. I-am sugerat doctoriței să-mi scrie un bilet cum că pacientul ei este irecuperabil. Mi-a răspuns că ea nu poate să-mi scrie așa ceva, dar mi-a spus că nu mai are mult de trăit și dacă vreau să nu o mai chinui să semnez pe proprie răspundere că-mi iau mama acasă, că oricum se stinge."
Sas Eva susține că și-a consultat avocatul dacă este bine să o ducă acasă pe propria ei răspundere.
"Este cam cu "tăiș" pentru că o moșteniți pe mama dumneavoastră" i-a răspuns avocatul. "Mi s-a mai spus acolo la spital: ~noi nu putem să o destubăm și să o eutanasiem. și atunci am întrebat avocatul care mi-a spus că nici eu nu pot să o duc să o eutanasiez. Ar fi ca și cum aș omorâ-o eu în casă~" a mai adăugat fiica femeii din spital.
După ce a luat decizia să o filmeze pe mama ei pe ascuns pentru a arăta lumii cum a fost legată și tratată mama sa, despre care spune că tot timpul a fost conștientă și docilă față de personalul medical, Sas Eva a ajuns să-și pună întrebări legate de întreaga perioadă de tratament medical aplicat mamei sale. "Oare chiar era necesar să o opereze? În zilele despre care nu se vorbește în documentul de ieșire din spitalul de la Cluj, ce s-o fi întâmplat cu mama? De ce au trebuit să o chinuie ținând-o legată de pat? Cum îmi spun doctorii că mama este pe moarte iar ea pare să se simtă tot mai bine cu zi ce trece?" sunt doar câteva dintre întrebările ei. A ajuns să se întrebe chiar dacă medicul de familie nu putea - și nu era obligat - să facă mai mult pentru mama sa.
De aceea a hotărât să apeleze la justiție pentru a afla adevărul dar și pentru a i se face dreptate mamei sale.
Din tabăra cealaltă este foarte greu să afli poziția medicilor implicați în acest scandal. Directorul spitalului și-a luat o zi de concediu, purtătorul de cuvânt al instituției are telefonul închis pentru că este la un curs de specializare în altă localitate așa că, tot insistând, prin mijloace specifice, am ajuns, cu chiu cu vai, să vorbim cu avocatul Spitalului Municipal Turda. Asta cu toate că interesul nu era al nostru dar unii dintre noi ținem la deontologia jurnalistică. Pentru că, nu-i așa, ce este o viață fără reguli? O anarhie. Revenind la subiectul nostru, iată poziția "apărării" Spitalului Municipal Turda, așa cum ne-a fost expusă într-o convorbire telefonică de către avocatul Mihai Giurgea: "Am început cercetarea evenimentului. În data de 22 februarie vom continua cercetările din interiorul instituției. Aceasta nu înseamnă că cineva se face vinovat de ceva" Am întrebat dacă s-a aplicat o sancțiune. "Nu s-au aplicat sancțiuni. Urmează să stabilim dacă au fost respectate procedurile medicale. Procedura de legare, în anumite cazuri, se aplică nu numai în România, ci în Europa și în întreaga lume."
Totul se rezumă la o ultimă declarație a fiicei celei aflată în suferință: "Eu înțeleg că eu sunt șantajată sentimental. În momentul în care eu o văd în chinurile acelea groaznice, cum se zbate acolo. N-o văd doar eu ci și persoanele care mă însoțesc. Ce să înțeleg? Eu înțeleg că vor să mă șantajeze sentimental, să-mi fie atât de milă de mama mea încât să semnez și să o iau acasă pe proprie răspundere" a încheiat Sas Eva.
Interesant este faptul că, dacă înainte de mediatizarea cazului femeii legate de patul spitalului turdean, personalul medical susținea că personalul este insuficient pentru a fi supravegheați toți cei de la secția ATI. De aceea, susțin aceștia, femeia a trebuit să fie legată și tratată cu nepăsare, fără să conteze suferința ei. O ființă umană, în vârstă de 66 de ani, operată, intubată și imobilizată la pat, aflată în imposibilitatea de a se mișca, oricât de puțin. Cine dintre dumneavoastră, stimați cititori, ar dori să treacă prin așa ceva. Cine contribuie cu sume din salariu și din pensie pentru a finanța un astfel de tratament? Iar în final, niște ultime întrebări. De ce, după scandalul media, femeia a fost dezlegată și chiar întoarsă de pe o parte pe alta? Când au mințit medicii? Când au spus că trebuie neapărat să o lege, sau acum, când este dezlegată și nu pune probleme mai mari decât când era imobilizată total?
Cu siguranță că acest caz nu se va sfârși acum. Cu siguranță că personalul medical se va apăra din toate puterile. Însă pentru opinia publică acesta este doar unul dintre miile de aberații din sistemul medical românesc. Cândva, doctorul era cel mai respectat personaj din comunitate. Chiar înaintea preotului. Acum însă, lucrurile nu mai stau, de mult așa. Dincolo de lipsa acută a banilor care, în opinia celor din sistemul sanitar, motivează orice fel de comportament din partea lor, singurul lucru care ar trebui să-i ghideze pe oamenii în alb ar trebui să fie "Jurământul lui Hipocrate".

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh