20
Sam, Apr
19 New Articles

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ne-am hotărât să dăm o mână de ajutor consilierului local PNL, Cristian Felezeu, în încercarea lui de a face ceva în problema exploatărilor ilegale de balast, pietriș și nisip, din zona periferică a municipiului Turda, acesta dovedindu-se singurul politician turdean care a aplecat urechea spre concetățenii săi care semnalează acele exploatări.

La un scurt și rapid raid, însoțiți de aparatul foto, am constatat că spații largi din terenurile agricole de la periferia municipiului Turda sunt transformate, încet, încet, în cratere imense, adevărate atracții pentru cei care își aruncă acolo diferite deșeuri, rezultate din activitatea de construcții sau agricolă. De pe dâmbul pe care este situată Mânăstirea Mihai Vodă, poți avea o privire panoramică de unde îți poți face o ideea clară despre distrugerea de terenuri care este în curs.

Turdenii care frecventează rar zona nu-și imaginează amploarea săpăturilor, adică a exploatărilor de balast, provocate, evident, de lucrările la Autostrada Sebeș Turda, care avansează vertiginos, spre deosebire de alte proiecte de infrastructură rutieră. Exploatările aparțin unor firme ce țin de grupul Ben&Ben, controlat de omul de afaceri Ioan Bene, arestat și cercetat în dosarul Uioreanu.

Activitățile din zonă ale firmelor Panpetrol, Napocamin etc. sunt mai vechi. La Cornești (pe raza comunei Mihai Viteazu) exploatarea de balast a celor de la Ben&Ben, pe terenuri cumpărate de la localnici s-a derulat până la pânza freatică, deși pe tot parcursul activităților de acolo exploatarea se făcea ilegal, fără autorizație de la primăria comunei, așa cum prevede legea. Dar autoritățile locale au fost întotdeauna, și sunt și acum, mult prea mici pentru Ioan Bene și cei care îi țin spatele. Asta se vede de la o poștă și s-a dovedit și  la Cornești unde primarul Ioan Zeng a sesizat toate autoritățile române și probabil a dat și câteva slujbe la bisericile din comună, fără rezultat însă. Câteva amenzi, pe ici pe colo, decizii de sistare a activității, evident, nebăgate în seamă de patronii grupului, ochi închiși din partea celor de la mediu, de la poliție, de la guvern, de peste tot. Finalul? Autostrada Transilvania și-a mutat șantierele de aici, iar la Cornești a rămas un crater imens cu un lac în continuă creștere, pe fundul fostei exploatări. Apă din pânza freatică, evident, în condițiile în care puțurile de alimentare cu apă potabilă a municipiului Turda, ce trag apa din pânza freatică, se află la doar câțiva kilometri de acolo. Asta cu toate că legile românești obligă pe cei care exploatează balast, la finalul lucrărilor, să umple gropile produse cu pământ, pentru ca terenul să poată fi redat circuitului agricol. Vezi să nu procedeze și cei de sub comanda lui Bene așa!

Istoria se repetă la Turda, unde câteva gropi au fost săpate acum circa 8-10 ani, tot pentru a furniza balast Autostrăzii Transilvania. Alte gropi, mai noi, au apărut în ultima perioadă, odată cu deschiderea în apropierea municipiului Turda a șantierului Autostrăzii Turda-Sebeș. O groapă imensă a apărut gard în gard cu cimitirul Parohiei Oprișani. Săpăturile au fost efectuate atât de aproape că nu ar fi de mirare ca, după o perioadă de ploi abundente, să ne trezim că morții noștri vor aluneca în groapa săpată de firma Napocamin (de unde Ioan Bene și-a cesionat între timp părțile sociale deținute în firmă în favoarea copiilor săi), cu cimitir cu tot.

La cimitirul din dreptul Micro III, situat dincoace de calea ferată, pe drumul de la capela din Oprișani, întâlnim aceeași situație. O groapă imensă, activitatea se derulează cu motoarele în plin, iar pe fundul imensului crater au apărut, deja două ochiuri mari de apă, semn că cei care exploatează balastul de acolo au dat de pânza de apă freatică.

„În urma interpelărilor făcute cu privire la exploatările de balast din zona "Cimitir Oprișani de peste linie", vă comunic raspunsul primit și măsurile luate de către Poliția Locală. Interesant este faptul ca exploatările continuă în ciuda interdicției. De asemenea am făcut o plângere la ministerul Mediului și la Corpul de Control al Primului Ministru. Sper să primesc un răspuns și de acolo.
Cu stimă.
Consilier local PNL
ing. Cristian George Felezeu”,
consemnează consilierul local liberal, publicând alăturat, pe pagina personală de Facebook, răspunsul primit de el la o sesizare făcută Poliției Locale, pe acest subiect. Atașăm alăturat și noi respectiva adresă semnată de șeful poliției locale, care arată negru pe alb că „În urma controlului efectuat la balastiera situată în zona „peste linii” am constatat următoarele: Firma SC NAPOCAMIN SRL care efectuează lucrări de excavații în zona cimitirului de peste linia ferată din raza administrativă a municipiului Turda, nu deține autorizație de construire conform Legii nr. 50/1991. Având în vedere situația existentă, firma SC NAPOCAMIN SRL a fost sancționată contravențional conform Legii nr. 50/1991, art. 26 pct. 1 lit A și s-a dispus sistarea de urgență a lucrărilor și intrarea în legalitate”.

Bineînțeles că NAPOCAMIN nu și-a sistat nicio secundă activitatea de exploatare și transport a balastului din zonă. Sute de camioane – nu este nicio exagerare! – vin  goale și pleacă din zonă încărcate. Mai există însă și alte exploatări decât cele adiacente cimitirelor despre care am vorbit. Întreaga zonă, până spre Câmpia Turzii este săpată și exploatată la maxim.

Poliția Locală trebuie să recunoaștem că este prea mică pentru un război atât de mare. Poliția Română ar putea fi mult mai eficientă în stoparea acestor exploatări ilegale, însă cine să ne audă? Să te opui lui Ioan Bene și celor aflați în spatele lui doar cu Poliția Locală, este ca și cum l-ai amenința pe cineva cu un pistol de jucărie.

Iată un simplu exemplu, găsit cu ușurință, la o simplă căutare pe net, consemnată în Observatorul Prahovean: Balastierele ilegale din Prahova se află și în atenția IJP Prahova. Observatorulph a prezentat în ultima vreme dezastrul lăsat în urmă ca urmare a excavărilor ilegale din județ.

Astăzi, cms șef Bogdan Despescu, șeful IJP Prahova, a susținut că au fost efectuate o serie de controale, dar și că se fac cercetări pentru instrumentarea unor dosare penale. „Activitatea de verificare a acestor agenți economici este desfășurată în cadrul unui grup de lucru, cu participarea tuturor instituțiilor cu competențe în domeniu, sub coordonarea Instituției Prefectului. Toate cazurile prin care se constată aspecte de natură penală sunt instrumentate  în dosare penale. Am avut înregistrate în ultima perioadă asemenea dosare penale”, a declarat Despescu”.

Desigur că nu ne așteptăm la mari acțiuni, nici noi, nici consilierul PNL Cristian Felezeu, dar măcar ne-am făcut datoria, și unii și alții, să tragem un semnal de alarmă vizavi de existența unei situații ilegale, cu posibile urmări grave inclusiv asupra sănătății populației din Turda. Vom reveni cu noutăți!

Mai multe imagini vă oferim la adresa alăturată, unde se poate observa dimensiunea reală a excavărilor și traficul de camioane surprins de noi: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/9676-excavari-ilegale-balast-langa-turda

 

P.S. Firma NAPOCAMIN este cea care a licitat și a cumpărat Hotelul Continental de la km 0 al orașului Cluj-Napoca, plătind 5 milioane de euro pentru acel edificiu de însemnătate istorică pentru reședința județului Cluj.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh