18
Joi, Apr
17 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mai puțin de un an și jumătate i-a trebuit PNL Câmpia Turzii, venit pe valul de voturi atras de actualul primar Dorin Lojigan, pentru a pune mâna pe toate funcțiile importante din oraș. Joi, 16 noiembrie 2017, de ziua Sf. apostol și evanghelist Matei, PNL Câmpia Turzii a dat lovitura, reușind să înlăture viceprimarul UDMR, de care s-au folosit până acum să țină opoziția cu „botul pe labe”.

Viceprimarul Róbert Szabó din Câmpia Turzii a demisionat din funcție după discuții și întâlniri de taină desfășurate miercuri, despre care nu s-a vorbit în conferința de presă organizată la Primăria Câmpia Turzii. O conferință  de presă cam spartană, (cei din Primărie folosesc termenul profesionistă) în care nu s-a permis presei să pună orice fel de întrebări, lucru care unora dintre jurnaliști le-a lăsat un gust amar. Sperăm să nu se mai întâmple.

Scena din cadrul conferinței de presă a fost una demnă de o piesă de teatru tragi-comic, similitudinea cu momentul când Băse a anunțat cu lacrimi în ochi demisia lui „dragă Stolo”, neputându-mi-o scoate din minte. Apoi lipsa de respect a unui tânăr politician ca Robert Szabo față de alegătorii săi nu a făcut decât să-mi întărească dezamăgirea produsă de mai mulți tineri politicieni din zonă, de la care, asemeni multor alegători, așteptam cu totul altceva. Octav Pancu Iași ne vorbea despre fetița care l-a luat pe „nu” în brațe, noi l-am cunoscut pe UDMR-istul care repeta la nesfârșit că motivele demisiei sale sunt „personale”. Adică exact termenul după care oricine poate să se ascundă, refuzând să prezinte adevărul în fața alegătorilor care au investit o anumită cantitate de încredere. Trecem peste declarațiile siropoase de prietenie și dragoste între primar și viceprimar, despre cât de bine au colaborat și ce mari reușite au avut.

Apoi fostul viceprimar care a eșuat în politică (dacă nu cumva bănuielile noastre că va primi un post călduț, nemeritat, pentru care, probabil, nici nu este calificat, în vreunul dintre serviciile din subordinea primarului, se vor adeveri; caz în care a reușit în politică, dar numai din punct de vedere personal) a jignit pe majoritatea reprezentanților presei, veniți la conferința de presă pentru a afla adevărul, refuzând să răspundă dacă va rămâne președinte al UDMR Câmpia Turzii, pentru a-i livra această informație în aceeași zi doar unui ziarist, pe care el l-a preferat. Și mai urât este faptul că el fusese „zburat” din funcție încă din ziua precedentă dar el încerca, în mod copilăresc, să mai ascundă asta, măcar până după conferința de presă. O conferință de presă în care a ținut mai tot timpul capul plecat, ca și la ședința de consiliu local ce avea să urmeze o oră mai târziu.

La ședința extraordinară a Consiliului local Câmpia Turzii, locul UDMR-istului a fost luat de către Sabin Ghemeș, fost democrat liberal, trecut prin fuziune la PNL, un apropiat și om de încredere al liderului Cristian Haiduc, reprezentant al vechii gărzi din PD, alături de Buda, Boc, Ștefănie, Tișe și alții, cum ar fi Băsescu. Consilierii locali PSD au refuzat să voteze viceprimarul, un alt comportament infantil.  Vânător pasionat, Sabin Ghemeș, în vârstă de 49 de ani este la al treilea mandat de consilier local, astfel că putem spune că este cel mai îndreptățit dintre colegii săi liberali, din acest punct de vedere, să facă parte in conducerea Primăriei Câmpia Turzii. Aici puteți afla mai multe despre el, chiar de pe pagina de campanie electorală a primarului Lojigan: https://dorinlojigan.ro/sabin-marcel-ghemes/

După ce au tunat și fulgerat, mânați de un naționalism orgolios tipic pentru PSD, social democrații din Câmpia Turzii deplâng „mazilirea” lui Szabo și îl încurajează cu un pseudo fair-play într-un moment nepotrivit. Iată ce consemnează liderul din umbră al PSD Câmpia Turzii, Petre Pop, pe o rețea de socializare: „Demisie. Victimă a unui sistem PD-List.

Paradoxal, într-o administrație locală care se declară performantă si încearcă să ne insufle sentimentul că realizările adevărate în Câmpia Turzii încep odată cu ei,... asistăm la un lung șir de demisii, care culmea, au o explicație, motive personale. Păi cine mai crede astfel de argumente ... -am făcut performanță la Domeniul Public, sunt prieten bun cu primarul, dar plec... sau ...-am făcut multe proiecte împreună... suntem adevărați prieteni, dar demisia este din motive personale. Justificări puerile care se doresc a fi praf aruncat în ochii tuturor. 
Astăzi, urmare a unui linșaj și al unor presiuni, un tânăr politician, viceprimar al municipiului Câmpia Turzii, Robert Szabo, a demisionat. A pierdut bătălia cu un sistem format în 2008, învins în 2012, si care se reafirmă în 2017. De fapt, după părerea mea sunt doi perdanți ai acestei cumetrii, Robert Szabo și actualul primar, care pus în situația unui fapt împlinit, azi si-a validat propria pierdere a alegerilor din 2020. Sunt convins că la următoarele alegeri nu va mai fi candidatul PNL la funcția de primar, urmarea a acelorași interese.... interese pe care, împreună, le-am învins în anul 2012.
Dragă Robert Szabo, sper că ai învățat că, politica și administrația locală nu este o joacă si că ești sacrificat, fără scrupule, de cei care astăzi, ar fi trebuit loial, să-ți fie alături. În mod sigur, această lecție dură a vieții, ți-a oferit posibilitatea să conștientizezi cu cine ai intrat în parteneriat în 2016 si de ce suntem supuși continuu la o campanie de denigrare, concertată pe bani publici. 
Toate acestea contribuie, pas cu pas, la un final predictibil, pierderea alegerilor de către actualii păpușari.”

Trebuie să precizez că PSD Câmpia Turzii s-a dovedit incapabil să intervină în evenimentul politic, pentru a profita de momentul favorabil, însă cu amănunte despre această afirmație o să revin în cadrul altui articol. Revenind la demisionarul Robert Szabo, din motive personale, cred că dacă a ieșit din funcțiile de viceprimar și președinte UDMR în modul jenant în care a făcut-o, înseamnă că este șantajabil. Cu siguranță că adversarii săi politici, care pot fi chiar din propriul partid sau din aliatul PNL, l-au „strâns cu ușa”, lăsându-l să aleagă dacă pleacă sau... se dau publicității faptele sale. Este o posibilitate, chiar dacă, deocamdată, nu avem dovezi care să ne susțină supozițiile. Sursele noastre mai spun că lui Szabo i s-ar fi promis un post călduț într-un serviciu din Primărie. Timpul ne va lămuri, însă un lucru este cert: Robert Szabo nu este un personaj pozitiv în această poveste cu final neașteptat. Dacă ești „curat”, nu declari presei că demisionezi din motive personale ci spui răspicat: sunt șantajat, am fost amenințat, demisionez din motive de sănătate şi prezinți un certificat medical, ne mutăm cu familia din oraș, din țară etc.

În plus, deocamdată nici UDMR Câmpia Turzii, nici PNL Câmpia Turzii, nu-și asumă „mazilirea” lui Szabo din cele două funcții. Deocamdată știm doar cine sunt vinovații fără vină.

De ce atâta mister? Cine sunt cei care ies cel mai bine din prezentarea demisiei lui Szabo ca survenind unor „motive personale”? Cei din PNL Câmpia Turzii, care au mai pus mâna pe o funcție importantă la nivelul localității, astfel că victoria lor de la alegerile din 5 iunie 2016 este acum totală. Dar mai ales primarul Lojigan, a cărui conduită este de tip „nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi pute”. Modul în care a expus lovitura politică este unul complet eronat, el fiind primarul ales al localității, nu doar președintele PNL. Cetățenii merită să știe adevărul, nu să asiste la piese de teatru ”cusute cu ață albă” și, evident, prost regizate. Alegătorii, după declarațiile de prietenie făcute de Lojigan lui Szabo, se vor întreba: „Dacă așa se comportă primarul Dorin Lojigan cu prietenii, oare cum își tratează dușmanii?”

În cadrul UDMR Câmpia Turzii, a fost numit președinte interimar avocatul Szász Endre Lóránd, până la alegerile din cadrul filialei care vor avea loc, cel mai probabil, în luna ianuarie 2018. Pentru această organizație politică pare de neînțeles renunțarea la funcția de viceprimar, o funcție negociată între conducerile UDMR și PNL la nivel județean. Probabil că UDMR va primi, în compensație, un alt post, poate mai bine plătit, poate chiar mai important decât cel de viceprimar al Câmpiei Turzii. În orice caz, dacă Szabo va pleca din Consiliul local în postul care pare să-i fi fost promis, locul său de consilier local ar putea fi luat de Kiss  Iuliu, aflat pe locul al treilea pe lista de candidați UDMR la alegerile locale din 5 iunie 2016, absolvent al Facultății de Drept și Administrație Publică și fost șef de district la E.ON ROMÂNIA. La fel este posibil, dacă Szabo se află în dizgrația celor care vor conduce organizația udemeristă de la începutul anului viitor, să-i fie retras, oricum, sprijinul politic și să fie înlocuit din funcția de consilier local.

Sic transit gloria mundi!

Până acum, nici Câmpia Turzii, nici UDMR Cluj, nu au avut bunul simț să informeze opinia publică prin intermediul presei despre ce s-a întâmplat, dar aceasta, din păcate, este o conduită normală a acestei organizații etnice.

La o scară mică, mică de tot, „mazilirea” lui Szabo pare a se înscrie pe aceeași linie cu tratamentul de care a beneficiat, pe Câmpia Turzii, Mihai Viteazul. Ce  o fi, oare, cu câmpia asta și cine o fi, de această dată, generalul ucigaș?

Se va afla în curând, timpul le rezolvă pe toate. Și să nu uităm, nu există crimă perfectă!

 

PS/Desigur că acest articol de opinie nu va fi publicat pe pagina Partidul Facebook. Nici nu avem pretenția.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh