20
Sam, Iul
3 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Asociația Umanitară Evlavie ONG,

cu preocupări în domeniul socio-medical

privind problematica persoanelor

cu handicap neuro-psihic

  

          Dupa 15 ani de zile se pare ca proiectul initiat de Asociatia Umanitara Evlavie inca din anul 2004, avand ca obiect infiintarea unui nou serviciu social-rezidential  de tipul locuinta maxim protejata destinat asistentei si ingrijirii persoanelor cu handicap mintal, in parteneriat cu Primaria municipiului Turda jud. Cluj, va deveni  in sfarsit  realitate.

          Semnul ca acest lucru se va intampla, il constituie faptul ca pe Lista sinteza de investitii – propuneri pe anul 2018, la capitolul 68 Asigurari si asistenta sociala a fost cuprinsa suma de 100.000 lei.

          Spre deosebire de Tudor Stefanie si de fosta conducere a Serviciului public de  asistenta sociala, obedienta si aservita acestuia, actualul primar al municipiului Turda Cristian Matei, a inteles sa respecte Constitutia si legile speciale  imperative  privind  protectia si promovarea  drepturilor  persoanelor cu dizabilitati, legi elaborate in spiritul si in acord cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului: justitia sociala, demnitatea si pretuirea persoanei umane proclamate de Carta ONU.

          S-a inteles, in sfarsit, ca respectarea dispozitiilor cuprinse intr-o lege imperativa, care ordona, nu este optionala intr-un stat pretins de drept bazat pe respectarea principiului legalitatii.  In caz  contrar existent dreptului si a ordinii de drept, s-ar limita la un exercitiu de imaginatie si oratorie.

          Conduita ilicita manifestata de unii dintre pretinsii  politicieni, de fapt politicianisti, aflati vremelnic la conducerea unor autoritati publice sustinute din impozitele si taxele platite de contribuabil, conduita care vizeaza dispretul la adresa legii si a statului de drept, constituie un fenomen generalizat la nivelul intregii tari.

          Oportunisti erijati in politicieni si-au permis sa dispuna de-a lungul timpului in mod samavolnic, discretionar si iresponsabil de banul public fie el national sau european. Asa s-a ajuns ca dupa 28 de ani de asa zisa democratie, Romania sa fie impanzita de lacase de cult, stadioane, sali polivalente, telegondole, patinoare, terenuri de fotbal etc., obiective de interes public restrans, care nu constituiau prioritati avand in vedere starea natiunii, intr-o tara aflata pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste nivelul de trai, in care peste 45% din populatie aflata in pragul saraciei si al deznadejdii, atitudine populista, iresponsabila si de rea credinta  civica, care se traduce prin a pune carul  inaintea boilor, atata timp cat s-au inchis si nu s-au mai construit scoli si spitale si in timp ce  nevoile, asteptarile, dorintele si aspiratiile (NADA) oamenilor simpli de rand, care formeaza adevarata si incontestabila majoritate saracita peste masura si manipulata din 4 in 4 ani cu promisiuni neonorate, erau si sunt in continuare cu totul altele. Interese care nu coincid cu interesele politicianiste meschine ale unei minoritati corupta si opulenta pusa cu orice pret si prin toate mijloacele pe capatuiala. Minoritate constituita din indivizi abjecti, lipsiti de scrupule si moralitate care au instaurat de-a lungul timpului un climat al coruptiei la varf si care au reusit pana la urma sa transforme statul roman in sluga unei bande organizata dupa reguli mafiote. Realitate obiectiva incontestabila confirmata pe zi ce trece  de dezvaluirile halucinante aparute tot mai des in spatiul public.

          Insa lucrul cel mai ingrijorator si cel mai grav petrecut il constituie faptul ca “statul mafiot” (citat din Basescu)  a preluat controlul asupra institutiilor de forta, asupra justitiei, care nu mai este nicidecum impartiala si in fata careia, lucru dovedit, justitiabilul simplu de rand nu are nici o sansa  sa i se faca dreptate, asupra partidelor, a sindicatelor, asupra economiei prin fondurile de pensii si de sanatate si, de asemenea, asupra unei parti a presei.

          Autoritatile statului paralel s-au debarasat treptat de responsabilitatea fata de proprii cetateni, ca si in cazul persoanelor cu handicap, imbratisand ideea abandonarii statului  social, principiu inscris in Legea fundamentala care impune autoritatilor statului obligatia de a asigura o ordine sociala justa, fara discriminari, si reusind pana la urma sa-l inlocuisca cu un stat sportiv, turistic si de agrement. Altfel nu se explica interesul si apetitul politicienilor pentru dezvoltarea in exces a unor infrastructuri de profil, in dauna si in detrimentul unor obiective din domeniul sanatatii, al protectiei persoanelor varstnice si cu handicap, al invatamantului. Masuri iresponsabile si de rea credinta civica la adresa intereselor marii majoritati care nici nu au determinat dezvoltare si crestere economica si nici nu au avut menirea de a reduce marile decalaje existente intre Romania si tarile occidentale civilizate cu o indelungata traditie in democratie. Tari care au inteles ca trebuie sa rezolve cu prioritate nevoile stringente si indispensabile vietii cetatenilor din tarile lor si numai dupa aceea sa investeasca sume considerabile din bani publici in infrastructuri megalomane de genul celor enumerate mai sus.

          In acest cadru au fost si sunt in continuare posibile abuzuri comise de „increngatura basista”, divizia Ardeal, constituita din Emil Boc, DANIEL BUDA, Paunel Tise si Tudor Stefanie. O gasca de politicieni care domina si face legea in jud. Cluj, in pofida nenumaratelor sesizari si plangeri penale  care-i vizeaza si a gravelor ilegalitati constatate de auditorii Curtii de Conturi, fara ca procurorii statului de drept sa intreprinda vreo masura.

          Asa a fost posibil ca T. Stefanie, in calitate de primar al municipiului Turda, si Paunel Tise, in calitate de presedinte al CJ Cluj, principal ordonator de credite din bani publici sa-si permita printre multe altele sa ingradeasca exercitarea unui drept al unor persoane pe temei de dizabilitate prin refuzul total nejustificat  de a infiinta, administra si finanta din bani publici noi servicii sociale adecvate nevoilor speciale  de ingrijire si asistare a persoanelor cu handicap. Acolo unde se cere si unde este cazul. Cu toate ca legile speciale imperative din domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu handicap si Constitutia impun  in mod expres si clar acest lucru. Infractiune de abuz in exercitarea functiei publice, extrem de grava, prin care s-a adus atingere la adresa drepturilor inalienabile ale unor persoane aflate intr-o groaznica si inimaginabila suferinta, tratate cu indiferenta si cruzime, supuse fenomenului marginalizarii sociale fara ca justitia statului de drept sa se sesizeze si sa ia atitudine.

          Obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a crea conditii umane de trai pentru aceasta categorie de persoane, nu se raporteaza si nu are nimic de a face cu notiunea de oportunitate sau puterea discretionara de care dispune administratia publica atata timp cat Constitutia si legile speciale imperative impun o anumita conduita. Caz in care autoritatile administratiei publice nu pot actiona dupa bunul lor plac afisand dispret fata de o reglementare legala cu titlu obligatoriu.

          Cu privire la controversata formulare din Codul Penal care prevede si pedepseste infractiunea de abuz in serviciu, Comisia de la Venetia este de parere si recomanda ca modificarea acestui articol sa se faca in sensul de a incrimina in mod explicit si clar, in primul rand, nesocotirea si incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

          In mod evident si in primul rand, vina apartine functionarilor publici, specialisti in domeniul asistentei si protectiei sociale din cadrul structurilor cu atributii, obligatii si responsabilitati stabilite prin lege. Personal retribuit cu sume consistente dar care nu are decenta, onestitatea, demnitatea profesionala si curajul sa atraga la modul serios atentia celor aflati vremelnic la conducerea Unitatilor Administrativ-Teritoriale in jurisdictiile carora isi desfasoarea activitatea, cu privire la faptul ca refuzul de a aloca fonduri in vederea infiintarii de noi servicii sociale speciale pentru persoanele cu handicap, constituie o grava incalcare a Constitutiei si a legii.

          Lipsa fondurilor invocata  permanent  si de regula este in mod mai mult decat evident contrazisa de realitatea obiectiva, atata timp cat autoritatile administratiei publice locale si-au permis sa aloce an de an, dupa bunul lor plac, sume considerabile din bani publici, atat pentru organizarea de diverse evenimente, ocazii cat si pentru sustinerea unor activitati desfasurate de entitati non profit cu preocupari in domeniul tineretului, sportului, religiei, sub forma unor finantari nerambursabile in temeiul unei legi permisive, adica una care nu ii obligă sa faca neaparat acest lucru. Spre deosebire de un articol din Constitutie si de prevederile a doua legi speciale imperative, care impun o anumita  obligatie in ceea ce priveste  protectia  si  promovarea  drepturilor persoanelor cu handicap. Netinand cont  de faptul ca respectarea  dispozitiilor unei legi imperative nu este optionala decat pentru cei care se situeaza deasupra legii.

           Abuzurile comise de T. Stefanie si Paunel Tise impreuna cu functionarii publici responsabili, din subordine, au fost posibile numai cu acordul tacit si cu complicitatea justitiei, in special a procurorilor care in pofida nenumaratelor dovezi de incalcare a legii, continua sa protejeze increngatura din care fac parte acestia.

          Fata de toate acestea:

  • avand in vedere ca handicapul face parte dintre temele din sfera drepturilor omului si reprezinta o chestiune de drept care nu poate fi ignorata;
  • atata timp cat intr-o societate umana pretins democratica si civilizata drepturile si libertatile fundamentale ale omului nu conteaza si reprezinta un lux ;
  • atata timp cat autoritatile statului refuza sa recunoasca si sa respecte prevederile constitutionale si a legilor speciale cu caracter imperativ, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cetateni cu drepturi egale;
  • atata timp cat justitia practica dubla masura si justitia selectiva pe criterii politice si nu sanctioneaza pe cei care se fac vinovati de dispretul la adresa legii si a statului de drept;
  • atata timp cat partidele politice nu-si asuma luarea unor masuri menite sa previna incalcarea principiilor statului de drept, guvernarea discretionara fara respectarea Constitutiei si a cadrului legal, distribuirea netransparenta si dupa bunul plac a resurselor publice;
  • atata timp cat autoritatile statului continua sa ignore rolul, menirea si importanta organizatiilor din cadrul societatii civile, cea mai in masura sa vegheze la buna functionare a institutiilor statului si sa semnaleze orice deficienta de functionare a societatii;
  • atata timp cat este posibil ca aceste lucruri sa se intample, Romania nu poate fi si nu este un stat de drept, democratic, social si nici unul european.

Avand in vedere aceste grave disfunctiuni si derapaje ale sistemului democratic, spiritul civic si principiul democratic al exercitarii dreptului de organizatie din cadrul societatii civile, legal constituita, ne indreptatesc constitutional si ne obliga moral sa intervenim pe langa institutiile fundamentale ale statului, Parlamentul Romaniei, Avocatul Poporului, Consiliul superior al magistraturii, Inspectia judiciara, in scopul de a denunta abuzul autoritatilor publice centrale si locale, de a recunoaste si de a aplica anumite prevederi obligatorii continute de Constitutie si de legile speciale imperative privind protectia si prevenirea drepturilor persoanelor cu handicap in acord cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Asociatia Umanitara Evlavie va intreprinde acest demers pe toate caile si prin toate mijloacele, pana cand se va decide ca autoritatile statului au obligatia sa respecte in mod neconditionat toate prevederile legale privind protectia persoanelor cu handicap si pana cand cei care s-au facut vinovati de nesocotirea si incalcarea acestor prevederi nu vor fi pedepsiti. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

     

 

                                       

                Presedintele

Asociatiei Umanitare Evlavie

                   Ioan Maier 

            (foto din Sedinta Consiliului local Turda)               

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh