28
Joi, Mar
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Turdenii, ca locuitorii întregii țări, vor merge duminică la vot. Trebuie să își voteze președintele, iar eu îi îndemn, ca de fiecare dată, să meargă toți la urne, pentru a avea conștiința datoriei împlinite și pentru a nu avea regrete.editorial ionel ignat

Dar acum, mai mult ca niciodată, mulți dintre concitadinii mei sunt, cu siguranță, debusolați. Știau cu cine vor vota foarte clar dar evenimentele din ultimele zile i-au făcut, probabil, să devină nehotărâți. Este vorba de mișcarea făcută de deputatul PSD de Cluj, turdeanca Burciu Cristina, care a votat pentru investirea guvernului Orban. Evident, la îndemnul celui care a reușit, surprinzător și la acea vreme, să o impună pe fosta directoare economică din vremea când era director general al Companiei de Apă Arieș, Cristian Matei. Iar cei care îl cunosc pe acesta din urmă știu că nu se aruncă, niciodată, cu capul înainte iar firea sa analitică îl ajută să reducă riscurile deciziilor sale la minim posibil.

Pentru cei care se  pricep, decizia lui Matei și Burciu, care a luat prin surprindere întreaga suflare politică din țară, poate fi o mișcare magistrală, care să permită continuarea finanțărilor pentru investițiile de la Turda (fără precedent de la 1989 încoace), inclusiv sub guvernare liberală. Dacă asta nu este dedicare pentru Turda, nu știu ce mai e...

Imediat după ce Burciu a anunțat decizia sa de a sprijini guvernul liberal împotriva ordinelor emise de conducerea centrală a PSD, președintele filialei județene, Liviu Alexa, care patronează Ziar de Cluj și NCN TV, a dezlănțuit o serie de atacuri abjecte la adresa atât a deputatului turdean cât și a primarul Cristian Matei, cel care era, de fapt, singurul său rival la funcția de președinte PSD Cluj, după plecarea greilor din grupul Ioan Rus-Vasile Dâncu la partidul lui Ponta. Atacuri la persoană, fără nicio limită a bunului simț, în care se vorbește, fără nicio dovadă de amantă, băutură și somn în ședințe, ba chiar și de altele menite să intereseze pe consumatorii de cancan și mai puțin pe cetățenii onorabili. Toate acestea, bineînțeles, spre deliciul adversarilor politici ai primarului Cristian Matei.

Ei bine, deși motivul rupturii din Matei și Alexa este îmbrăcat de unii sau de alții, ba chiar și de președintele PSD Cluj ajuns în funcție printr-un act de dovedește odată în plus, dacă ar  mai fi nevoie, că  partidul fanion al stângii din România, nu mai are nicio legătură cu democrația și cu termenul de ascensiune normală în interiorul partidului. Asta pentru că Liviu Alexa a fost numit, de nicăieri, președinte interimar al PSD Cluj, ca lovitură dată de Dăncilă (probabil ca urmare a unui ordin lăsat cu limbă de... zeghe, de Dragnea) grupului de la Cluj, acel grup Rus-Dâncu, mereu prieten cu reprezentanții serviciilor, cuplul Maior-Coldea, și prin urmare, afiliat lui Victor Ponta.

Ei bine, de aici a venit gâlceava, ajunsă la paroxism în timpul vizitei candidatei PSD în județul Cluj, mai exact la Săndulești. Primarul turdean a refuzat, deși nu a declarat-o fără echivoc, să îi facă primului ministru demis campanie electorală. Poate pentru că se aștepta ca el să fie ales președinte PSD Cluj – vechimea și poziția îl îndreptățeau –, poate pentru că avea niște polițe de plătit – repararea podului peste Arieș a fost amânată pentru la anul, centura Turzii a fost amânată chiar și mai mult – dar poate, mult mai probabil, membri PSD care au muncit și au investit material în campaniile politice ale acestui partid sunt și acum foarte nemulțumite, iar Matei este exponentul lor. Când PD aduna miliarde și miliarde pentru campaniile politice din 2008 și 2012, cei care contribuiau ajungeau imediat după victoria portocaliilor în alegeri în posturi bine plătite la deconcentrate. Cei care au sprijinit PSD Cluj au rămas cu buzele umflate, întrucât PSD-ul cu Dragnea și Dăncilă în frunte n-au fost în stare să-i schimbe pe pediști și peneliști, la Cluj, din acele posturi. Posturi pentru care, chiar dacă nu spun electoratului, se bat, în fiecare campanie electorală, și PNL, și PSD, și USR Plus, PMP și celelalte formațiuni politice.

Alexa, tratat cu indiferență de Cristian Matei și Cristina Burciu, a impus organului său de presă online declanșarea unui linșaj mediatic la adresa celor doi, fără limite, în încercarea nu numai de a le distruge imaginea publică ci de a face imposibilă reconcilierea acestora cu conducerea PSD de la nivel național, caz în care el ar fi fost „pe făraș”.

Bineînțeles că votul pro-Orban al deputatului Burciu a venit în urma unor negocieri politice cu conducerea națională a PNL, iar protocoalele stabilite vor deveni publice mai încolo, iar zvonurile că Matei va fi sprijinit pentru funcția de primar în 2020 devine perfect plauzibilă, iar declarațiile celor din PNL Turda că ei nu sunt de acord și că acest lucru este exclus, nu au nicio relevanță câtă vreme istoria filialei locale este plină de birouri politice dizolvate și de politicieni demiși de conducerile superioare de partid.

Revenind la Alexa, el vrea să arate că are mână liberă din partea lui Dăncilă și Fifor, că ei sunt cei care i-au semnat decizia de numire ca președinte interimar, așa că a început  să „taie și să spânzure”, atacând timp de peste o săptămână pe adversarul său politic turdean, pe care până acum îl ridica în slăvi, inclusiv prin intermediul site-ului său clujean, care pare, după calomniile și insultele proferate la adresa diferitor persoane, nu doar a primarului turdean Cristian Matei și a deputatului Cristina Burciu, un ziar-pistol, folosit de  un politician-patron pentru a-și distruge adversarii politici și pentru a-și atrage diverse avantaje. Astfel, Alexa l-a atacat pe primarul comunei Baciu, apoi pe primarul comunei Viișoara, iar în cele din urmă a schimbat cu de la sine putere, în mod nestatutar și ilegal, susțin cei nedreptățiți, conducerile PSD Turda și Câmpia Turzii. Iată ce declara propriului ziar, pe 18 octombrie la inaugurarea unui corp de școală în comuna Viișoara: “Am venit în semn de respect pentru această realizare a primarului Roman. Însă plec mai repede, fiindcă el nu dovedește respect față de PSD, ci nesimțire. Nu a invitat niciun consilier județean PSD, nu a invitat niciun coleg primar, de exemplu, pe primarul Turzii, cel mai performant primar din județ, nu a invitat-o pe Cristina Burciu, deputat PSD”, spunea Liviu Alexa.

Câteva zile mai târziu, discursul i se schimba fundamental, la adresa colegilor săi din PSD Turda, pe motiv că nu fac campanie electorală Vioricăi Dăncilă, care l-a înscăunat în fruntea PSD Cluj. Fostul președinte PSD Cluj, Horia Nasra și-a spus părerea pe Facebook: “Să forţezi excluderea primarului PSD din Baciu, liderul uneia dintre cele mai mari comune din România şi să jigneşti timp de o săptămână, în fiecare zi, primarul din Turda, municipiul campion în accesarea fondurilor europene la nivel national, este o dovadă de nebunie politică.

Apoi, să dizolvi în plină campanie electorală, conducerea organizaţiilor din Cluj-Napoca, Câmpia-Turzii, Turda, Huedin şi alte comune (în care PSD a obţinut un scor electoral bun) este un act de sabotaj politic în plină campanie electorală.

Prin urmare, îi somez pe cei trei intruşi cocoţaţi nestatutar în fruntea PSD Cluj să înţeleagă că orice excluderi şi schimbări în filială, în perioada de campanie electorală sunt lipsite de logică şi de legitimitate politică, deciziile fiind luate fără consultarea CEX-ului judeţean!”

Toate aceste atacuri vin, (dintr-o singură sursă!) în timp de Capital titrează Primul loc în România! Orașul cu zeci de proiecte aprobate de finanțare din fonduri europene iar Business Magazin publică Turda derulează proiecte de 100 mil. euro pentru modernizarea oraşului, care atrage anual peste 700.000 de turişti.

Azi, Alexa l-a trimis la Turda pe secretarul PSD Cluj, Mihai Mocanu, pentru a face, timp de două ore, campanie Vioricăi Dăncilă. Adică pe cel care a fost trimis la Turda în 2016 pentru a se ocupa de campania electorală la locale a lui Cristian Matei, și e care l-a lăudat atunci și de atunci, până în urmă cu câteva zile, de când, „dacă-i ordin, cu plăcere”, părerea sa despre primarul turdean s-a schimbat fundamental. Întrebarea care se pune este: „Oare câte voturi va obține Viorica Dăncilă la Turda, după două ore de campanie, făcute de trimiși de la Cluj și câțiva nemulțumiți din PSD-ul Turda al lui Matei?” Eu dau un pronostic: locul 3-4, mai degrabă 4.

Aș vrea să mai atrag atenția asupra unei erori, în opinia mea, din declarațiile lui Alexa. Acesta se declară oripilat de refuzul lui Matei de a-i face campanie electorală Vioricăi Dăncilă, după ce, citez, „a primit cele mai multe fonduri din judet din partea guvernarii PSD”. Eu zic că ar fi meritat mai mult respect, mai ales că guvernarea PSD se laudă cu absorbția fondurilor europene la care Turda, sub conducerea lui Matei, a contribuit substanțial.

Apoi, doar de dragul adevărului, sunt zeci de ani de  când nu am absentat de la  prea multe ședințe a Consiliului local Turda. Nu l-am văzut niciodată pe Cristian Matei măcar obosit, nu adormit, ce să mai vorbim de acuzația că ar fi venit beat la aceste întruniri. Nici măcar adversarii săi politici nu pot să facă aceste afirmații fără să devină ridicoli. Cât despre poza care a umplut internetul cu Matei, chipurile dormind, vă spun că pot să fac una la fel oricărei persoane, ajunge să măresc viteza declanșatorului. Ca să înțeleagă și băsiștii, este un fel de pixel albastru... 

Așa că, turdenii care vor merge la vot duminică, sper... toți, vor trebui să judece cu propriul creier, unde este adevărul. Sper să vă fi ajutat , măcar un pic, iar la final, vă propun o retrospectivă din cele publicate de Liviu Alexa și Ziar de Cluj, înainte de a fi uzurpat locul care i s-ar fi cuvenit, în opinia multora, lui Cristian Matei. Spre exemplu, într-un editorial de Liviu Alexa, intitulat „De ce Nasra este un mormoloc și Rus un rechin politic. De ce nu mai există Grupul de la Cluj. De ce sunt certați Dâncu și Rus” și publicat în data de 27 Iunie 2018, cel care acum a „tăbărât cu ciomegele media” pe Cristian Matei, afirma: „Sper din inimă să fie alegeri corecte la PSD Cluj și social democrații să-și aleagă un șef cu ouă, de exemplu pe Cristian Matei, fiindcă m-am săturat de blegi ca Itu, umerașe ca Ilea, sau povestitori ca Lucia Suciu de la Chinteni”.

Iar aceste exemple pot continua aici: 

Felicitari, Potaissa Turda, jos palaria pentru primarul Turzii, Cristian Matei!

În timp ce Emil Boc promite, Cristian Matei muncește să aducă bani la Turda

Cristian Matei dă o lovitură importantă de imagine pentru Turda: Peste 31 de milioane de lei au fost alocate de Guvern pentru drumuri și școli în municipiu

Măcar Salina Turda a fost pusă excelent în evidență de acest Eurovision

Potaissa Turda a castigat Challenge Cup. Handbalistii aduc acasa primul trofeu european. Prima declaratie a lui Cristian Matei, primarul Turzii: "Ma simt mai fericit azi decat in ziua in care am fost ales primar. Turda iese din nou in fata!"

Iar la final, lui Sandu Cordoș, ajuns șef al PSD Turda în stil fanariot, el nefiind nici născut la Turda, nici actual domiciliat în orașul de pe Arieș, îmi permit să-i amintesc ce publica ziarul lui Alexa în 29 februarie 2016, când el trece prin clipe grele din cauza DNA: Cordos mai vrea un mandat de senator. Partidu-i zice ca e imoral, Cordos zice ca nu, Batman, Batman.

Iar răspunsul la întrebarea din titlu va fi dat de turdeni duminică, la vot!

Aștept represalii! Că doară într-o țară în care partidele nu-și aleg liderii ci și-i numesc, de ce am avea dreptul la opinie?

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh