28
Joi, Mar
23 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Turda INFO protestează față de decizia celor din actualul guvern a României de a nu ne pune la dispoziție informația clară, adevărată, la zi și pe județe, măcar, dacă nu pe localități. Se încalcă astfel grav dreptul la informare iar noi, ziariștii, suntem cenzura coronavirus puși în situația de a nu ne putea face meseria așa cum se cuvine. Prin noile modalități de comunicare implementate azi de guvern, nu putem să informăm cititorii noștri cu toate informațiile legate de evoluția cazurilor de Covid-19. Grupul de Comunicare Strategică, ale cărui comunicate de presă, buletine zilnice sau de mai multe ori pe zi, le-am publicat fără nicio intervenție sau interpretare, începând de azi nu a mai furnizat numărul de cazuri noi pe județe. Ni s-a transmis doar că sunt 59 de cazuri noi în ultimele 24 de ore (raportarea de la ora 13), fără să ni se precizeze câți dintre aceștia sunt din Cluj, spre exemplu.

Ba mai mult, li s-a interzis și reprezentanților guvernului în teritoriu, adică prefecților, să ne informeze despre câte analize s-au efectuat suspecților de infectare cu coronavirus și, mai ales, rezultatul acestora, câte negative și câte pozitive. Iată ce ne-a transmis prefectul clujean, Mircea Abrudean, care până azi ne-a informat în mod acceptabil, chiar dacă lapidar și incoerent: Decizia este in acest moment, din pacate, ca toată comunicarea sa se realizeze prin GSC. Nu mai pot furniza informații despre rezultatele testelor, despre pozitivi, despre starea lor de sănătate. Este o decizie națională, nu am niciun cuvânt de spus în aceasta privinta, chiar dacă personal vad lucrurile diferit. O sa va comunic mai departe doar ceea ce se permite, până la noi dispozitii”, susține prefectul clujean.

Ziariști din întreaga țară protestează față de comportamentul guvernului și solicită furnizarea tuturor informațiilor legate de Covid-19.

Așa că, dragi cititori, dacă nu obțineți de la noi și de la alte organe media informațiile cu care v-am obișnuit, să știți că vina nu este a noastră ci a acestor cenzori ai zilelor noastre, care, bineînțeles, vor obține oprobiul populației pentru deciziile lor luate, chipurile, „pentru binele nostru”. Facem un apel la cei care  pot schimba situația aceasta, spunându-le că nu pot ascunde informația reală de populație, nu este normal, nu este constituțional, chiar dacă, probabil, este legal, la cum și cine fac legile, în zilele noastre, peste noapte.

 

Ionel IGNAT - redactor-șef Turda INFO

 

Casa Jurnalistului a postat azi:

„Suntem nevoiți să ascundem harta cu cazurile de COVID-19, pentru că guvernul a ales să nu mai raporteze numărul de infectări din fiecare județ.

În alte țări europene se raportează la nivel de cartier, într-un format care poate fi preluat automat, procesat și vizualizat aproape în timp real.

La noi au schimbat de două ori formatul de raportare; au scos localizarea cazurilor; au apărut discrepanțe în datele de la izolare și carantină.

Statisticile oficiale complete previn știrile false și păstrează încrederea în autorități. Un semn de transparență.

Susținem publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei → https://covid19.geo-spatial.org/dashboard/manifest

Rămânem cu monitorizarea #coronavirus în presa locală, grafice cu numărul zilnic de cazuri și de testări, evoluția pandemiei în toate țările europene, hărți cu carantina și izolarea și o listă cu surse oficiale, amin →”

 

Și Press Hub a publicat azi:

 

„Presa locală denunță tentativa de cenzură din partea GCS

 

În numele presei locale din România, jurnaliști și redacții grupate în comunitatea PressHub, protestăm ferm față de ultimele demersuri de la nivel guvernamental, menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România. 

Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului știrilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este  absolut necesara. 

Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului, care provoacă neîncredere și în ultima instanță, reacții de panică în rândul populației. Dorim să ajutăm, suntem determinați să fim în primul rând al efortului conjugat pentru a gestiona criza și de aceea cerem să fim respectați și să nu fim mințiți.”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh