02
Joi, Mai
2 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bun. Hai să vorbim un pic, cât se poate de detașați, despre politică. Cu precădere despre cea de la nivel local și județean. Mai sunt două luni până la alegerile europarlamentare și locale și consider că este o perioadă suficientă pentru a dezbate situația reală fără vorbe grele și fără ranchiună. Nu sunt adeptul a patru ani de politizare. Cred că, după alegeri, cei care au pierdut trebuie să tac și să ajute pe cel care a câștigat, nu cred că trebuie să ne comportăm un mandat întreg ca și cum am fi în campanie  electorală.

Vă spun de la început că nu îmi plac certurile. Deloc! Așa că, celor care comentează spusele mele în această perioadă, le propun un limbaj decent, fără jigniri și alte mizerii, mai ales din partea conturilor false. Pe toți cei care nu înțeleg să se comporte ca atare, îi voi bloca. Având în vedere că scriu pe internet pe un site pe care îl dețin prin firma pe care o administrez... proprietatea mea, regulile mele!

Începem așadar o serie de scrieri cu caracter de opinie politică prin care încercăm să îi ajutăm pe cititorii noștri, pe cei care ne cunosc și au încredere în cele prezentate de noi, să voteze în cunoștință de cauză, nu orbește. Votul trebuie să fie o opțiune pe care o bifăm având toate, sau cât mai multe informații exacte. Oricât ar fi de denigrată presa, de obicei de cei cu interese contrare democrației, noi ne adresăm celor care au fost informați de noi de multă vreme, prin materiale care nu au mințit niciodată, scrierile noastre fiind unde adevărul este literă de lege. Și, pentru cei mai tineri, care nu îmi cunosc activitatea, ne recomandă trei procese penale câștigate, în dosare prin care ni se cerea câte un miliard lei vechi, în două dintre ele, și 300.000 RON, în cel mai recent dintre acestea, după denominare.

În presă, dacă nu minți, n-o pățești!

 

O să vorbim despre Turda, Câmpia Turzii și comunele din zonă și o să analizăm candidați și caractere, fapte și minciuni, acțiuni și dezinformări. Totul pentru a ne prezenta la urne cu calm pentru a alege în cunoștință de cauză.

 

Alegeri locale 2024. Faza pe corturi....

 

Așadar, unde ne aflăm, la Turda?

Mai puțin de două luni înainte de alegeri și știm  trei contracandidați, care și-au anunțat dorința de a intra în lupta electorală contra, desigur, primarului în funcție:

Cristian Matei – Partidul Național Liberal (P.N.L.)

Ciprian Rigman - Uniunea Salvați România (U.S.R.)

Răzvan Ciortea – Partidul Social Democrat (P.S.D.)

Adrian Nap - Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)

De la prima privire, avem un om care tace și face și trei challengeri care vorbesc mult, ascunzându-și lipsa de fapte în folosul comunității după multă gargară și încercare de a prosti electoratul. Iar în acest material voi vorbi doar despre lansările acestor „petarde” de candidați! Chiar dacă pare incredibil, în fotografia alăturată apare și Rigman. Așa că propunem un quizz:găsește-l pe Rigman! Să nu îl confundați cu Chris norman!

 

 

 

-   -   -   -   -   -

Ciprian Rigman, candidatul USR/ Dreapta Unită (foto dreapta)

 

Primul care și-a anunțat candidatura – probabil grăbit să nu se răzgândească alții prin USR, mai ales fostul dublu candidat Andrei Suciu – este profesorul de istorie Ciprian Rigman, doctor în studiul trecutului după ce a întocmit lucrarea Protopopiate și Protopopi în Dieceza Greco-Catolică de Gherla la mijlocul secolului al XIX-lea (1856-1868).

Ei bine, lansarea candidaturii sale la funcția de primar, „pohta ce-a pohtit-o”, ca să vorbim pe limba lui, a fost  făcută într-un mod urât, din punctul meu de vedere, invitând doi – trei ziariști care să nu pună întrebări supărătoare, nu a invitat toată presa locală și pe nimeni, dacă nu mă înșel, de la Cluj. Alături nu i-au stat actualii consilieri locali, care au dus greul unei legislaturi în care Rigman, ca președinte USR Turda, nu a făcut altceva decât să facă mișto-uri ieftine pe pagina sa de Facebook, de președintele Iohannis, să pozeze zone de șantier pentru a sublinia greșeli inerente în astfel de modernizări și, în tot timpul acesta, probabil, să-și „sape” colegii de partid pentru a deveni candidatul USR la funcția de primar. Deci nu am văzut vreun coleg din partid care să ne spună ce-l recomandă pe Ciprian Rigman ca și candidat în 2024 la alegerile locale, după ce, la alegerile anterioare a pierdut lamentabil, iar nimic nu s-a schimbat de atunci, pentru că faptele celui ce se visează primar, la nivelul comunității turdene sunt ZERO. Ori tu, ca politician, dacă vrei să devii ales, trebuie să faci ceva, să dai motiv sau motive alegătorilor să te aleagă.

A fost prezentat doar de o doamnă, Oana Murariu, pe numele său, temporar sau foarte temporar, având în vedere nisipurile mișcătoare din USR, care fac ca, cu fiecare campanie electorală, concursul de inconsecvență din această formațiune politică să devoreze președinți și lideri, bineînțeles, cu excepția celor din umbră... O doamnă care, se pare, nu știe prea multe despre colegul său pe care îl recomandă turdenilor. Nu știe de exemplu, că acest profesor care educă tineri, a numit-o de nenumărate ori pe deputatul Cristina Burciu... „decorativa”. O atitudine misogină care seamănă, din punctul meu de vedere, foarte mult cu cea a lui Becali despre mamele, soțiile și surorile noastre. El își permite să numească așa o femeie care, haideți să luăm doar perioada sa de liceu, absolvit la actualul Colegiu Național Mihai Viteazu, a avut note și medii pe care nu cred că Rigman le avea la Chimie I, într-o perioadă în care nu cred că exista comparație între cele două licee. Mă opresc aici, cu speranța că Ciprian Rigman nu gândește la fel și despre colega sa Oana Murariu, că este doar o „decorativă”...

Eu am mai spus-o încă din 2018, când Rigman a schimbat barca, curtat de cel care este considerat cel care conduce din umbră USR Turda, latifundiarul traseist Emil Turdean, fostul colaborator al primarului de tristă amintire, Tudor Ștefănie, în PNL. Am spus-o încă de atunci, când Turdean l-a convins pe traseistul Ciprian Rigman să părăsească barca PNL pentru cea (mai mult tractor decât barcă) a USR, că țelul final este ca Rigman și nu Andrei Suciu să fie candidatul.

Andrei Suciu, cel care a fost bătut de două ori de actualul primar, contactat de mine, imediat după anunțul candidaturii lui Rigman, și întrebat de ce nu mai candidează el, care e poziția sa față de nominalizarea lui Rigman – care, apropo, nu știm cine a decis-o și cât de democratic, dacă au votat membrii USR Turda pentru asta sau a venit o „bulă papală” de la Cluj – a refuzat să răspundă, păstrându-și aroganța definitorie care l-a făcut să eșueze în cariera politică.

Rigman este un bun vorbitor, spre deosebire de ceilalți contracandidați și este capabil să prezinte proiecte, în timp ce ceilalți doi, nu prea...

Cel mai amuzant este că Rigman, care la plecarea din PNL dădea vina pe Ludovic Orban, se regăsete acum, alături de fostul șef PNL, în Alianța Dreapta Unită! Traseismul ăsta și umorul său negru!

Dar poate are legătură cu faptul că în fotografie apare, citit invers, cuvântul naiv... 

-   -   -   -   -   -

Răzvan Ciortea, candidatul PSD (foto cort roșu)

Și traseistul Răzvan Ciortea este la fel de ascuns în relația cu presa, întâlnindu-se la adăpostul nopții prin benzinării, cu unii, chemându-i la evenimentele sale pe unii despre care e sigur că nu îl vor critica... exact ca, chipurile, ultrademocratul Rigman. Asta îl leagă de Rigman, dar știți ce îl leagă de celălalt doritor de scaun călduț, Adrian Nap? Vă răspund tot printr-o întrebare: i-ați văzut vorbind liber vreodată? Aș putea muri de râs!

Atât de ascuns este Ciortea cu opinia publică, încât nici nu știm să își fi anunțat candidatura la funcția de primar altfel decât prin apariția chipului său într-o fotografie de proastă calitate, dacă judecăm după numărul de pixeli imprimați, pe un cort și mai prost realizat, unde pesediștii apăruți după migrația lui Cristian Matei la PNL strâng semnături. Unde mai pui că un acaret de-al lui Răzvan Ciortea a zburat în sensul giratoriu, pe carosabil?!

Ciortea a fost ales consilier local la ultimele alegeri, doar ca inerție a alegătorilor pesediști, dintre care foarte mulți nu știau că Matei a plecat, cu majoritatea din organizație, la PNL, iar candidați erau oameni care au preluat în mod ilegal organizația, cu ajutorul fostului senator de Turda anchetat de DNA, Alexandru Cordoș. Însă atât de mult prețuiește Ciortea gestul făcut de alegători că a plecat în funcția de subprefect – sper că știți cu toții cum se obțin acest gen de funcții și cât de mult aport a avut Vasile Dâncu – iar nu mult mai târziu, soția sa a câștigat un concurs pentru un post călduț rău la APIA Cluj!

Când eu am arătat ilegalitatea cocoțării lui Ciortea la  conducerea filialei PSD, poate mulți nu mi-au crezut spusele. Dar când vine cel care l-a pus în acea funcție orecunoaște, ce mai e de zis despre personaj? NU doar că recunoaște ilegalitatea, dar adaugă multe alte mizerii despre candidatul PSD, clic aici: „Trelingarul Răzvan Ciortea reprezintă tot ce nu trebuie să fie PSD Cluj: arivismul, găunoșenia scroafei în copac, nesimțirea”.

Trebuie ca alegătorii șă știe că la Turda nu există coaliția PSD-PNL. Nu există nicio punte între Matei și Ciortea. Astfel că atunci când vine vorba despre activitatea și poziția președintelui PSD Turda, Răzvan Ciortea, vopsit,.... ăăăăă, numit subprefect și a colegilor săi consilieri locali, au fost continuu contra proiectelor de sute de milioane de euro implementate de executivul condus de liberalul Cristian Matei.

Când a fost vorba să se realizeze un drum direct spre malul Arieșului pentru a descongestiona traficul care ne-a chinuit ultimii ani, s-au opus. Chinul turdenilor a continuat! Când s-a propus realizarea unui drum către agenții economici din zona de graniță cu Câmpia Turzii, unde lucrează sute de turdeni, s-au opus sau s-au abținut, nu mai țin minte exact, însă drumul nu s-a realizat. Aqua Park facem? Nu! Renovăm? Nu! Modernizăm? Nu! Nu!?

Atunci de ce să-ți spună turdenii da? Pentru a te pripăși prin scaune pentru care nu ai nicio competență, nicio voință de a face binele turdenilor? Dacă era un politician benefic pentru turdeni, dacă a plecat dintr-o funcție de ales local într-una dinc are poți face bani, mulți bani, nu ar fi făcut ceva și pentru Turda? În peste doi ani de ocupare a funcției de subprefect, îmi poate spune cineva ce a făcut Ciortea pentru Turda? Mai multe a făcut Irina Munteanu, care este din Câmpia Turzii. Doamna ar putea fi un bun exemplu pentru subprefectul care nu a mișcat un deget pentru orașul său, la Câmpia Turzii realizându-se birourideînmatriculări auto, de permise de conducere etc, prin efortul depus de prefectul Irina Munteanu, originară de acolo.

Ciortea este, ca și următorul candidat pecare o să-l prezentăm, politician nechemat, care nu poate vorbi liber corect gramatical și cu substanță, de fapt ambii ocolind discursul public pentru cî, pur și simplu nu au proiecte pentru Turda, nu știu s le prezinte, nici măcar despre cele implementate de primarul în funcție nu sunt în stare să vorbească decât la negativ.

Cei care v-ați dori o dezbatere publică între cei trei, nu mă faceți să râd! Matei ar vorbi până a doua zi continuu, despre Turda de la A la Z, în timp ce Ciortea și Adrian Nap ne-ar lovi auditiv cu agramatism și bâlbâieli, cu ăăăăă-uri și dezacorduri gramaticale la fiecare propoziție.

  • -    -    -    -    -
Adrian Nap, candidatul A.U.R. (foto stânga)
 

Dintre toți candidații, Nap este cel mai slab pregătit. Dacă i-ați studia foaia matricolă, de la cursurile generale și liceale, spre exemplu, v-ați apuca de plâns la gândul că acesta vrea să fie primarul vostru. Dacă îl auziți vorbind, și vă îndemn să o faceți urmărind înregistrările ședințelor Consiliului local, veți constata că este certat rău cu limba română, face eforturi să vorbească frumos că sunt acolo camere de luat vederi, dar nu poate păcăli pe nimeni.

După ce a fost dat afară din Partidul Mișcarea Populară - ratând posibilitatea de a face parte din Alianța Dreapta Unită, alături de profesorul Ciprian Rigman, care l-ar fi putut învăța câte ceva desprevorbirea corectă și elocință – Adrian Nap a devenit găselnița fostului deputat Mircea Irimie și impus pe ușa din dos în Alianța pentru Unitatea Românilor (A.U.R.), formațiune supranumită pe bună dreptate HAUR, ca și candidat de primar. Ceea ce a provocat demisia din partid a președintelui inițial al filialei turdene, Dan Grigoriu. Iar aici nu pot trece peste cea mai amuzantă fotografie, cea din interiorul pizzeriei lui Irimie, unde toți acești politicieni locali refuzațide turdeni la alegerile trecute, gazda, fostul viceprimar traseist Lucian Nemeș, Adrian Nap și alți dornici să apuce la un „oscior”, cum zice poporul, îl ascultau cu nesaț pe fostul primar Tudor Ștefănie! Și acesta, fost șef al lui Mircea Irimie, a fost băgat, tot pe ușa din dos, în tăcere și pe șustache în ceea ce ei numesc Polul Suveranist, pentru ca Nap, Nemeș, și alți aspiranți la scaune calde să „ia lumină” de la „farul călăuzitor”! Adică dacă cumva, printr-un accident al istoriei, ar ajunge la putere în Turda, să știe cum să facă să dispară, hocus-pocus, un obiectiv ca Grădina Zoologică, spre exemplu. Acum ar avea de unde, că Matei a construit, renovat și modernizat toată Turda. Dar eu cred că turdenii îi vor pune în așteptare pe toți aceștia, să termine actualul primar Aqua Park-ul, centurile ocolitoare ale orașului și, de ce nu, telegondolele care ar fi cireașa de pe tort pentru un oraș ca Turda. Că eu cred că poate face toate astea, ne-a dovedit-o cu Turda Arena pe care turdenii au văzut-o deja, o relizare care a costat de trei-patru ori cât modernizarea Salinei!

Adrian Nap, așadar, dat afară din PMP nu s-a lansat, nici el. Nu a dat față cu presa, a vorbit doar la petreceri unde participanții nu prea pun preț pe mesaj, ei participând pentru că i-a aduna Nap și sunt anti-Matei. Dar a lansat un reel, încercând săfie în trend cu maestrul comunicării (tot primarul în funcție), un reel jenant, în care are gesturile lui Ceaușescu, vrând să se prezinte drept Leonidas, dar semănând mai degrabă cu Conu Leonida. Dar cel mai penibil este că se vede cum citește. Nu e în stare nici acel mesaj scurt să îl exprime liber.

Eu am lucrat în televiziune peste 15 ani, inclusiv la Pro TV. Acolo am lucrat nu doar ca reporter ci am învățat tot ceea ce un profesionist trebuie să știe despre imagine, sunet, montaj. Mie nu îmi scapă amănuntele din imagini filmate. Iar când l-am văzut pe Nap citind mi-am adus aminte cum, la Pro TV am filmat același gen de personaje cărora trebuia să le scriu textul, altfel erau pierduți. Avram Gal, spre exemplu, dar și foști jandarmi și polițiști, citeau în timp ce erau filmați. Pentru majoritatea oamenilor, nu ar fi nicio problemă asta, dar când aspiri la funcții poltiice în 2024, într-o țară europeană, ar fi bine să știi vorbi liber, corect, iar tu să ai proiecte. Ce face Nap în reel-ul scremut din incapacități multiple? Își atacă fostul partid, foștii colegi, se laudă prin minciuni și atacă pe actualul primar. În Consiliul local, Nap este cel mai mare susținător al STP, societatea adusă la Turda de fostul primar Tudor Ștefănie, care secătuiește bugetul Turzii de atunci încoace și cu care primarul Cristian Matei duce o luptă de mai mulți ani pentru banii turdenilor! Ei bine, pe Nap, prin intervențiile lui îl interesează dacă Matei a plătit datoriile municipiului Turda către respectiva societate și de ce continuă să lupte în instanță cu cei care au prestat un transport public în comun de tristă amintire, incomparabil su sitemul de autobuze electrice aduse de Matei!

Și mă mai deranjează schimbarea cameleonică a lui Nap din legislatura 2016-2020, când fratele său și alți apropiați erau angajați la API – Parcări iar el era reprezentantul Consiliului local în conducerea handbalului în cel care, în perioada 2020-2024, a încercat să împiedice majoritatea proiectelor administrației Matei, făcând pe inchizitorul. Ceea ce mă duce la următoarele mici întrebări: ce ați realizat, domnule Adrian nap, în perioada 2020-2024 pentru Turda? Ce proiecte de hotărâre ați propus pe ordinea de zi a vreunei ședințe? Ce proiecte aveți pentru Turda?

Nu vă obosiți că știu răspunsul: „Jos Matei!”

 

Ne oprim aici, pentru azi, dar stați pe Turda Info, aici vă ajutăm să votați în cunoștință de cauză, nu aburiți și mințiți de personaje care, dacă ar avea o urmă de bun simț, nici nu ar îndrăzni să vă ceară votul!

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh