20
Sam, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Subiectele de presă ale ultimelor zile s-au axat pe probleme interetnice, plecate de la un oficial maghiar care a sărit de fund în sus că steagul ținutului secuiesc, o entitate care de fapt nici nu există decât ca veșnică dorință a maghiarimii de a se separa de România, fie chiar și într-o zonă înconjurată de teritoriu românesc. Dacă asta nu este provocare, dacă asta nu este atentat la siguranța statului unitar, național românesc, nu știu ce mai este.

Dar de ce tocmai acum? Pentru că UDMR nu este mulțumită de ce a reușit să obțină de la guvernul Ponta. Miza a crescut deși nu o cresc nici ungurii din România nici ungurii din Ungaria, ci ungurii din politică, Thumbnail imageungurii cu interese în România, cei cărora nu le pasă de etnicii maghiari din țara noastră iar pe români îi urăsc. Îi urăsc încă din 1918, cu o ură ireconciliabilă și neobosită. Dacă politicienii noștri nu știu să gestioneze un astfel de moment se poate ajunge la momente ca cele de la începutul anilor ’90, de la Târgu Mureș. Foarte important este ca nici noi, românii și ungurii simpli, cei care am crescut aici laolaltă, am jucat un fotbal în curtea școlii sau am băut o bere împreună la ștrand să nu ne lăsăm păcăliți de aceste ultime acțiuni, gândite de cineva undeva în creuzetele grupurilor de interese ungurești și puse în aplicare în teren, chiar aici, la noi acasă, în Transilvania.

În altă ordine de idei, în aceste zile s-a dezbătut bugetul pe anul 2013 în Parlamentul României. S-au adeverit încă odată, dacă mai era cazul, că înspre Cluj nu vor veni bani. Am văzut pe fostul președinte al Consiliului județean Cluj, senatorul Alin Tișe, care a încercat să introducă mai multe amendamente prin care să obțină fonduri pentru continuarea autostrăzii Transilvania, a aeroportului din Cluj sau a centurii ocolitoare a reședinței de județ.  Toate au fost respinse, rând pe rând, iar pe președintele Hrebenciuc parcă îl pufnea și râsul...  Aș fi curios să văd cum au votat parlamentarii noștri, din Turda și Câmpia Turzii, la proiectele referitoare la investiții în județul Cluj.

La Turda bazinul de înot a fost finalizat dar bani de la bugetul central nu au venit. L-am făcut pe banii noștri, în proporție de 70 %, din bugetul local, iar ceilalți 30 % au venit de la Consiliul Județean Cluj în perioada când Tișe era președinte iar turdeanul Radu Bica, vicepreședinte. De atunci, pauză totală: turdenii nu au mai văzut bani de la Consiliul județean, iar de la guvern, ce să mai vorbim. De aceea, nouă, turdenilor, ne este frică să nu fie, cumva, bazinul de înot ultima investiție la Turda, pe care o finaliză. Asta în afară de centrul Spa și Hotelul Potaissa (de care nu ne prea pasă, că nu vom sta noi în el), obiective derulate din câștigurile societății comerciale Turda Salina Durgău.

Parcul Zoologic nu va putea fi finalizat fără banii promiși de guvernul Boc și aprobați spre finanțare dar blocați de guvernul Ponta 1. Același lucru este valabil și când vine vorba de continuarea și finalizarea reabilitării imobilelor de la Colegul Național Mihai Viteazu, unde copiilor noștri li se refuză, deși au dovedit că sunt excepționali la învățătură, condiții mai bune pentru formarea ca oameni și ca specialiști. De ce ni se taie sumele respective? Pentru că suntem clujeni și suntem considerați de-ai lui Boc și de-ai lui Băsescu, deși lucrurile nu stau deloc așa. De ce să se răzbune pe noi cei care s-au bulucit în Parlament pentru a fi părtaș la festinul de ciolan? Ce, noi turdenii i-am ținut departe de afacerile care le făceau pe vremea lui Năstase, când tot așa, primarul Virgil Blasiu, deși de-al lor, nu primea nici un ban pentru a dezvolta orașul.

Mă deranjează faptul că, acum, în ultima vreme, s-au trezit tot felul de pseudorevoluționari să dea vina pe Ștefănie și pe cei care au fost înainte la conducere. Nu mai are nimeni curajul să le spună în față adevărul, deja suntem toți de partea celor puternici în acest moment. Toți politicienii mărunți din Turda, oameni care s-au lipit la câte un partide pentru a face parte din haita ce o duce bine se trezesc să acuze și să promită. Adevărul este că la Turda au venit bani pentru că Ștefănie și Bica, erau aproape de Boc și de Băsescu, au fost împreună încă de la început. De aceea au venit bani aici, acum nu mai vin pentru că niciunul dintre fruntașii politici aflați la putere la nivel local nu este destul de apropiat de mai-marii zilei, cei care împart banii după pofta inimii lor, nu după criterii cinstite, echitabile.

Emil Boc promitea că odată ajuns la putere va face în așa fel încât să împartă banii țării cât mai cinstit posibil, în funcție de contribuția fiecărui județ la bugetul național. A făcut asta? Nu, nici măcar el, chiar dacă pe vremea lui Oltenia și Moldova erau numai șantiere, semn că totuși, nu a trimis toți banii la Cluj. Acum, așa cum am mai spus-o, o să fie autostrăzi suspendate la Târgu Jiu și metrou de la Craiova la Roșiorii de Vede, tren rapid de la Galați la Giurgiu iar noi, clujenii, o să trăim din banii noștri în timp ce alți bani dați de noi vor fi folosiți pentru bunăstarea celor ce au votat, masiv, mai mult ca noi, USL.

Doamne, cât îmi doresc să fiu contrazis! Dar prin fapte, nu prin gogoși de politicieni cum ultima a fost cea a lui Mircea Irimie ce promitea că aduce 20 de miliarde de lei pentru spitalul turdean.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh