20
Sam, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Unii dintre noi își mai aduc aminte despre filmul omonim, în care se prezintă acțiunea unui comando americano-britanic care dorea să distrugă o uzină nazistă care producea substanța necesară pentru producerea bombelor atomice. Ei bine, de această dată, ”filmul” nostru vă prezintă luptele date de către forțele USL-PP DD de la Turda, care au luat cu asalt Asociația ADI ”Apa Văii Arieșului”, în încercarea de a duce la bun sfârșit un puci pus la punct de mai multă vreme, susținut și de organizațiile județene ale acestor formațiuni politice.

Să presupunem că scenariul pe care vi-l prezint este adevărat. Dacă nu, aștept dovezi care să dovedească, cacofonic sau nu, contrariul.Thumbnail image

Totul s-a accelerat când Uioreanu și Lăpușan i-a chemat pe ostașii lor de la Turda și Câmpia Turzii să le spună că au amânat prea mult bătălia pentru preluarea posturilor de conducere de la Domeniul Public Turda, Turda Salina Durgău și, mai ales, Compania de Apă Arieș. Așa încât, după ce fiecăruia i s-a dat o misiune, i s-a oferit și o răsplată. Lui Vasile Grumaz i s-a spus să stea, între timp, cuminte, că lui i se va da postul de director al Spitalului Municipal Turda, dar numai prin iunie, să îi expire contractul de manager doctoriței Antonica Bica.

Așa că i s-a spus lui Dorin Lojigan, șeful PNL Câmpia Turzii, să preia funcția de președinte al Asociației ADI ”Apa Văii Arieșului”, pe care o vom numi în continuare AVA. Dorin Lojigan, împreună cu Sorin Săveanu, fostul director al CAA și dușmanul numărul 1 al actualului director general, Alexandru Sabău, urmau să devină președinte și respectiv director executiv la această asociație iar apoi să pregătească debarcarea lui Sabău și înscăunarea în funcția de director general a lui Cristian Matei. Aici urmau să îi primească și PNL și PSD ”osul” pe care ei îl consideră meritat după câștigarea alegerilor de anul trecut, chiar dacă, de fapt, PD-L i-a bătut la locale atât prin obținerea celui mai mare număr de posturi de consilieri locali, cât și prin victoria extrem de clară a lui Tudor Ștefănie, pe care electoratul l-a dorit primar pentru a treia oară.

Spun că a venit și rândul răsplății, a împărțirii prăzii, singurul motiv pentru care Vasile Nemeș a bătut palma cu cei din PSD și PNL Cluj, ajungând să-i impună fiului său o alianță contrară pentru PP DD celei existente la nivel național. O frăție cu Matei și Felezeu, pentru imobilizarea lui Ștefănie și scoaterea lui și a echipei sale din toate posturile pe care aceștia le ocupă.

În urmă cu două săptămâni, de acum, Cristian Matei reușea să-și impună favoritul, cu concursul PNL-istului Sorin Săveanu, numit șef al Consiliului de Administrație la societatea subordonată, în postul de director al SC Domeniul Public SA, în persoana lui Adrian Sălăgean. Dar asta nu e totul, alături de Sorin Săveanu, în CA de la DPT a fost băgat și Nicolae Roş senior, tatăl consilierului local pesedist, Marian Popescu, șef al unei găști de revoluționari, care e şi consilier local PP DD la Mihai Viteazu, și Daniela Aurelia Varo, soția consilierului local PP DD, Lucian Varo. Așa că au dreptate turdenii când își manifestă nemulțumirea spunând: ”- Ăștia își bagă familiile peste tot de unde pot scoate bani!” Unde mai pui că principiul reprezentativității partidelor politice așa cum au rezultat ele la alegerile locale din 2012 este flagrant încălcat, motiv pentru care ar putea avea probleme cei care au instrumentate aceste ”preluări” de putere.

La Turda Salina Durgău situația este una similară. Acolo director general (chipurile interimar – adică încercăm marea cu degetul sau, altfel spus, ”dacă ține, ține”) a fost ”uns” Vasile Nemeș, un personaj politic extreme de controversat și foarte abil, aflat în prim planul politicii locale imediat după revoluție și în primul deceniu de ”libertate”, care a dispărut apoi pentru a reveni în forță în campania electoral de anul trecut, cu fiul său în prim plan, Lucian Nemeș, președinte al organizației județene a PP DD și, în prezent, viceprimar al municipiului Turda. Tocmai asta este problema, pentru că, odată cu intrarea tatălui său în funcția de director al Salinei Durgău Turda, oricine poate vedea, cu ochiul liber, apariția unor conflicte de interese, atâta timp cât Turda Salina Durgău este o societate cu capital exclusiv de la bugetul local și aflată în subordinea Municipiului Turda, al cărui viceprimar este Lucian Nemeș. Un alt conflict este legat de alocarea unor sume de bani către SC DPT SA, societate care are de returnat sume importante băncii al cărui director este Vasile Nemeș, tatăl viceprimarului. În scenariul acesta nebun, pe care vi-l aștern eu aici pe hârtie, Vasile Nemeș și Sorin Săveanu sunt zilnic prin Salină, unde îi pun pe cei care au fost angajați de adversarii lor politici, pe vremea când PD-L era la putere, la tot felul de munci, în speranța că vor ceda și vor pleca, pentru a-și lăsa posturile amicilor politici ai noilor potentați.

Revenind la cei care au preluat puterea la Turda Salina Durgău, trebuie să arătăm că acolo președinte a fost pus avocatul Robert Cojan, cel care a organizat campania electorală a PSD Turda, prof. univ. dr. Călin Felezeu, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și președinte al PNL Turda. Acestora li se adaugă Eugen Felezeu, tatăl consilierului local PNL, Cristian George Felezeu, și Axente Husar, consilier judeţean PP DD.

Acestea sunt motivele pentru care PD-L și UDMR susțin că alianța USL-PP DD a forțat limitele legii, impunându-și oamenii în aceste funcții, pe criterii de apartenență la grupuri de interese și familii ori formațiuni politice, fără măcar să se respecte algoritmul solicitat de legile românești, acel principiu al reprezentativității politice.

Ajungând la AVA, vineri, cei de acolo nu au permis accesul primarului din Săndulești, independentul devenit penelist după câștigarea alegerilor, Augustin Duca. Conștientizând că fără aportul său nu ar fi putut să-l impună pe PNL-istul Dorin Lojigan în funcția de președinte AVA, primarii USL din comunele membre au refuzat să intre. La fel a făcut primarul UDMR, Ioan Zeng, cel care până a fost PD-L la putere era ”frate” cu Sabău și Ștefănie iar de când Uioreanu i-a promis vreo 7 miliarde pentru comuna sa, a decis să întoarcă armele. Deh, e UDMR-ist, ce vreți?

Așa că, respectând Statutul ADI “ Apa Văii Arieșului”, cei care au participat la ședință au ales o nouă conducere a AVA, președinte fiind, de acum, primarul comunei Călărași, Ioan Racolța. Schimbările vor fi comunicate Judecătoriei Turda chiar în dimineața de luni, 8 aprilie, și, foarte probabil, cei de la USL și PP DD, vor deschide o acțiune în instanță. Cert este că, de acum, prețul apei nu mai poate fi majorat întrucât acest lucru poate fi făcut doar cu unanimitate de voturi în CA al AVA.

Acum, ne mai rămâne un singur lucru de lămurit. S-a tot zvonit că primarul Ștefănie pleacă ba la PSD, ba la PNL, că ”l-a sacrificat” pe Sabău, care nu va mai fi director al CAA. Ei bine, primarul i-a contrazis pe cei care susțineau aceste ipoteze chiar vineri când, deși toată lumea știa că e în capitală, s-a întors pentru a gira cu autoritatea și cunoștințele sale AGA de la AVA. Când primarii USL și grupul de forță format din consilierii PSD Cristian Matei, Emil Molnar, Nicolae Roș, cei de la PNL, Cristian Felezeu și Radu Panait, cărora li s-au adăugat viceprimarul Lucian Nemeș și ”numitul pe șestache” reprezentant al municipiului Turda în AGA, avocatul PNL-ist Nicolae Giurgiu, dar și nelipsitul, băgatul în toate, Marian Popescu, erau la poartă cu Dorin Lojigan chemând poliția și făcând ca toate cele de indignați că nu reușesc să pună mâna pe CAA, primarul Tudor Ștefănie era în sediul AVA, participând la AGA.

Cei care nu știau acest lucru și îl află de la mine, trebuie să fie de acord cu mine că mai au mult de învățat de la primarul turdean. Iar bătălia pentru apă, la Turda, ține-ți minte, e o bătălie grea. Mai grea decât pentru ”apa grea”.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh