10
Ma, Dec
1 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Uau! Primele alegeri democratice la liberali. Am văzut cu ochii mei asta, deși nu credeam. Pentru mine și alți, să zicem, cunoscători ai dedesubturilor politicii locale, faptul că vineri, 30 august, s-au desfășurat la Partidul Național liberal alegeri democratice este un lucru atât de important încât mă simt obligat să dedic acestui eveniment editorialul din această săptămână.

În primul rând, de când activez eu în presa locală , de vreo 15 ani, aceste alegeri sunt primele care s-au desfășurat la PNL Turda fără să vorbim de vreun ”puci”, cum eram obișnuiți_NIK1894, ori de vreo numire de la Cluj, cum au fost atâtea în ultimele decenii postrevoluționare.

Inclusiv președintele ales vineri, prof. univ. dr. Călin Felezeu, ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, a fost ”uns” interimar” la Turda prin voința lui Andrei Marga, iar înaintea sa atâția alții. Pentru mine antidemocrația politică din cadrul PNL Turda a fost întotdeauna o mirare, un lucru de neînțeles, cel puțin până când ițele politicii mi-au devenit clare, pentru un ”bătrân câine de pază al democrației” ce am ajuns, într-un târziu. Mă săturasem demult, și alături de mine mulți alții care (spre deosebire de mine) aveau interese politice, să văd președinți pe care îi numea acel Marius Nicoară pentru care Turda, turdenii și mai ales, liberalii turdeni, nu valorau decât cât niște robi aflați în slujba sa. Ultimul a fost, dacă nu mă înșel, condamnatul Virgil Pop.

Aceste numiri peste capul truditorilor liberali de la Turda au făcut să existe, cum spunea cineva la conferința liberalilor, ”blestemul desființării filialei turdene la fiecare doi ani”. Mulți oameni care aveau planuri mari și chiar au muncit pentru PNL au ajuns în te miri ce partide, așa cum vor ajunge și unii dintre protagoniștii alegerilor de vineri, 30 august. Însă de fiecare dată, filiala PNL Turda a părut să renască din propria cenușă. Așa s-a întâmplat și acum, numai că perioada de interimat asigurată de Călin Felezeu, nu a reprezentat decât apariția din cenușă a noii zburătoare, dar ea a decolat abia acum, la aceste alegeri care îl legitimează pe cel care fusese numit de ”Cluj”, ca adevărat președinte al liberalilor turdeni.

Am admirat, cu sinceritate, eleganța politică și naturalețea duelului dintre cei doi candidați la funcția de președinte: Călin Felezeu și Vasile Grumaz, o luptă la nivel înalt, între un erudit profesor și un doctor cu abilități de om de afaceri. Dar aceasta era doar la suprafață, în timp ce partea submersibilă a ”icebergului” ascundea o luptă acerbă, pur politică dar cu orice mijloace, cel puțin de partea celui mai ambițios, care a fost, tot timpul, doctorul Vasile Grumaz. Acestuia și echipei sale i s-au opus celula de consilieri locali și anturajul lor din partid, oameni cu vechi ștate de serviciu în politică, respectabili și influenți, care au făcut din ei și imaginea lor politică scut pentru apărarea președintelui Călin Felezeu.

Dar la ce mă refer, concret? Vasile Grumaz și-a dorit atât de mult funcția de președinte al PNL Turda încât a investit sume serioase de bani pentru aceasta. Sunt lucruri pe care nu le pot dovedi însă le afirm aici ca opinie a mea, o opinie pe care, ca de fiecare dată în confruntarea cu oameni politici care nu o dată ne amenință și ne ”bagă pumnul în gură”, mi-o asum. Bani pentru cartele de telefon de unde membri PNL sau simpatizanți au primit nenumărate mesaje în ultima lună prin care erau îndemnați să își plătească la zi cotizațiile de membru PNL pentru a putea vota pe 30 august. Articole electorale scrise de oameni de-ai lor, membri PNL și publicate în presa locală, unora dintre cei care au venit la vot, deși nu au avut nimic de-a face cu filiala PNL Turda de ani de zile, sunt convins că li s-au plătit cotizațiile chiar de candidat sau ”staff” –ul său, flyere cu crezul liberal, de parcă Vasile Grumaz era cel mai mare și ultimul dintre urmașii Brătienilor și ai lui Iuliu Maniu și alte giumbușlucuri de acest fel. SMS-uri trimise de pe cartele pre-pay, cu numere care după campanie dispar, îndemnau pe membri și simpatizanții PNL Turda să acționeze votându-l pe Grumaz, inclusiv în timpul desfășurării alegerilor la PNL Turda, acest tip de sms-uri continuau să fie trimise și, respectiv, recepționate, ceea ce ne face să afirmăm că Grumaz a dus o campanie electorală în sânul propriului partid care depășește limitele fairplay-ului care poleia, la suprafață, lupta dintre el și profesorul Călin Felezeu.

Aveam toate aceste elemente încă de câteva săptămâni, însă, contrar părerii doctorului Grumaz, există și ziariști care găsesc că nu este cazul să intervină într-o luptă fratricidă, în interiorul unui partid. Fratricidă pentru că pe Vasile grumaz l-a adus în PNL Turda chiar Călin Felezeu… Și atunci cum să nu admiri eleganța cu care Călin Felezeu a luptat sau, mai degrabă, i-a lăsat pe colegii săi de partid să aleagă fără să le forțeze mâna. Poate că tocmai acest comportament l-a transformat în președintele ales al PNL Turda.

Nu am intervenit nici măcar când a apărut un material propagandist nesemnalat ca publicitate sau campanie electorală și care îl zugrăvea pe actualul director al Spitalului Municipal Turda, din nou, ca în campania de anul trecut ca fiind cel care ”vindecă România”, deși acel material tocmai așa ceva era.

De partea cealaltă, echipa de politicieni pur sânge a lui Călin Felezeu a funcționat ceas. Aceștia au verificat și triat membrii PNL care nu aveau dreptul să se prezinte la vot, astfel că situația pentru ei a fost în fiecare clipă, sub control. Mă refer la consilierii locali Cristian Felezeu, Ovidiu Micu și Radu Panait.

Nu are rost să discutăm de calitatea celor doi candidați, am spus-o și o repet, orice partid turdean ar fi mândru să aibă drept candidați pentru funcția de președinte oameni ca ei. Însă unii se pricep la politică, ceea ce nu este puțin lucru, au avut înaintași de la care să poată învăța, iar ceilalți sunt doar ambițioși și dornici de afirmare.

Surprinzător, dar nu pentru toată lumea, Sorin Săveanu, cel care a fost în conducerea filialei în majoritatea timpului de prin 2004 încoace, nu a mai fost desemnat de colegii săi de partid că facă parte din această structură, astfel că, de acum este un simplu membru PNL. Unii spun că și-a făcut-o cu mâna sa, alții că a jucat la două capete, iar unii consideră că, pur și simplu, Săveanu nu mai are ce da partidului (înainte de ne-realegerea sa în comitetul director al partidului, Sorin Săveanu a ținut să spună alegătorilor că el ”nu mai are ce să primească de la PNL, dar vrea foarte mult să dăruiască partidului cât mai mult din experiența și forța sa de muncă”). Nici o problemă, cunoscându-l pe Sorin Săveanu, cel care i-a învățat atâtea pe abilii politicieni care sunt acum în Consiliul Local Turda, suntem siguri că va reveni în primele rânduri, așa cum a făcut-o și altă dată.

Zvonistica locală crede că Grumaz nu-și va mai găsi locul între colegii săi de la conducerea PNL Turda și va pleca la partidul prietenului său, Mircea Irimie, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, cel alături de care a apărut și în cadrul unei conferințe de presă de la cabinetul parlamentarului. Însă dacă face acest lucru, mai mult ca sigur că va ”zbura” din scaunul de director al Spitalului Municipal Turda, acel post aparținând liberalilor. Dar acestea sunt simple speculații pe care trebuie, totuși, să vi le prezint, pentru că, nu-i așa, cititorii noștri trebuie să știe azi ceea ce cititorii altora află abia mâine sau… niciodată.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh