18
Joi, Iul
0 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Am mai spus-o și o repet: calitatea oamenilor politici de la noi este într-o continuă scădere la Turda. Nu și la Câmpia Turzii unde mai există un bun simț ce îi ajută pe politicieni să-și dea seama exact unde se află și ce ar trebui făcut.

Turda s-a confruntat, în urma alegerilor din 2012 cu un atac la baionetă asupra ordinii de drept stabilite prin votul electoratului. Vă reamintesc faptul că, în urma acelor alegeri locale, Tudor Ștefănie a câștigat fotoliul de primar iar partidul său, PD-L, a obținut cel mai mare număr de consilieri locali, șapte. Cu toate acestea, cu ajutorul celor de la Partidul Poporului _NIK1894Dan Diaconescu, ajunși în număr de cinci consilieri în forul legislativ local, coaliția USL a reușit să pună mâna pe putere. Însă să nu credeți că toate acestea s-au întâmplat la Turda, nu!

Discuțiile care au dus la un protocol secret între partidele din USL și PP DD s-au purtat la Cluj, deciziile s-au luat acolo iar USL, pentru a pune capăt hegemoniei lui Ștefănie la Turda a fost nevoită să satisfacă o seamă de cerințe ale PP DD, la județ.

Țiganii s-au vândut atunci, ieftin, cei mai mulți luând bani la alimentara de peste drum de strada Margaretelor, ceea ce a dus la obținerea unui număr de voturi neașteptat de mare de către PP DD. Ce s-a întâmplat apoi, știe toată lumea: PP DD a obținut postul de viceprimar la Turda, ceea ce a permis accederea USL la conducerea tuturor instituțiilor subordonate Municipiului Turda, și plecarea reprezentanților PD-L din toate structurile de conducere ale Companiei de Apă Arieș, Turda Salina Durgău și RADP Turda, ba chiar schimbarea managerului spitalului Municipal Turda cu un liberal, Vasile Grumaz ( alt politician care și-a făcut ”mersul” prin intervenții la Cluj, nu prin sprijinul colegilor săi din PNL Turda, unde nu este prea bine văzut).
Viceprimarul inițial al acestui mandat, Lucian Nemeș, a ocupat acest post un an și jumătate, timp în care l-a impus (conform celor constatate nu numai de noi ci și de către Agenția Națională pentru Integritate) pe tatăl său ca director general la Turda Salina Durgău, societatea care guvernează Gâsca cu Ouă de Aur – scuzați cacofonia – adică Salina, cel mai important obiectiv turistic. Lui Vasile Nemeș, tatăl fostului viceprimar, nu i-a ajuns salariul de zeci de milioane de lei, mai mare, dacă socotim primele și alte beneficii, decât cel al președintelui țării, Traian Băsescu, dar și-a prevăzut în contractul semnat și aprobat de un Consiliu de Administrație pe care eu îmi permit să-l numesc corupt, câștigarea a 6 % din – atenție! – venitul anual al Salinei, care este imens. Cităm din Evenimentul zilei: ” În martie 2013, Vasile Nemeş a fost numit director general al Salinei Turda, instituţie cu care a semnat un contract de mandat în care se prevedea că va primi 6% din venitul anual al complexului. Singurul merit al lui Nemeş este faptul că este tatăl lui Lucian Nemeş, fostul viceprimar PP-DD al oraşului Turda şi fost preşedinte al PPDD Cluj” (Citiţi mai mult: NABABUL PP-DD DE LA OCNĂ. Şeful Salinei Turda câştigă 7.500 de euro/lună - Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/nababul-pp-dd-de-la-ocna-seful-salinei-turda-castiga-7500-de-euroluna-1076381.html#ixzz2xLLcggaE ).

Ei bine, ambii Nemeș au fost înlăturați, unul de la Salina Turda, celălalt de la Primăria Turda, însă lucrurile nu s-au liniștit. După nenumărate drumuri la București, împreună cu tatăl său, Lucian Nemeș a reușit să obțină excluderea din partid a celui care, trădându-l, a pus umărul la înlăturarea sa din scaunul de  viceprimar, Lucian Varo, un alt politician de slabă factură, marca PP DD. Cum banii avuți la dispoziție de acesta din urmă sunt mult mai puțini decât ai celorlalți, Varo este foarte probabil să piardă lupta într-un partid în care singurele valori care contează sunt tocmai acestea și nu voința membrilor. Dovadă sunt epurările făcute în PP DD, încă de la alegerile din 2012, de cei doi Nemeș, care au înlăturat inclusive oameni care fuseseră aleși în funcții de consilier local la Turda sau consilier județean la Cluj. Așadar, înarmat cu documente semnate de conducerea PP DD de la București, Lucian Nemeș a solicitat, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local punerea în aplicare a solicitării PP DD, de vacantare a postului de consilier local al lui Lucian Varo, exclus din partid, și implicit schimbarea viceprimarului. În urmă cu câteva săptămâni, același fost viceprimar a obținut o solicitare venită din partea oficiului juridic al Instituției Prefectului Județului Cluj, de repunere a sa în funcția de viceprimar. După un schimb de documente cu Consiliul Local Turda, specialiștii prefectului au renunțat la acel demers.

Poziția exprimată de primarul Tudor Ștefănie vizavi de cazul ”Lucian”, că o fi Nemeș, că o fi Varo, a fost aceea că ”Avem la dispoziție 30 de zile să clarificăm această problemă. Deocamdată avem viceprimar, dar vom face toate demersurile legale pentru rezolvarea situației înc are se află autoritatea locală turdeană, din cauza unui partid ca PP DD, care pare să se dezintegreze de la o zi la alta. Cel care a avut cel mai mult de suferit în toată această perioadă am fost eu, neputându-mă baza pe activitatea unui viceprimar”, a spus Ștefănie.

Mie, ca semnatar al acestui articol de opinie, chiar nu îmi pasă cum își vor rezolva cei doi Lucian problemele întrucât ei, altădată vecini și prieteni, par să aibă aceeași hibă constatată de mine personal, în relația cu ei: imediat ce îi critici puțin, nu te mai salută. Ce să faci, cumva trebuie să își dea toți politicienii ”arama pe față”.

Însă nu cred că electoratul va mai da girul său unor politicieni care au dovedit că, imediat ce au ajuns în funcție, și-au pus membri familiei în posturi călduțe, bine plătite și influente, uitând de cei care i-au ajutat să ajungă acolo. Și de-ăștia mai sunt, pe la noi, să știți. Oricâtă influență ai avea față de conducerea unui partid, vine momentul în care ajungi la mâna alegătorilor, iar noi, ziariștii, avem obligația morală să-i informăm pe aceștia asupra faptelor politicienilor.

Concluzia este că trebuie să ai grijă ce faci când ești într-o funcție publică, pentru că, orice ai face, tot ajungi, din nou, la mâna electoratului.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh