09
Mie, Oct
15 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Anul 2014 a fost unul trist pentru libertatea presei, un an în care propagandiștii au reușit de multe ori să obțină victorii în bătăliile purtate împotriva celor care, cu toate relele asupra lor, încearcă să-și informeze cititorii onest, corect și la timp. Așa îi văd eu pe adevărații gazetari.
Iar un gazetar nu poate fi acel ziarist care-și ascunde fricile, lașitățile și frustrările după fusta informației. Mi-e greață să-i aud pe unii, altfel purtându-și nasul prin sferele rarefiate de la nivelul luceafărului, că ei de aia sunt ziariști, să informeze. Nu de-aia sunteți, bă, ziariști, ăia sunt simpli copypeistări, iau informația generată de cineva care muncește și o dau ei, chipurile, mai departe, printr-un efort demn de adulația unei întregThumbnail imagei nații. Este adevărat că există gazete și gazete, iar unii dintre confrații noștri pur și simplu nu sunt făcuți pentru riscuri și tensiune, nici pentru amenințări și lipsuri. Dar măcar vedeți-vă lungul nasului, fraților.
Din cauza unora dintre acești cavaleri ai pixului uscat, ajung cititorii să aibă o părere foarte proastă despre ziariști, pe bună dreptate. Din cauza unor astfel de oameni și din cauza altora, aflați la punctul opus pe o axă față de primii: acum vorbim de propagandiști. Adică de lupii paznici la oi. Adică de Antenele din România, fie că au nr. 1 sau 3, fie că e Badea sau Gâdea, doi propagandiști care i-au mânjit pe ceilalți, tocmai pentru ca cititorii să nu mai distingă diferența. Și culmea, au distrus încrederea publicului larg tocmai prin afirmații de genul: "Eu nu sunt ziarist, n-am fost și n-o să fiu niciodată. Eu sunt un om liber care are voie să-și spună părerea despre oricine și care își permite să propage adevărul". Adică exact opusul față de ce făceau ei de fapt.
Situația este similară cu acea vorbă "Să faci ce zice popa, nu ce face popa". Că avem și-aici situații de comentat, dar nu aici și acum, căci subiectul de față este altul. Vom arăta însă, tangențial, cele spuse de Iisus mulțimilor ți ucenicilor săi: "Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise; deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac (Matei 23, 1-3)".
Revenind, mai am două exemple: colonelul Turcescu și tâmpitul Radu Banciu, oameni cu un caracter total altfel celui cu care se prezintă în fața telespectatorului, seară de seară. Unul ne-a mințit tot timpul fiind în slujba lui Băsescu sau a stăpânilor acestuia, iar celălalt este un incalificabil scoțător de rahat pe gură, prost crescut și nesimțit. Dar asta nu înseamnă că toți sunt așa, nu înseamnă că Moise Guran sau Dragoș Pătraru mănâncă și ei, rahat. Decât, de sărbători, dacă e în cozonac, cum facem noi toți. Tocmai din cauza acestor exemple a mers și merge prost relația dintre ziariști și reprezentanții opiniei publice.
Iar principala problemă în buna funcționare a relației ziarist-cititor a fost neîncrederea. Un sentiment real și, trebuie să recunosc, corect vizavi de foarte mulți reprezentanți ai breslei noastre. EU însumi nu am încredere în cele spuse de multe organe media, nu-mi place modul lor de a-și face cititori (vizitatori - dacă vorbim de online). Dau un exemplu: sport.ro. O televiziune acceptabilă, cu talkshow-uri și emisiuni chiar valoroase uneori, au un sector de online care mă deranjează. Nu suport să văd teasere de genul: "Tragedie în familia Reghecampf! Vezi ce s-a întâmplat în Emirate!", ca după ce dai click să citești un material oribil despre problema bonei Nuți, cu soarele meridional. Unor astfel de publicații eu le spun "hai, sictir!" și nu le mai accesez.
Tot așa, nici cei care, politicieni sau funcționari ai unor instituții fiind, trimit informația prost scrisă, siluind gramatica limbii române și ucigând logica, nu sunt generatori de informație. ȘI asta pentru că ei nu și-au dus munca până la capăt, ci au aruncat pe piață niște "rahaturi" demne de toată critica, din care vine apoi cineva, de obicei din presă, își pune o pereche de ochelari pe nas și începe să corecteze, să cârpească și să refacă firul logicii dintr-o exprimare de semianalfabet, transformând-o într-un limbaj inteligibil, clar și curat. Ei bine, un astfel de serviciu, mi se pare corect să fie plătit.
Credeți-mă, având de-a face cu mulți oameni ce se laudă cu studiile lor, îmi permit să fac următoarea afirmație: dragi profesori din România, să nu vă prea lăudați cu munca dumneavoastră, după revoluție, că nu se prea văd roadele.
Concluzia este că omul sfințește locul. Eu sunt convins că dumneavoastră, cititorii, sunteți perfect capabili să discerneți între un ziarist și un propagandist. Munca unui jurnalist, urmărită pe mai mulți ani de zile, îți creionează un portret suficient de fidel pentru a avea încredere în el, o încredere inspirată de faptele sale, nu de vorbele sale. Pentru că dacă eu, ca ziarist, vă înșir milioane de litere și cuvinte, acelea sunt vorbele mele, dar dacă în zeci și sute de articole îi critic pe cei puternici, pe hoți și pe profitori, acelea sunt faptele mele. De acord?
În lumea asta există sanitari și necrofagi, există lumină și există minciună, există cinste și există manipulare. Numai unele duc la libertate, iar și mai puține fac din tine o ființă pozitivă, sănătoasă pentru societate și semenii tăi. Tu ce alegi să fii?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh