18
Joi, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

An de an, primăvara vine cu un val de speranțe, cu un val de optimism, cu o hotărâre de a face mai mult și mai bine, dar mai ales cu decizia de a reuși, până la venirea iernii să facem ce nu am reușit anul precedent. Nu și anul acesta. Anul acesta, dacă vorbim despre comunitatea locală turdeană, ca și despre cea de la Câmpia Turzii, suntem extrem de rezervați la capitolul speranță. Totul pentru că mai marii celor două localități ne-au spus încă de la bun început că banii sunt mai puțini decât anul trecut, mult mai puțini. Așa de puțini că nu le rămâne decât pentru funcționare, nu și pentru dezvoltare.

Ce înseamnă asta? În primul rând, se traduce prin faptul că speranțele și promisiunile duse de politicienii aflați la putere la Turda de pe un an pe altul, cum că vom asfalta cutare sau cutare stradă, se _NIK1894dovedesc, din nou, doar minciuni și „gargară” electorală. Turda evoluează în ultimii ani pe o pantă atât de descendentă încât am ajuns în situația nu numai de a nu asfalta, dar nu suntem în stare nici să măturăm străzile și să nivelăm, cât de cât gropile. Centrul, cică, istoric arăta foarte curat când a fost nou? Nu prea, din cauza, mai ales a mirosurilor pestilențiale ale gurilor de canal, dar și ca urmare a unei munci făcute în grabă, cu rezultate prea puțin mulțumitoare. Despre acest nou centru au existat păreri pro (din partea celor care l-au modificat) și păreri total contra (ale târgoveților, comercianților și întreprinzătorilor care au firme în Centrul municipiului Turda, că-i spunem istoric ori ba). Dar de această dată vorbim de un centru murdar, unde noroiul este la el acasă în zilele ploioase iar în cele însorite praful îți irită nările chiar dacă nu ești foarte sensibil ori nu suferi de niscai afecțiuni respiratorii. Așa centru mizerabil nu am avut niciodată.

Ba bine organizați cum suntem, ce credeți că am făcut noi turdenii? Am pus pe cei care beneficiază de ajutor social,  obligați să presteze muncă în folosul comunității, să măture. Ați văzut vreodată tornadă în Turda? Aveți ocazia atunci când acești bieți oameni împrăștie praful de la marginea străzilor, ridicându-l până pe la etajul doi al blocurilor, de fapt mutându-l dintr-un loc în altul. Nu avem nici bani de motorină să punem în funcțiune autospeciale de măturat care după ce adună mizeria direct în utilajul respectiv, procedează la spălarea străzii pe unde trece. De ce să face, așa? Nu iese banul din așa afaceri, trebuie să-i lăsăm pe turdeni să ajungă atât de nemulțumiți și disperați încât să nu li se pară mare lucru dacă dăm o grămadă de bani unei firme dispusă să salubrizeze orașul.

Când vedem această lipsă masivă de bani, ne punem întrebarea – privind în urmă cu regret, ca în filmele caselor de producție comuniste – unde s-au dus sumele enorme împrumutate de Consiliul local, acesta și precedentul, de la tot felul de bănci? Socoteala lor s-a pierdut în negura schimbărilor politice de la nivel local, însă faptul că urma folosirii lor nu se vede nicăieri, nu-l poate schimba nimeni. Rămân datoriile care apasă asupra bugetului comunității locale, datorii care vor consuma din banii noștri, an de an, sume importante pentru mulți ani de aici înainte. Cine va da socoteală de acei bani? Pentru că sunt siguri că există oameni care știu socoti mai bine decât noi, și care chiar vor verifica unde s-au dus acei bani.

Ce spune opinia publică despre ultimele ”fapte de vitejie” ale mai marilor administrației locale? Ce părere au oamenii despre scumpirea tarifelor la salubritate? Spun că ar trebui să le fie rușine aleșilor noștri care nu sunt în stare să protejeze populația de acțiunile mai mult sau mai puțin legale ale unor concerne și firme ce învârt bani cu lopata și care secătuiesc bugetele familiilor noastre. Nu ajunge că aleșii locali au aprobat majorarea cu 18 % a prețului serviciului de salubritate efectuat în orașul nostru la o calitate atât de joasă încât poate doar în orașele mai mari care au cartiere sub forma unor adevărate ghetouri se mai găsește atâta mizerie și atâta bătaie de joc la adresa clienților. Dar aceasta nu a fost îndeajuns. În ultima ședință a Consiliului local, aceiași aleși locali, cu excepția independenților Sorin Bichiș și Lucian Varo,  au aprobat o rectificare bugetară strigătoare la cer. În speță, s-au alocat 88.000 de lei la capitolul bugetar 6702 „Cultură recreere și religie”, subcapitolul 67020503 „Zone verzi”, bani care se vor duce în principal la firma SC Prival Ecologic Servis SA, pe lalele și panseluțe. Adică 880 de milioane de lei este suma cu care a fost suplimentat acest capitol „Zone verzi” la o lună de la adoptarea bugetului inițial pentru același capitol care deja alocase o sumă enormă destinată să ajungă tot în conturile firmei care ne ține în mizerie și gunoaie tot orașul, gestionând execrabil serviciul de salubrizare a orașului. Este vorba de un buget inițial de 1.365.000 lei, căruia i se adaugă acum 88.000 de lei. Așa că, în anul 2015, pentru întreținerea spațiilor verzi, respectiva firmă va primi de la bugetul local 14, 5 miliarde de lei vechi. Întreținerea Grădinilor de la Versailles nu cred să coste mai mult. Unde, Doamne iartă-mă, avem noi spații verzi de întreținut cu această sumă? Și asta într-un an în care nu asfaltăm nimic…

Vă precizez, celor care nu le au cu grădinăritul, că lalele cumpărate într-un an, sunt scoase din pământ dublându-și de obicei bulbii, bulbi care sunt din nou cumpărați anul viitor. Iar acest domeniu este doar unul dintre multele de la nivel local unde banul public, banul nostru al tuturor este cheltuit după bunul plac al unor potentați politici vremelnici, în total dispreț față de necesitățile turdenilor, și direcționat către ceea ce nu poate fi nimic altceva decât clientelă politică.

Pin It

Comments   

# Andreica Lucia 2015-03-22 09:09
De temut este faptul ca s-au aliat toti nenorocitii, se strang laolalta mizand pe faptul ca in 2016 vor prosti turdenii din nou pentru a mai jefui inca 4 ani acest biet oras, in care nu mai sunt lo[cenzurat]i de munca, in care aproape toata industria e la pamant!!!!!!!!!!!!!!!.Trebuie sa vem grija la anul atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare, sa NU UITAM CA CEI CARE NE-AU TAIAT SALARIILE NU DORM, VOR DIN NOU PUETERE, SA NE BATJOCOREASCA SI NE SMULGA SI ULTIMA SUFLARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh