19
Vi, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Lucruri bizare, strigătoare la cer se întâmplă în ultima vreme la Turda. În absența unor organe de anchetă care să facă lumină, percepția publică este că aici niciunui "mahăr" care încalcă legea flagrant, rezultându-i foloase financiare necuvenite, nu pățește nimic. Și să nu mă luați cu cazul senatorului Cordoș, că nu are absolut nimic de-a face cu ce se întâmplă al Turda.

Aici, de câtăva vreme, după ce PNL a trădat alianța cu PSD (USL- o struțo-cămilă care a dat rezultate pe moment dar s-a dovedit un eșec total până la urmă), PDL-ul primarului Ștefănie, spălat, revopsit, rebrenduit și absolvit de orice vină s-a întors, sub masca PNL. Și tot ca la un bal mascat, în acest oraș, am ajuns să ignorăm realitatea și să pretindem că toate sunt la locul lor, când toate sunt false, mincinoase și... ilegale. Ca în povestea cu "Hainele cele noi ale împăratului", de Hans Christian Andersen.
Un "împărat" căruia la Turda nu i se mai spune "Suleiman" ci de-a dreptul "Laleaua Neagră", care e de sezon și mai la modă. Am aflat și eu asta de la Doru Anca, în conferința de presă a PRM, că nu le prea am cu telenovelele, deși lupta PNL pentru a pune mâna pe tot ce e legat de putere și bani la Turda este tot o telenovelă.
Imediat ce PNL a preluat puterea la Turda a pus la punct un plan de preluare a conducerii a tot ce înseamnă ban public. Dacă bugetul local este împărțit și cheltuit după bunul plac al primarului și al consilierilor din coaliția PNL-UDMR, la care sunt alipiți și câțiva independenți, ce se întâmplă cu celelalte? Mai avem Turda Salina Durgău, pe care oamenii din acest partid au preluat-o în urma unui simulacru de selecție, încălcând OUG 109. Așa cred și juriștii de la Instituția Prefectului județului Cluj, motiv pentru care prefectul Ioan Gheorghe Vușcan a atacat și suspendat Hotărârile Consiliului local care au validat aceste demersuri. Nu mai departe de acum două săptămâni instanța de fond a dispus anularea a nu mai puțin de 12 astfel de hotărâri.
Același lucru se pare că se întâmplă și la Domeniul public Turda, pentru că doar acolo le-a mai rămas liberalilor posibilitatea de a pune mâna pe poziții bine remunerate. În treacăt fie spus că puterea din Consiliul local Turda fiind a PNL, nimic nu i-a putut împiedica pe consilierii locali să acorde bani din bugetul local și pentru remunerarea reprezentantului Consiliului local în Adunările Generale de la Salina și Domeniul public, nimeni altul decât tot un liberal, avocatul Nicolae Giurgiu.
Trei sute opt zile au trecut până SC Domeniul Public Turda să aibă un nou Consiliu de Administrație, unul ilegal în opinia noastră, la fel ca și în cazul celeilalte societăți din subordinea Municipiului Turda, Turda Salina Durgău SA. Abia acum două-trei săptămâni, noul Consiliu de Administrație al SC Domeniul Public Turda SA,rezultat din creuzetele netransparente ale aceluiași simulacru de selecție de acum un an selecție, a fost înscris la Registrul Comerțului. Dacă preluau puterea mai demult l-ar fi „zburat" de mult pe directorul Adrian Sălăgean de acolo. Scaunul PSD-istului este vizat de mai multe persoane care, ca și în cazul de la Salina Turda, nu au avut prea mult succes în profesiunea lor de bază așa că se dorește ajungerea într-un scaun de director, chiar dacă nu știe cu ce se mănâncă drumurile și salubritatea stradală. Nu este mai puțin adevărat că și Adrian Sălăgean, ca și Ioan Chiș înaintea sa, nu au avut cine știe ce experiență în domeniu. Însă actualul director a dovedit competențe manageriale de lăudat.
Ar fi trebuit organizată o conferință de presă transparentă, în care să se declare: "S-a format noul Consiliu de Administrație de la SC DPT SA, am ales noul președinte în persoana lui cutare, etc.", pentru ca turdenii, că doar este firma lor nu a celor aflați vremelnic în Consiliu local și Primărie, să știe totul despre ce se întâmplă acolo.
Anul trecut, când PNL-iștii au refuzat să aloce bani pentru drumuri tocmai pentru a submina activitatea de la Domeniul public, directorul Adrian Sălăgean s-a descurcat realizând probabil cel mai bun an financiar pentru societate din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, liberalii au ca țintă finală să-l schimbe, chiar dacă performanțele sale economice nu le dă celor ajunși acum la putere în Turda nici un motiv.
Adrian Sălăgean a preluat managementul DPT în luna martie a anului 2013, când societatea înregistra o pierdere de 380.917 lei, o pierdere raportată la 2012 de 1.198.165 lei, datorii (obligații de plată) 3.597.364 lei. La finalul anului 2013, Domeniul public înregistra un profit de 1.137.293 în timp ce datoriile au fost reduse la 1.800.000 lei. Intrigați de aceste cifre raportate și convinși că directorul Sălăgean și-a prevăzut în contractul de mandat cotă de participare la profitul societății, noul Consiliu de Administrație al DPT, al cărui președinte este Constantin Costea, militar de carieră aflat în retragere, a solicitat conducerii executive a Domeniului Public prezentarea contractului de mandat al directorului, dar și alte documente pentru a găsi ceva care să poată fi folosit pentru „debarcarea" Sălăgean.
Scenariul este identic cu cel prin care a fost preluată Salina Turda, fără să se respecte câtuși de puțin prevederile legislației în vigoare din domeniu, în speță Legea 31 a Societăților Comerciale și OUG 109/2005. Numai că prefectul Ioan Gheorghe Vușcan a promovat acțiune în contencios administrativ împotriva Hotărârilor adoptate de Consiliul local al municipiului Turda nr. 123, 137-145 și, respectiv 149 din 2014. Toate aceste HCL-uri priveau Consiliul de Administrație de la SC Domeniul Public Turda SA. Iar instanța se decide peste vreo două săptămâni, existând șanse foarte mari ca soluția să fie aceeași ca în cazul Salinei, pentru aceleași motive de ilegalitate: anularea HCL-urilor în cauză.
Toate acestea se întâmplă la Turda, minunatul oraș unde primarul se plimbă îmbrăcat cu hainele cele noi ale PNL, având și o atitudine nouă: lipsă totală de transparență, ruperea relației cu organele și oamenii de de presă care și-au permis să-l critice verde-n față și alte apucături (parcă nu a fost întotdeauna așa) pe care le găsiți în povestea de Andersen. Citiți-o, că merită, nu contează ce vârstă aveți!
Cât despre soluțiile date de instanțe pe bază de excepții în plângerile legate de Salina Turda, ce să mai spunem? Cum poți judeca astfel încât să ajuți la încălcarea materială a legilor din România? Dacă luăm exemplul modului în care PNL a pus mâna pe Societatea Turda Salina Durgău, putem scrie, nu noi, ci specialiștii în drept, tomuri întregi care vor intra în analele practicilor judiciare. Această speță este unică, iar mulți dintre cei implicați susțin că cineva trebuie să dea socoteală pentru modul în care a fost instrumentată din punct de vedere juridic aceste cazuri din instanță. Cum este posibil așa ceva? Un director se consideră nedreptățit în urma emiterii unei Hotărâri AGA. EL declanșează o plângere către instanța de judecată, dar între timp, până se ajunge la termenul dat de instanță, el este luat "cu fulgi cu tot" și aruncat în drum, de către cei care doreau să pună mâna pe Salina Turda, fără să le pese de faptul că au călcat legea. Adică se cred (știu ei ce știu), mai presus de lege. Ajunși în funcția de director ei solicită instanței să renunțe la cererea de anulare a Hotărârii AGA, iar instanța ia act și îngroapă cazul. Vi se pare normal? Adică Vasile Simion Tot, director al Salinei cere anularea Hotărârii AGA iar instanța ia act de cererea directorului Simona Baciu de renunțare la plângere și refuză să judece? Asta este ca și cum eu, Ionel Ignat cer ceva în instanță ca cetățean al municipiului Turda. Unul care se mută între timp în oraș, de la Petrid, devine cetățean al municipiului Turda și cere să se renunțe la cererea mea? Dumnezeule! Ne aude cineva?

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh