23
Ma, Apr
10 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

(continuare)

Trecând peste prezentarea profesionistă făcută de Alin Roșca, referitor la obiectivele turistice mai puțin exploatate din zona municipiului Turda (prezentare pe care vă invit să o vizionați în cadrul filmării de la dezbatere), ajungem la cea mai importantă parte a dezbaterii publice organizată de Grupul T9, cea în care simpli cetățeni ai municipiului Turda și-au expus opiniile, nemulțumirile sau criticile. Fapt care a deranjat.

În primul rând l-a deranjat pe primarul Tudor Ștefănie, apoi pe directorul Spitalului municipal Turda,Vasile Grumaz, și nu în ultimul rând, surprinzător, pe medicul stomatolog Cătălin Balog Bellu (organizatorul unor întâlniri reușite destinate întreprinzătorilor din Turda). Asupra acestui fapt vom reveni pe parcursul acestui material.

 

Prima dintre turdenii aflați în sală care a ținut să-și expună public opiniile referitoare la cele prezentate de Grupul T9, a fost Timeea Kirsch, o tânără reprezentantă a unui ONG pentru tineret a semnalat câteva neajunsuri identificate de ea și colegii săi, cum ar fi curățenia din oraș, sau mai bine zis, mizeria. Poate nu ar fi lipsit de importanță faptul că ea este medic rezident la Cluj, însă își iubește, ca noi toți, orașul natal. ”Eu locuiesc lângă intrarea veche a Salinei, iar acolo efectiv

curățenia e deplorabilă, cu pubele puse în stradă. Arată urât, sunt buruieni, parcarea este asfaltată dar asfaltul se termină imediat după aceea. Sunt gropi, este noroi și este păcat, pentru că acolo vin mulți străini. Am încercat să promovăm și castrul roman, care este un obiectiv minunat, care ar merita să fie vizitat. Și acolo, asfaltul se termină și este noroi, gropi. Noi încercăm, dar trebuie făcut ceva pentru a avea un oraș curat”, și-a expus punctul de vedere tânăra turdeancă.

Dacă am lăudat-o cu alte ocazii, pentru acțiunile sale din poziția de consilieri local, pe Dora Arion, de la PSD, de această dată trebuie să menționez că poziția acesteia nu mi s-a părut cea mai bună. Aceasta pentru că, luând cuvântul, consiliera a răspuns tinerei femei cerându-i practic, ca împreună cu colegii acesteia să organizeze acțiuni de salubrizare a orașului! Păi, nu, doamna consilier, există firme plătite cu bani grei din banul public pentru a salubriza orașul, lăsați-ne tinerii și copiii în pace, nu le cereți să strângă toate oribilele rămășițe ale vagabonzilor și turdenilor certați cu legea! În plus, există oameni care primesc ajutoare sociale iar în schimbul acestora prestează munci în folosul comunității. Copii și tinerii noștri trebuie să vină cu aportul lor, e adevărat, dar cu idei și fapte care sunt menite să le schimbe lor și nouă tuturor viața de la nivelul comunității, iar dacă cineva nu reușește să stăpânească domeniul salubrității orașului să se ia măsuri ferme.

Următorul turdean care a luat cuvântul a fost Ioan Raţiu, un bărbat cu nume predestinat la a fi legat de orașul nostru. Acesta a Thumbnail imagespus: „Locuiesc în acest oraş de 56 de ani. Am venit la această întâlnire să văd ce înseamnă iniţiativa acestui grup. Mă simt ca un paria în acest oraș pentru că am impresia că administrația orașului nu lucrează pentru mine, nu lucrează pentru interesul cetăţeanului. Programul pe care l-a prezentat domnul primar este superb, întrebăm cum îl realizează? Am ajuns la prea multă politică, vorba lucrului bine făcut, nici nu ştiu cum s-o numesc, dar mă întreb, în acest oraş, lucrul bine făcut este verificat? Domnul spune că ne mai face 56 de kilometri de canalizare, eu mă tem că îi face! Turda a fost asfaltată tot de dânsul, îl felicit, dar până când s-a făcut canalizarea, acea firmă a trebuit să termine așa, orașul, să pună oraşul în râsul tuturor cetăţenilor, mă refer la gropile în care dăm toată ziua în oraş, cine a recepţionat acele lucrări? Care din activitatea primăriei a plătit pentru această recepţie. Am văzut cum se derulează proiectul de canalizare, dar am văzut că nu prea se respecta proiectul, sunt case care nu pot fi legate la canalizare. Aştept de la conducerea oraşului ca să lucreze pentru cetăţeni.”, a spus omul.

Cuvântul domnului Rațiu a fost mai lung și poate fi vizionat, ca și întreaga dezbatere, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=ulOHPc8DLhk. A vorbit destul de clar și a atins mai multe domenii sensibile pentru orașul nostru. „Eu cred că administrația e grea, ai ales într-un oraș ca și Turda, unde nu mai există industrie, unde partidele politice se luptă iar cei aflați la putere nu îi finanțează pe cei care nu sunt la putere, e greu să faci ceva, dar întreb: banii care se cheltuiesc unde sunt, cum se termină? Să nu dau exemplu, cu domnul Grumaz sunt concetățean și aș vrea să spun că sunt prieten dar vedeți ce se întâmplă la spital. Deja de 6 luni nu avem secție de chirurgie, de 6 luni nu se operează, așa se cheltuiesc banii în oraș? Asta e problema pe care noi trebuie să ne-o punem, lăsați-i pe tineri să vină cu inițiativă și cu bani puțini să facem lucru bun!”, a mai arătat turdeanul, pe un ton cât se poate de decent și cu o poziție față de cei prezenți plină de respect și considerație.

A venit apoi rândul Vioricăi Bochiș, să-și spună of-ul: „Am o întrebare pentru domnul primar. S-au făcut zeci de sesizări cu privire Thumbnail imagela strada Cheii, stradă pe care s-au cărat timp de 30 de ani deşeurile menajere, am suportat mirosuri, şobolani, natura a avut de suferit, livezile sunt distruse din cauza gunoaielor... Eu vă întreb dacă strada Cheii figurează ca şi asfaltată, cum s-a primit răspunsul de la primărie, când va mai fi asfaltată, pentru că nu este asfaltată?! Şi canalizarea s-a făcut până la un punct, şi s-a oprit de vreo doi ani, oamenii nu se mai pot lega la canalizare, e ceva absurd. Aţi promis că faceţi, au trecut atâţia ani şi nu aţi făcut absolut nimic. Trotuarele sunt praf, nu poți umbla nici pe trotuar, darmite pe drum. Vă invit, domnule primar, și v-am mai invitat să veniți să vedeți ce este acolo. Când erați viceprimar ați știut să veniți, ați promis că faceți și au trecut atâția ani și nu ați făcut nimic. Când asfaltați strada Cheii? Ați exploatat drumul atâția ani, ați promis că asfaltați strada și nu ați făcut-o…”, s-a plâns Viorica Man.

Primarul turdean i-a spus că anul viitor va fi închisă și ecologizată rampa de gunoi de pe strada Cheii, însă nu a putut avansa un termen pentru asfaltarea străzii. A precizat însă că înainte de a fi asfaltată strada trebuie ca pe ea să fie introduse toate utilitățile, pentru a nu mai fi nevoie de o intervenție ulterioară. Tudor Ștefănie a mai subliniat că în 2016 vor fi asfaltate cele 12 străzi pentru care s-a obținut finanțare de la guvern.

Directorul spitalului turdean, medicul Vasile Grumaz, a simțit nevoia să intervină: ”Asist la această şedinţă în care T9 să fie pionul principal, dar primarul a devenit eroul zilei, părerea mea este că modul de discuţie într-o societate civilă nu se înţelege, este societatea faţă de administraţie, practic modul în care se pune problema, nu ca partener ci unul întreabă celălalt răspunde, adică cineva trebuie să facă şi ceilalţi numai întreabă şi se plâng este un fenomen pe care l-am mai întâlnit.

Ce am constatat, pe pielea mea, este faptul că există o populaţie care duce o lipsă mare de cunoaştere a activităţii civile, cum Thumbnail imagefuncţionează o administraţie, ce legi le guvernează. Deci dacă nu ştii cum se face o asfaltare, dacă nu şti cum se dirijează fondurile, e foarte greu să spui fără să cunoşti. Eu cred că nu ar strica să facem acest contact şi această informare privind modul în care funcţionează o structură administrativă, ca să fie un sprijin atât din partea cetăţeanului către administraţie şi invers, să fie o colaborare”, a spus Grumaz. Dincolo de modul pseudo-didactic de exprimare a directorului spitalului, care dorea să sugereze că oamenii prezenți habar nu au cum funcționează pârghiile administrației, în opinia noastră oamenii știu foarte bine care sunt chichițele după care cei aflați la putere se ascund și modul acestora de a eluda adevăratele probleme ale comunității. Grumaz a fost contrazis în mod elegant de Călin Pintea, cel care a reușit să modereze prin aplanarea oricăror discuții contradictorii fără finalitate în cadrul dezbaterii. Thumbnail imageAcesta i-a „smuls” directorului spitalului niște termene exacte de finalizare a blocului operator și a celorlalte lucrări din spital, termene care s-au dovedit mincinoase, ele fiind depășite cu mult, fără ca directorul spitalului să ia o poziție publică, să dovedească un minim de transparență la care funcția pe care o ocupă îl obligă. Dar asupra acestui subiect o sa revenim, pentru că problema celei mai importante instituții sanitare din orașul nostru este una dintre cele mai importante pentru comunitatea turdeană.

Medicul stomatolog Cătălin Balog Bellu s-a declarat total de acord cu directorul spitalului: „Cred că cea mai importantă problemă Thumbnail imagecare a reieșit azi este faptul că, din păcate, comunitatea locală nu știe să lucreze cu administrația. Din păcate nu existăm ca și comunitate și nu știm cum să punem umărul ca acest oraș, deosebit pentru mine, unul din cele mai frumoase orașe din lume, să meargă înainte. Am venit foarte sceptic la întâlnire pentru că îmi era foarte frică de reacții ca a domnului … (N.R. Ioan Rațiu), dar mi se pare că astfel de reacții nu duc la nimic bun. Eu fac parte din comunitate, sunt apolitic, dar trebuie să învățăm care este rolul nostru ca și comunitate, și nu să aruncăm, cum văd toată ziua pe rețelele de socializare gropile din Turda. Avem o problemă cu gropile, cel puțin de pe Facebook observ lucrul acesta. Avem foarte mult de învățat ca locuitori ai acestui oraș minunat. Cred că ceea ce face Grupul T9, din care cu mândrie fac parte, este extrem de benefic, pentru că a încercat să găsească soluții!”, a spus, printre altele Cătălin Balog Bellu.

Ca o concluzie, după ce am încercat să vă prezentăm cele mai importante aspecte din cadrul primei dezbateri organizată de Grupul T9, trebuie să constatăm că astfel de evenimente sunt de dorit și mă bucur că există un astfel de grup de oameni cu inițiativă care s-au hotărât să creeze un curent de opinie și care par dispuși să lupte pentru ca Turda și cetățenii săi să devină ceea ce ne dorim cu toții: un oraș prosper, curat, asfaltat, unde să fie o plăcere să-ți crești copiii sau să îmbătrânești. Mai avem mult de muncă înspre aceste ținte, dar o comunitate activă, unită și bine condusă nu are cum să nu reușească. Încă nu ne-am pierdut speranța că aici se mai poate face ceva, însă pentru a reuși trebuie dată o luptă. O luptă egală, electorală, care să provoace schimbările dorite de societatea civilă nu cele dorite de partidele politice care, fiecare separat și toate împreună, au căzut în dizgrația poporului.

În așteptarea următoarei dezbateri publice, felicit îi felicit pe turdenii care au participat la această dezbatere, mai ales pe cei care au avut curajul și civismul să ia cuvântul în cadrul dezbaterii.

Apoi, felicit Grupul T9 în ansamblul său, chiar dacă în componența sa există mulți membri în conducerea PNL Turda, un partid Thumbnail imageThumbnail imagecare în ultimii ani a atras atenția opiniei publice mai ales prin modul anormal în care a pus stăpânire pe pozițiile cheie din conducerile principalelor societăți subordonate Consiliului local, și mai puțin prin fapte apreciate de comunitate.

Astfel de dezbateri publice trebuie înmulțite, iar exemplul celor de la T9 ar trebui să fie preluat în primul rând de administrația Ștefănie, care are obligația de a expune dezbaterii publice proiectul de buget pentru anul 2016. Ar fi o premieră intrarea în legalitate din acest punct de vedere, chiar dacă acest demers ar fi, în primul rând, o dovadă de respect față de contribuabili, față de alegători, care trebuie ei să decidă cum este cheltuit banul public, banul lor.

Câtă vreme acest grup se va manifesta ca un motor al inițiativelor și dorinței de schimbare în bine a municipiului Turda va avea tot sprijinul meu, însă cei de acolo trebuie să-și clarifice câteva poziții, în raport cu partidele politice din care fac parte și apoi cu societatea civilă care a venit lângă ei.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Precedentele materiale referitoare la același subiect pot fi citite aici:

Cetățenii, Grupul T9 și Ștefănie – "Turda turdenilor vs. Turda turiștilor" (Partea I)

http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Editorial/cetenii-grupul-t9-i-tefnie-qturda-turdenilor-vs-turda-turitilorq-partea-i.html

Cetățenii, Grupul T9 și Ștefănie – "Turda turdenilor vs. Turda turiștilor" (Partea II)

  

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh