12
Vi, Aug
16 New Articles

Opinie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vor să guverneze orașul nostru, dar habar nu au să facă o socoteală. Din dorința de a ataca pe cei din primărie, că pe primarul Tudor Ștefănie nu au curajul, unii politicieni dau cu „bota în baltă”, ca să fim eleganți, și să nu spunem că… dau în gropi, avem destule în minunata urbe. Cum să le dăm banii comuni pe mână, că ăștia ne duc la sapă de lemn?!

Îmi fac „mea culpa”, ocupat cum am fost în ultimele zile, cu multe evenimente în ambele orașe, Turda și Câmpia Turzii, că am aprobat spre publicare, din spirit de echidistanță față de întreg spectrul politic turdean, un comunicat de presă venit din partea PMP, pe care nu am apucat să-l verific din punct de vedere al adevărului conținut. În week-end, când am avut și timp să ne relaxăm puțin, am descoperit că nu conținea deloc adevăr!

Așa că am descoperit că președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) Turda gafează din nou. Adrian Nap semnează un comunicat de presă în care aduce acuze  directorului Serviciului Public Parc Zoologic și de Agrement Turda, bazându-se pe interpretări greșite a unor documente financiare. Prima dintre ele este o afirmație a politicianului care încă nu a primit botezul electoratului, pe cât de gravă, pe atât de… eronată: „De la începutul anului până în prezent, cheltuielile au crescut de peste 5 ori, deși... nu există nici o activitate!” Este vorba de cheltuielile Serviciului Public Parc Zoologic și de Agrement Turda.

Ce mai spune certatul cu matematica Adrian Nap? „În luna ianuarie 2016, domnul director Mate Csaba a raportat cheltuieli totale de 25.854 lei. În luna februarie 2016, cheltuielile totale au ajuns la 94.638,26 lei, iar în luna martie 2016 acestea au crescut și mai mult, până la 132.355,23 lei. La un calcul simplu, rezultă o creștere de peste 5 ori a cheltuielilor, în condițiile în care obiectivul este închis!”, susține Adrian Nap, președintele PMP, care atașează și niște pagini de formular de raport de execuție bugetară, luate probabil de pe site-ul primăriei. Problema este că acele tabele au fost interpretate greșit iar președintele Adrian Nap ar trebui să-i ceară scuze lui Mate Csaba iar apoi să apeleze la colegii săi de partid, printre care foști consilieri locali, că oricum, candidatul său de primar, profesorul Emil Moldovan, i-a dat, cu siguranță, nota 2.

Thumbnail imageDe unde eroarea celor de la PMP?  Atașăm și noi, ca și cei de la PMP aceleași documente, pentru a ne putea expune, solid documentat cum v-am obișnuit, care este adevărul. Dar înainte de a purcede la drum, un sfat pentru politicienii apăruți ca ciupercile după ploaie din te miri ce cotloane ale Turzii, atrași de mirosul de „ciolan” care ar putea scăpa din mâinile actualului primar: „Dacă aveți ceva de spus, criticați șefii, criticați și demascați lucrurile rele făcute de primarul Ștefănie, nu fiți lași atacând pe cei din subordinea sa!”

Chiar nu vreau să dau lecții nimănui. Însă un ziarist cu ani buni de experiență învață să lupte cu un sistem făcut pentru protecțiaThumbnail image autorităților față de cetățeni. Și mai învață să crească niște documente publice, financiare juridice sau de altă natură. În cazul de față, stimați membri ai Partidului Mișcarea Populară din Turda, cuvântul cheie este pe ultima coloană a tabelului: „CUMULAT”. Acolo sunt prezentate niște sume cumulate, pentru că, la final după 12 luni trebuie să se încadreze în suma totală alocată de Consiliul local prin hotărârea de adoptare a bugetului local. Deci să analizăm Raportul de execuție bugetară COFOG 3 la data de 31 ianuarie (foto1). Vedem acolo, la venituri proprii și subvenții suma de 26.000,00 lei. Fiind prima lună a anului, ea nu se cumulează cu o altă, pentru că nu există o altă lună. În următorul tabel, cel la data de 29 februarie, găsim la venituri proprii 97.000,00. Adică, pe luna februarie, au fost realizate venituri de 97.000,00 minus 26.000,00 lei, deci 71.000,00 lei. Triplarea, aproape, a sumei de pe luna ianuarie în cazul lunii februarie se explică prin adoptarea bugetului la finalul lunii ianuarie. Astfel că, dacă până la adoptarea bugetului activitatea s-a desfășurat , legal, pe baza bugetuluiThumbnail imageanului anterior, din luna februarie s-a trecut pe bugetul din 2016. În luna martie avem 153.000,00 lei venituri proprii și subvenții ca execuție cumulat. Deci pe martie s-au evidențiat venituri de 153.000,00 minus 97.000,00, deci 56.000,00 lei.

Același lucru poate fi calculat la toate rubricile de cheltuieli care urmează: salarii de bază, sporuri pentru condiții de munca, indemnizația de delegare etc.

Mai calculăm doar pentru salarii de bază. Luna ianuarie 18.970 lei, februarie 38.163,00-18.970,00=19.193,00, martie 57.356,00 lei – 38.163,00 = 19.193 lei. Deci salariile nu au crescut nici de 5 ori nici de x ori, așa cum afirmă, total eronat, Adrian Nap de la PMP Turda. Acesta a umplut de noroi niște oameni care chiar vor să muncească și care doresc să fie finalizată Grădina Zoologică. Poate că nu ar fi rău, domnule Nap, să le cereți scuze celor de la acel serviciu, că i-ați acuzat de vrute și nevrute, doar pentru a v face campanie electorală, pe spatele unor oameni, așa cum am demonstrat mai sus, nevinovați.

Dacă ar fi să mergem pe campania inițiată de PMP Turda, aș spune că profesorul Emil Moldovan, după clarificările făcute de noi, ar trebui să vă treacă mai multe note de 2 în catalog: una la matematică (din motive evidente), una la română (nu știți ce înseamnă cuvântul CUMULAT?) iar alta la civică (pentru că nu a fost frumos ceea ce ați făcut).

Cel mai trist în toată această poveste este că primarul Tudor Ștefănie nu „se coboară” până la nivelul nostru, al bieților muritori de rând, să explice greșeala celor de la PMP, preferând să-și sacrifice subordonații. Știți de ce? Pentru că acesta este primul partid cu care ar putea realiza o alianță după alegeri și din cauză că deja are destui dușmani în PMP, plecați pe ușa din dos din fostul PD-L  al primarului. În plus, Ștefănie este cel mai lipsit de transparență primar pe care l-a avut Turda până acum. O lipsă de transparență față de presă, dar și față de cetățeni. Iar eu pot dovedi asta și am să o fac.

De aceea apar suspiciuni în toate domeniile. Inclusiv vizavi de Grădina Zoologică, referitor la care o să revenim cu un material elcvent.

În concluzie, oameni buni, atenție la… neatenție și votați cu ochii larg deschiși, să nu vă mai plângeți pe la colțuri următorii patru ani!

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh