16
Ma, Apr
13 New Articles

Film, muzică, divertisment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

F-SIDES Sezon 3 — Este linia directoare a cineclubului și principala activitate pe parcursul celor trei ani de când a fost lansat proiectul. Al treilea sezon al cineclubului tratează privirea asupra celuilalt (the other gaze) și vrea să recupereze perspective care au fost alterizate de-a lungul timpului. 

 

Tema la care vă invităm să reflectați prin prisma penultimei proiecții din acest sezon este corp și abilitism. Înainte am mai vorbit despre experiența persoanelor hipoacuzice, orientalizarea balcanilor, sănătate mentală și queerhood.

 

??????????? ??? ?????, r. Kira Kovalenko, 2021
Miercuri, 21 septembrie, ora 20
Cinema ARTA

Bilete: https://bit.ly/3KQyilt

Despre film
de Georgiana Vrăjitoru, programmer F-SIDES

 

Câștigător al premiului Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2021, al doilea lungmetraj al Kirei Kovalenko este o dramă despre eliberarea unei femei de traumele conflictelor de uzură din Caucazul de Nord.

Supraviețuitoare a crizei ostaticilor din Beslan (care a avut loc în 2004, pe fondul celui de-al doilea război cecen), Ada (Milana Aguzarova) locuiește cu tatăl și unul dintre frații ei în orașul minier Mizur din Osetia de Nord și lucrează ca vânzătoare într-un butic. Plecările ei de acasă și felul în care se îmbracă sunt atent supravegheate de tatăl ultraprotectiv; metodele lui, deși capătă adesea o latură abuzivă, fac aluzie la o teamă adânc îngropată, iar cineasta (care este și co-scenaristă) amână cât mai mult, cu tușe realiste, dezvăluirea întregului fundal responsabil de relația lor ambivalentă.

 

Când fratele ei mai mare se întoarce din Rostov, Ada vede o șansă de a scăpa de sub controlul asfixiant al tatălui și a-și recăpăta o parte din integritatea corporală, afectată cu ani în urmă. Reuniunea familială nu face decât să amplifice tensiunile dintre frați și tatăl-patriarh, care este, la rândul lui, tot mai slăbit pe măsură ce se încăpățânează să țină frâiele vieților lor.

 

Cu o coregrafie fluidă, extrem de mobilă și foarte minuțios concepută a cadrelor lungi și interpretări pătrunzătoare de la actori osetieni neprofesioniști, povestea lui Kovalenko pare să-și propună mai mult decât descleștarea unei familii de cicatricile istoriei care a zguiduit-o – să facă referire, metaforic, tocmai la dinamicile ei încurcate și să exprime un punct de vedere periferic asupra ei.

 

Trailer: https://youtu.be/epxZzlkEBbQ

 

Istoric proiect F-Sides Sezon 3:

Pe 4 mai 2022, la Cinema Elvire Popesco din București, F-SIDES a deschis cel de-al 3-lea sezon al cineclubului.

 

Politicile Privirii / The Othering Gaze, tema acestui sezon, va face publicul să se gândească la cum ne uităm la ceilalți și ce prejudecăți avem față de comunitățile pe care nu le cunoaștem.

De aceea, F-SIDES crede că este important să analizăm cum ne construim poziția față de celălalt, cum stigmatizăm sau cum ne regăsim în diferență și cum putem face loc pentru mai multe perspective. Prin programul acestui an, F-SIDES propune o  cercetare a acestor spații și priviri alternative care pot forma baza unor inegalități, dar și ale unor curiozități și regăsiri, invitând publicul să își deconstruiască felul în care se uită la lume, să observe ce fel de linii de demarcare trasează între oameni, și cum își poate antrena ochiul ca să vadă mai mult.

xxx

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sezonul 3 este realizat cu sprijinul: AFCN, Ambasada Olandei prin Human Rights Fund, Avon, Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch Shop, Asociația Accept.

Mai multe detalii despre Cineclub F-SIDES:

https://f-sides.ro/

https://www.facebook.com/FSidesCineclub/

https://www.instagram.com/f_sides_cineclub/

 

Pin It