16
Ma, Apr
13 New Articles

Gastronomie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Pentru astăzi am zis să vă delectez cu o poveste din bucătăria literară. Nu știu de câte ori citind un roman ați întâlnit rețete sau descrieri gastronomice, dar mie mi s-a întâmplat. Mi s-a întâmplat chiar să opresc lectura romanului pentru a-mi nota rețeta  întâlnită, surprinzător, în acel roman de belestristică… Marii scriitori au fost, mulți dintre ei, și amatori de mâncăruri bune, unele sofisticate, altele simple, dar rafinate. Felurile preferate au apărut în scrierile lor, spre a împărtăși posterității bunătățile mult iubite. La noi au excelat în ”scene” gastronomice Nicolae Filimon, Calistrat Hogaș și mulți alți scriitori despre care vom mai vorbi. Mai amintesc inspiratele versuri descriind poetic rețete culinare și băuturi ale lui Păstorel Teodoreanu pe care biblioteca turdeană l-a omagiat în acest an printr-un eveniment deosebit: o degustare de produse locale organizat împreună cu Magazinul ”Micul fermier” din Turda. Așa că, iată, azi l-am ales pe unul din scriitorii mei preferați, Ernest Hemingway. Hemingway este mai cunoscut pentru preferințele sale pentru băutură, dar care a scris și o carte de bucate, apărută în România la Editura: House of Guides Publishing Grup în traducerea Claudiei Ionescu. Celebrul autor al faimoaselor romane ”Adio, arme!”, ”A avea și a nu avea”, ”Pentru cine bat clopotele”, ”Bătrânul și marea” (Premiul Nobel 1954) descrie prepararea felului său de mâncare preferat, păstrăv la tigaie. Scriitorul a descoperit această mâncare pe când se afla la pescuit în Spania, pe râul Irati. I-a plăcut foarte mult și, cu timpul, a devenit expert în gătirea lui. Iată ce scria el: ”În afara insectelor, gătitul este cel care poate ruina o ieșire cu cortul. Ideea tuturor despre gătit se rezumă la fript: frige tot și frige-l bine. Lucrul cel mai necesar într-o excursie este tigaia. Există mai multe feluri de a face păstrăv la tigaie. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Cel mai bine este să îl gătești pe cărbuni. Ai nevoie de câteva cutii de Crisco, Cotosuet sau orice grăsime vegetală. Se pune bacon în tigaie și atunci când este făcut pe jumătate se adaugă păstrăvul în grăsimea încinsă. Acesta trebuie tăvălit prin mălai înainte. Apoi pune baconul deasupra peștelui. Grăsimea acestuia se va scurge peste păstrăv în timp ce se gătește. Păstrăvul la tigaie trebuie să fie crocant la exterior și roz înăuntru, iar baconul să fie făcut bine, dar nu foarte bine.”
Iată rețeta:
Ingrediente
2 (10 uncii) păstrăv întreg, curățat și eviscerat
1/2 cană făină de porumb
Sare si piper macinat, după gust
8 crenguțe de cimbru proaspăt
1 lămâie, feliată
6 felii de bacon
Pătrunjel proaspăt, pentru ornat
1. Preîncălziți grătarul și setați grătarul cuptorului la 4 până la 6 inci de căldură. Cu un prosop de hârtie uscați în interior și în exterior păstrăvul curățat înainte. Dați partea exterioară a peștelui prin făina de porumb, apoi asezonați interiorul cu sare și piper. Puneți 4 crenguțe de cimbru și 2 felii de lămâie în fiecare pește.
2. Înfășurați 3 felii de bacon în jurul mijlocului fiecărui pește, astfel încât marginile să se suprapună ușor. Tapetați o tavă cu folie de aluminiu și puneți peștele în tigaie. Se prăjește până când baconul este crocant, aproximativ 5 minute. Cu o spatulă, răsturnați cu atenție peștele și gătiți încă 5 minute, până când pulpa devine fermă.
Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh