26
Vi, Apr
2 New Articles

Pamflet
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Unii dintre aleșii locali, nu au simțul ridicolului. Probabil au apropiați care le susură-n urechi ce grozavi sunt ei, când de fapt... O să analizăm faptele și zicerile aleșilor noștri, chiar și a celor pe care nu îi cunoaștem, pentru ca, nu-i așa, data viitoare să alegem în cunoștință de cauză.

 

L-a înlocuit pe Ciortea, după ce alți doi colegi au fost „săriți”

 

Cel mai recent caz amuzant apărut în atenția noastră ca urmare a unei postări pe pagina sa de Facebook – da, orice politician care se respectă are pagina de Facebook -  este cel mai recent consilier local, Cristian Pop, membru PSD Turda. Membru nu de foarte multă vreme, ca majoritatea celor din filiala turdeană a partidului, mai ales cei din conducerea acesteia, preluată, așa cum am mai arătat, în mod nestatutar, deci, practic, nelegal. (citește sau recitește Președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea, a fost ales ilegal?! Fostul senator Cordoș (ce caracter!) îl protejează, pentru că e amuzant, trist și instructiv).

Da, tocmai pe Răzvan Ciortea, numit subprefect pe când era consilier local ales, l-a înlocuit ilustrul necunoscut pentru turdeni, Cristian Pop, în funcția de ales local pe lista PSD, acesta fiind puțin cunoscut turdenilor, nefiind turdean la origine și intrând în politică, se pare, relativ recent (acum este un prilej la fel de bun ca oricare altul să îl facem cunoscut alegătorilor PSD, turdenilor în general). Pe pagina sa de Facebook aflăm că este din Cluj-Napoca, deși a învățat la Liceul Silvic Năsăud și a studiat la USAMV. Trăiește în Turda. Profesia declarată la alegeri este medic veterinar iar ocupația manager transport. Din declarația de avere aflăm despre cel mai nou consilier local turdean un lucru mai insolit, cum că este și colecționar, posedând tablouri de 50 000 euro, numismatică de 15 000 euro și o colecție de timbre de 5 000 euro! 

Despre actualul subprefect subliniem că a fost „numit”, pentru că președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea, a fost numit în acea funcție, politic, nu a fost ales de popor! Ca să fie clar pentru toată lumea, iar noi știm pe ce criterii își numesc partidele oamenii în funcții.

Trebuie să mai spunem că, pentru a-l introduce pe Cristian Pop în Consiliul local, PSD Turda a decis excluderea lui Stelică Mărginean și „ocolirea” altui candidat pe lista PSD de la alegerile din 2020. Atât alegerile nestatutare din PSD Turda cât și „sărirea” celor doi de la funcția de consilier local pe care cel puțin unul o merita, s-a făcut sub oblăduirea președintelui PSD Cluj, Alexandru Cordoș, nimeni altul decât fostul coleg de partid al lui Răzvan Ciortea, când aceștia erau pe traseul Partidului România Unită.

 

Contează ce vor turdenii? Da, însă nu și pentru PSD!

 

Ei bine, pesedistul Cristian Pop se întreabă și ne întreabă „Contează sau nu contează ce vor turdenii?” O întrebare cu dus și-ntors! Pentru că răspunsul adevărat este, de această dată, unul evaziv, ce ar putea fi neclar pentru cei care cred  că politica este despre alb și negru, când, de fapt, ea este o paletă nesfârșită de nuanțe de gri, inclusiv negru, foarte rar cu alb. Cel mai la îndemână exemplu că părerea turdenilor contează este faptul că, în urma alegerilor locale din 2020, primarul actual, Cristian Matei, a obținut de aproape 6 ori mai multe voturi decât Răzvan Ciortea, la alegerile pentru funcția de primar. Cristian Matei a ajuns primar iar Răzvan Ciortea a ajuns consilier local, pentru că asta a fost vrerea turdenilor, iar Cristian Pop, inițial, nici măcar consilier local. Deci părerea turdenilor contează!

Adică Matei a fost ALES într-o funcție de demnitate publică, iar Ciortea... nu. Până când, urmare a plecării USR-ului de la guvernare, PSD a ajuns să se alieze cu dușmanul său de moarte, PNL. O anomalie gen struțo-cămilă, care descrie perfect vremurile pe care le trăim, similară cu Alianța DA – Dreptate și Adevăr (Da, sigur!Vezi să nu!) Dar peste voia turdenilor, PSD a hotărât ca Răzvan Ciortea să mai fenteze niște alegeri, nu doar pe cele din interiorul PSD Turda, așa că l-a NUMIT într- o funcție de demnitate publică, cea de subprefect al Județului Cluj. Ei, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, primarul unui municipiu ca Turda, cu peste 50 000 de locuitori, are un coeficient corespunzător indemnizațiilor pentru PERSOANELE ALESE în funcție potrivit prevederilor CONSTITUŢIEI ROMÂNIEI, de 7.00, în timp ce un subprefect, aflat în coada listei cu funcții de demnitate publică numite, beneficiază de un coeficient corespunzător indemnizațiilor PERSOANELOR din cadrul organelor autorității publice NUMITE în funcții potrivit LEGII, de 7.50. Deci părerea turdenilor nu contează! Pentru că turdenii nu l-au vrut pe Răzvan Ciortea într-o funcție de demnitate publică, dar el a ajuns, totuși acolo!

Verifică aici https://lege5.ro/Gratuit/ge3dkmzyga3a/functii-de-demnitate-publica-lege-153-2017?dp=giydanzzgiytmoi

sau aici http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/L153/Lege-cadru_nr153-2017_actualiz_iulie2019.pdf, la pag. 256,

 

PSD analizează, bugetarea participativă a lui Matei contează!

 

Chiar dacă am răspuns deja întrebării din titlul postării consilierului PSD, Cristian Pop, haideți să mergem mai departe cu „analiza pe text”.

Cităm din postarea acestia și trecem, poate prea ușor, peste greșelile din text, pe care le punem pe seama neatenției, grabei, sau superficialității: „Am spus săptămâna trecută că cel mai important eveniment al lunii e dezbatarea și aprobarea bugetului Municipiului Turda, pentru anul 2023.

În week-end am început, împreună cu colegii mei din PSD, să analizăm bugetul local și am observat niște ”anomalii”. Acestea trebuie corectate.”

Bun, au început și ei să analizeze Proiectul Bugetului local, acesta devine Buget doar după aprobarea Proiectului în plenul Consiliului local. Atenție la termeni, domnu' consilier, că altfel „confuzați” populația, chiar dacă acest verb nici nu există!

„Se alocă 3 milioane de lei pentru studii noi de fezabilitate.

Suma e insuficient explicată după cum cere legea finațelor publice.

Să repartiezezi 3 milioane de lei pentru studii de fezabilitate e o risipă evidentă, în condițiile în care în niciun an nu s-au cheltuit toți banii.”, continuă Cristian Pop în postarea sa. Adică înțelegem din exprimarea sa că Legea finanțelor publice (care, apropos, se scrie cu „L” mare, adică majusculă) cere ca suma să fie insuficient exprimată. Corect ar fi „Suma e insuficient explicată față de prevederile Legii finanțelor publice”. În fine, ar fi bine ca, un ales local, când face judecăți de valoare, cum este cea conform căreia 3 milioane de lei sunt prea mulți pentru studii de fezabilitate, ar fi bine să explice și să vină cu argumente, de exemplu cam cât costă un SF, pentru ce fel de proiecte, cât de mari, de mici, etc. Altfel, un altul și-ar putea da cu părerea că 3 milioane de lei sunt prea puțini. Și, atunci, unde ajungem în acest mod?

Abia acum devine postare consilierului PSD cu adevărat amuzantă: „În altă ordine de idei, aș menționa că pe vremea când era la PSD și avea niște consilieri competenți, primarul Turzii a introdus bugetarea participativă.

Cum a plecat de la PSD, cum a eliminat bugetarea participativă.” Adică Matei a introdus bugetarea participativă la Turda, recunoaște Cristian Pop, primarul fiind bun cât a fost la PSD, dar a devenit rău de când a plecat la PNL! De aceea nu s-au mai alocat bani pentru bugetare participativă la Turda, nu din cauză că a venit pandemia de coronavirus iar sume importante au fost dirijate spre sănătate!

 

Nu SF-uri, nu proiecte, nu... nimic

 

Atât poate PSD Turda? Să se mândrească cu faptele primarului social-democrat Cristian Matei și să-i blocheze proiectele primarului liberal Cristian Matei? De aceea ați fost trimiși de alegătorii PSD în Consiliul local Turda, domnilor de la partidul celor trei trandafiri? Cele mai de succes acțiuni ale dvs. în Consiliul local Turda au fost blocarea proiectului primarului de decongestionare a traficului din zona Kaufland-Lidl-Mr. III și poziționarea împotriva populației sărace, rromilor... Dar proiecte? Cu ce proiecte ați venit în fața colegilor dvs. din plenul Consiliului local? Transmiteți-mi-le mie, să le publicăm, să știe turdenii pentru ce fapte mărețe vă luați indemnizația de consilieri locali! Ce vă oprește să propuneți printr-un proiect de hotărâre continuarea bugetării participative la Turda? Lenea? Incompetența?

Ani de zile PSD a fost o forță constructivă la Turda! Ghiciți când a luată sfârșit acea epocă? Cu ce eveniment din viața politică a orașului de pe Arieș coincide? Exact, de când Matei a trecut cu aproape toată organizația turdeană la PNL, PSD Turda a devenit o formațiune, că nu-i putem spune forță, distructivă: Nu mai creează bine prin inițiative în Consiliul local care să fie benefice pentru alegătorii săi, în special, pentru cetățenii orașului, în general. Dacă nu este așa, doresc, din nou, să fiu contrazis pentru a-mi face mea culpa și a populariza realizările social democraților turdeni. De fapt, o tradiție de realizări, întreruptă în ultima vreme, mai ales în actualul mandat.

Vă dați seama cât de ridicoli sunteți să vă lăudați cu faptele actualului primar pe când era membru PSD? Asta e tot ce ați putut aduce, ca propuneri față de proiectul de buget întocmit de echipa lui Matei? Bani mai puțini pentru SF-uri și reluarea bugetării participative?

Dacă stăm bine să ne gândim, lipsa proiectelor social-democrate nu ne miră. După ultima adunare a simpatizanților PSD, găzduită de Sala de evenimente CSA, când a venit Dâncu, Răzvan Ciortea, întrebat de un ziarist ce proiecte are pentru turdeni etc., acesta a răspuns, în stilul său „miștocar”, că așteaptă ca primarul să finalizeze proiectele sale cu Aqua Park-ul de la Turda și cu telegondolele... Adică nu are proiecte pentru Turda. Deci, de la „cap se-mpute peștele” este un proverb înțelept și adevărat, uneori, și la figurat. Pentru conformitate, vă invit, din nou, să urmăriți  înregistrarea video aparținând colegului Marian Oprea (pe care o puteți găsi aici: https://www.youtube.com/watch?v=XSr5cCHCm6M&t=1334s).

„Procesul de implicare al cetățenilor în luarea deciziilor trebuie să continue.

Consilierul pesedist își continuă prezentarea rezultatului consultării cu „colegii din PSD”: „Chiar dacă a debutat timid și cu lacune, totuși a avut impact și le-a dat oamenilor speranța că Primăria lucrează și în interesul direct al turdenilor.

Primarul cu echipa lui trebuie să reia procesul bugetării participative, mai ales că ediția inițială a mobilizat tineri și adulți.

Consider că și 1 milion de lei e mult pentru studii de fezabilitate mai ales că oricând se pot face rectificări de buget dacă avem nevoie.

Fac un apel către autoritatea executivă să relanseze procedura de bugetare participativă pe care PSD o susține și care e folosită în toate ”orașele smart”. Cer așadar, redistribuirea a 2 milioane de lei lei de la studiile de fezabilitate către bugetarea participativă care să fie reluată din acest an.”

Cristian Pop fiind un consilier local foarte nou, îmi permit să îi spun că Turda a mai avut un primar care considera că banii pentru studii de fezabilitate erau un moft, de aceea în Turda ani buni nu s-a făcut nimic. Nici măcar nu se tundeau bălăriile! Același fost primar nu a intabulat proprietățile Municipiului Turda, ceea ce a făcut imposibilă accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea orașului!   

 

În loc de concluzie

 

Ei, ce să faci? „Ăștia suntem, ăștia defilăm!” O postare cu 40 de „like”-uri după trei zile și trei comentarii, de la „ai tăi” colegi de partid, spune tot despre valoarea poziției luate, totuși de un consilier local. Unii ne punem problema dacă nu cumva „mazilirea” lui Stelică Mărginean din partid, care era pe listă înaintea lui Cristian Pop nu a fost o gafă? Doar timpul ne va lămuri.

Până atunci, stimați politicieni din opoziția de la Turda, treziți-vă! Suntem la jumătatea mandatului și nu aveți ce prezenta electoratului. Măcar proiecte...

----------------------------------------

Vezi aici despre ce e vorba la proiectele cu bugetare participativă implementate la Turda din inițiativa primarului Cristian Matei:

https://turdainfo.ro/index.php/turda-96332/15630-turdadecide-lista-proiectelor-castigatoare

 

PS: Acest material declarat pamflet este mai degrabă unul de râsu' - plânsu'

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh