12
Vi, Aug
16 New Articles

Salina Turda
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Executivul condus de primarul Cristian Matei a decis să aplice pentru o finanțare substanțială pentru valorificarea unui alt obiectiv turistic, care ar putea să atragă, după modernizarea, sute de mii de turiști anual. Este vorba de Castrul Roman care ar întregi oferta turistică reprezentată, până în prezent, exclusiv de Salina Turda, în așteptarea finalizării unui alt obiectiv tradițional de atracție pentru cei care vizitează Turda: Grădina Zoologică.

Este vorba de posibilitatea de finanțare prin sub Axa prioritară 5 “îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de Investiţii (P.I.) 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, Municipiul Turda se constituie ca solicitant eligibil, fapt pentru care a pregătit pentru depunere cererea de finanţare cu titlul „Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului legiunii V Macedonica, Potaissa - Turda”.

Într-una dintre ultimele întruniri ale Consiliului local Turda s-a solicitat aleșilor locali să aprobe proiectul care are o valoare totală de 21.861.853,51 lei (inclusiv TVA). Totodată, aleșii locali au aprobat contribuția proprie, de la bugetul local al Municipiului Turda, reprezentând cheltuielile neeligibile în cuantum de 472.285,21 lei, cât și contribuția de 2 % din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 482.005,26 lei.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Restaurarea, conservarea şi protejarea durabilă a vestigiilor arheologice a Castrului legiunii V
    Macedonica de la Potaissa, municipiul Turda de astăzi, pentru a restitui obiectivul patrimoniului cultural
  2. Valorificarea turistică a Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa pentru impulsionarea
    dezvoltării locale şi creşterea competitivităţii zonei.

Deci, valoarea contribuţiei Municipiului Turda la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului este de 900.290,47 lei (inclusiv TVA).

 

Click aici. Puteți viziona o galerie foto cu Castrul Roman de la Turda: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/13060-castrul-roman-al-legiunii-a-v-a-macedonica-de-la-potaissa-turda

 

 

Pin It