25
Joi, Apr
3 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Mina Ghizela este mina în care se arată primele urme de exploatare la Salina Turda și despre care se spune că datează de pe vremea romanilor. Aici, turiștii pot vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină și vor primi informații privind modul de deschidere a unei mine de tipmina ghizela trapezoidal.
Mina Ghizela a fost proiectată în același sistem ca și Mina Rudolf, însă în urma închiderii exploatării sării în anul 1932, camera rămâne în stadiul de lucrări de pregătire a exploatării (lucrări de preabataj), având o înălțime redusă.
Spectacolul adâncurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al puțului de acces în preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate în panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului Minei Ghizela. Stalactitele înclinate și depunerile de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a Salinei.
Accesul turiștilor în mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 20 persoane însoțite de ghid. Accesul în mina Ghizela se face exclusiv pe scări
☎️ 0364.260.940
Pin It