20
Sam, Apr
20 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

salina-2Instanțele de judecată de la Tribunalul Specializat Cluj și cea de la Curtea de Apel Cluj care au judecat în ultimele zile cauzele legate de societatea Turda Salina Durgău refuză, în continuare să judece fondul problemelor existente acolo, mulțumindu-se să ia decizii bazându-se pe excepțiile invocate de părți. Ce înseamnă aceasta? Că procesele se răresc, dar problema legalității uneia sau alteia dintre părți rămâne.

În data de 11 noiembrie 2014, bunăoară, în dosarul 1240/33/2014, instanța de la Curtea de Apel a amânat pronunţarea pentru data de 13.11.2014. În speță este vorba despre solicitarea făcută de SC Turda Salina Durgău SA, prin directorul general de atunci, Vasile Simion Tot, asistat de avocatul Constanța Mătușan, de a se emite o ordonanță președințială care să suspende hotărârile Adunării Generale a Acționarilor de la Salina Turda care au dus la înscrierea în Registrul Comerțului a Consiliului de Administrație prezidat de liberala Corina Făgădar, un CA ilegal, numit prin Hotărâri ale Consiliului Local (HCL) suspendate de Prefectul Ioan Gheorghe Vușcan, ca fiind ilegale. Se mai cerea și constatarea nulității absolute a tuturor hotărârilor luate de Consiliul de Administrație în cauză.

Cele afirmate de noi sunt dovedite și prin soluția pe scurt, publicată în 13 noiembrie 2014, în care se arată că decizia a fost luată doar pe baza unor excepții, fără ca instanța să atingă fondul problemei: ”Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a M.T. (n.a. - Municipiul Turda)Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant a directorului general T.V.S. (n.a. - Tot Vasile Simion) în reprezentarea apelantei SC T.S.D. SA şi, în consecinţă: Anulează cererea de ordonanţă preşedinţială introdusă de către apelanta SC T.S.D. SA (n.a. – Turda Salina Durgău) având ca obiect suspendarea provizorie a executării hotărârii nr.2102/2014 pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj în dosar 946/1285/2014, pentru lipsa calităţii de reprezentant a directorului general T.V.S. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi 13.11.2014. Document: Hotărâre  616/2014  13.11.2014”

Astfel, instanțele de judecată continuă să se spele pe mâini, ca Pilat din Pont, când vine vorba de obiectivul turistic de la Turda. Această instanță nu este prima care spune: ”Vasile Simion Tot nu mai este director, punct. Anulăm toate cererile făcute de acesta.”

Însă acest lucru nu este normal, întrucât nu poți spune că s-a respectat legea pentru că ce s-a întâmplat? Consiliul de Administrație ales fără respectarea OUG 109, doar pe criterii de subordonare politică, ajuns să preia conducerea Salinei Turda după înscrierea în Registrul Comerțului la ordinul unei instanțe care a refuzat să judece fondul (nu a luat în considerare faptul că HCL-urile prin care au fost numiți sunt suspendate de prefect ca ilegale, deci nu pot produce efecte), a luat o primă decizie majoră de a susține sus și tare că mandatul lui Vasile Simion Tot a încetat. Motivul? Ni-l dezvăluie cu nonșalanță Corina Făgădar, președintele noului Consiliu de Administrație, într-un comunicat de presă pe care l-am publicat la momentul respectiv integral, din care spicuim acum: ”Numirea directorului general interimar s-a realizat in considerarea faptului ca potrivit mențiunilor din Registrul Comerțului mandatul domnului Tot Vasile Simion a fost stabilit sub condiția suspensivă până la desemnarea membrilor consiliului de administrație conform OUG 109/2011. Condiția s-a îndeplinit odată cu admiterea înscrierii mențiunilor în registrul comerțului, motiv pentru care mandatul domnului Tot Vasile Simion a încetat.” Ce ziceți, oameni buni, de asta? Ce ziceți cum își bat joc unii de lege, cu largul concurs al celor chemați să facă lumină? Adică dacă pe căi care numai legale nu pot fi numite, au ajuns să fie înscriși în Registrul Comerțului, aceea înseamnă că au fost numiți în baza OUG 109/2011! Nimic mai fals. Și alte Consilii de Administrație anterioare au fost numite și înscrise în Registru Comerțului, dar niciunul dintre acelea nu a avut pretenția că au obținut acele posturi bine plătite și aducătoare de alte facilități colaterale în baza OUG 109. Nu poți fi numit în baza OUG 109 câtă vreme prefectul județului Cluj a suspendat HCL-urile prin care ai fost numit după criterii politice tocmai pentru că nu ai respectat OUG 109. Motiv pentru care, atenție(!)– orice spun miniziariștii umflați cu bani de ACL  (și care și-ar putea pune niște sare pe slănină cu banii aceia, nu cred să le ia mai mult de 15 minute, murăturile fiind ei înșiși), pentru a-i ajuta ca ”lovitura de stat”, ”puci”-ul de tip sovieto-venezuelean, să le reușească – Vasile  Simion Tot este directorul general al SC Turda Salina Durgău SA, înscris în Registrul Comerțului. Nu poți fi directorul general al unei societăți comerciale, mai ales al uneia de amploarea ”perlei turismului” turdean, să dispui de sume enorme de bani după bunul plac, fără ca măcar să fii înscris în Registrul Comerțului. Când instanța va judeca pe fond, deranjul ar putea fi extrem de mare. Iar deciziile din instanțele de judecată asta nu ar trebui să fie influențate nici de rezultatul alegerilor prezidențiale, nici de vreuna din părțile implicate.

Revenind soluția dată pe scurt de instanță, să spunem că acest dosar 1240/33/2014, prin care s-a solicitat o ordonanță președințială pentru urgentarea deblocării situației de la SC TSD SA, a fost izvorât din apelul făcut de Cristian Matei în dosarul 946/1285/2014, dosar încheiat cu sentința care a dus la înscrierea Consiliului de Administrație controlat de ACL Turda și aliații săi (adică PNL-PDL-UDMR+ trădătorul PP DD-ului din Consiliul Județean, Axente Husar) în Registru Comerțului.

Cristian Matei a făcut apel în acest dosar, însă puci-știi din noul CA de la Salină au anunțat instanța că TSD nu solicită rejudecarea la Curtea de Apel. Cu toate acestea, procesul va trebui să fie pus, până la urmă, pe rolul instanței de apel, întrucât Cristian Matei are mai multe probleme cu acest Consiliu de Administrație. El nu a semnat la Registru Comerțului, așa că acest Consiliu de Administrație nu avea cum să fie înscris legal, fără semnătura sa, ca și component înscris acolo oficial, de către reprezentantul Consiliului local Turda în AGA, avocatul Nicolae Giurgiu. Matei a fost înscris peste voința sa, acest fapt fiind încă un abuz al acestui grup care a pus mâna (AGA și CA) pe Salina Turda. În plus, el nu a fost convocat la nicio ședință a actualului Consiliu de Administrație, aceasta fiind o altă încălcare a legii de către președintele CA, Corina Făgădar.

Instanțele de judecată, refuzând să judece fondul problemei, au împins, iată, procesele legate de conducerea Salinei până aproape de termenul procesului de la instanța de contencios administrativ, demarat de prefectul județului. Astfel, însumând manevrele politice și eludările legii, piperate cu chichițele avocățești și cu ”spălarea pe mâini” a judecătorilor de la ONRC și din instanțe, Cazul Salina versus Tot va deveni, suntem siguri, un caz excepțional, de predat studenților din facultățile de drept.

Până atunci, abuzurile față de directorul Vasile Simion tot continuă. Vineri, 14 noiembrie, la ora 17 era termenul prevăzut pentru înscrierea și depunerea dosarului pentru postul de director general al Turda Salina Durgău, scos la concurs de CA-ul Corinei Făgădar. Ei bine, în jurul orei 15, când cetățeanul cu drepturi depline Vasile Simion Tot s-a prezentat la sediul societății pentru a-și pune dosarul, accesul acestuia a fost barat cu trei oameni de ordine, oameni care aveau în consemn interzicerea accesului în societate a directorului societății, trecut în Registrul Comerțului (alt abuz, altă poveste, alte persoane care, probabil, vor avea de dat socoteală). Reușind să o contacteze pe cea numită de actualul CA, director general interimar (sic), fosta casieriță Norina Chețan, aceasta a dispus escortarea lui Vasile Tot până la registratură, unde acesta să-și depună dosarul.

Vasile Simion Tot ne-a precizat că a făcut o solicitare către societate pentru a-i fi emisă o adeverință doveditoare privind perioada în care a deținut funcția de director general. Nu a obținut un astfel de document. Alt abuz menit să-i țină pe dușmanii politici ai Consiliului de Administrație controlat de ACL departe de postul de director general al TSD, un post despre care toată Turda știe că este pregătit pentru avocata Simona Baciu, membru PDL Turda.

Cu acest concurs este o altă poveste cu multe neconcordanțe în ceea ce privește respectarea buclucașei OUG 109, fapt care va duce, prevedem noi încă de pe acum, la un alt scandal, cu și mai multe procese intentate SC Turda Salina Durgău SA. Cui servește demolarea imaginii excepționale făcute acestui obiectiv? Cine va da socoteală pentru răul produs? Turdenii vor să știe!

Pin It