20
Sam, Apr
20 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

consilieri-pdl-udmr-turdaConsilierii locali PDL Daniela Florea și Florin Bugnar au solicitat colegilor din Consiliul local Turda să aprobe prelungirea perioadei de trageri aferentă creditului contractat de către SC Turda Salina Durgău SA cu CEC Bank, conform cu un contract din 2012, până la 31 decembrie 2015.

În raportul de specialitate semnat de Radu Crișan, care este și membru al Consiliului de Administrație al societății care administrează Salina Turda, se arată că respectiva societate a depus la Consiliul local al municipiului Turda solicitarea cu numărul 28 046 din 26 noiembrie 2014, în care se menționează că la finalul anului 2014 a rămas neutilizată suma de 1 550 847, 88 lei.

De ce era nevoie de aprobarea Consiliului local pentru prelungirea tragerii din acest credit contractat de SC Turda Salina Durgău SA? Pentru că, potrivit condițiilor de acordare a acestui credit, Municipiul Turda, în calitatea de unic acționar al societății, garantează rambursarea creditului pe toată perioada.

Expunerea de motive semnată de cei doi consilieri amintiți în debutul acestui material informativ nu este altceva decât copy-paste după reportul de specialitate semnat de Radu Crișan. No comment, spuneam că acesta este un material informativ.

Consilierul independent Lucian Varo a întrebat executivul pentru ce a fost contractat inițial respectivul credit care necesită prelungirea perioadei de tragere. Cel care i-a răspuns a fost însușii primarul Tudor Ștefănie: ”Pentru lucrările de la Centrul Spa și finalizarea lucrărilor de la hotel. Pentru că nu s-a lucrat în acest an deloc la hotelul din centrul localității, este nevoie de prelungirea liniei de credit și începerea lucrărilor de urgență, astfel încât, undeva prin iunie să finalizăm acest hotel. Deci, eu cred că ar trebui să facem această prelungire până la sfârșitul anului 2015”, l-a lămurit primarul turdean.

Creditul inițial contractat de SC Turda Salina Durgău SA a fost contractat în vederea realizării obiectivului de investiții ”Amenajare Complex Balnear Potaissa Turda”, de la CEC Bank, valoarea sa fiind de 8 842 069 lei. Bancherii au solicitat, la fiecare prelungire (una s-a produs în data de 13 februarie 2013 – până la finalul lui 2014), completarea prin Hotărâre a Consiliului local Turda a obiectului creditului și perioada de trageri din credit. Dacă în HCL din 13.02.2013 se precizează la art. 2 că ”se aprobă completarea obiectivelor ce se vor finanța din împrumut cu dotările necesare funcționării obiectivului de investiții Amenajarea Complex Balnear Potaissa Turda, de această dată nu se mai spune nimic despre obiectul creditului. Astfel, deși primarul Tudor Ștefănie susține că din acei bani se va lucra și la Hotelul Potaissa, din punct de vedere al celor care acordă creditul acest lucru ar putea fi problematic, contractul lor referindu-se la acest Complex Balnear Potaissa Turda, care este așa-numitul Centru Spa. Probabil este o scăpare care va fi remediată printr-o ședință de Consiliu local de îndată sau de urgență, în cursul acestei luni.

Cert este că plenul Consiliului local Turda a aprobat în ședința de vineri, 5 decembrie, prelungirea perioadei de tragere din credit până la 31.12.2015.

Pin It