27
Sam, Apr
1 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

sindicat-simona-baciuRăspunsul la această întrebare este unul simplu, și totodată complicat. Simplu pentru că se știe că orice persoană care se află a conducere, cu apucături dictatoriale, total nedemocratică se va opune unei organizări a oamenilor muncii sub formă de sindicat. Cei mai deschiși la minte, profesioniștii, știu să obțină un beneficiu maxim de pe urma acestei forme de organizare, dacă reușesc să aibă oameni care muncesc cu plăcere și randament maxim.

Nu este cazul în ultimele luni la Salina Turda, luni care coincid cu preluarea conducerii de către directorul Simona Maria Baciu, și în care mulți dintre angajații de aici și-au dat demisia. Mulți dintre ei susțin că s-au făcut presiuni asupra lor, alții chiar au deschis acțiune în instanță împotriva Turda Salina Durgău. Cei care își permit să jongleze cu locurile de muncă și cu viețile unor oameni – perindându-se pe la această societate care ar trebui să fie mândria noastră, a cetățenilor din Turda, dar nu este – știu că în cazul în care vreunul dintre acești nemulțumiți, dacă dovedește în instanță că a fost nedreptățit, primește sume importante de bani, bani care sunt ai noștri, nicidecum ai celor care temporar conduc această societate.

Militând de multă vreme deja pentru intrarea în legalitate a acestui obiectiv, care să nu mai fie condus politic ci, conform OUG 109 din 2011, de persoane cu competențe în domeniul economic și managerial, trebuie să spunem că și intrarea angajaților de la Salina Turda într-un sindicat al lor trebuie privită ca o normalitate și salutată de către conducere, nu împiedicată.

Ei bine, de ce spunem că acești oameni au fost împiedicați să-și facă un sindicat al lor? Simplu: pentru că directorul Simona Maria Baciu a refuzat să le dea permisiunea de a avea sediul sindicatului la sediul S TSD Turda. Altfel de ce și-ar fi înregistrat angajații de acolo sindicatul la sediul Cartel Alfa din Cluj-Napoca, B-dul roilor nr. 16? Deci vestea bună pentru angajații care au aderat sau vor adera în viitor la Sindicatul „Salina Turda” este că această formă de organizare există, toate demersurile necesare fiind parcurse, conform legii.

Din hotărârea instanței care atestă înființarea Sindicatului ”Salina Turda” aflăm că acesta are ca scop: ”apărarea drepturilor și promovarea intereselor profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor săi, prevăzute în legislație și în Contractele Colective de Muncă”. Sindicatul „Salina Turda” s-a constituit având 15 membri fondatori, care au inițiat demersurile legale de înființare a acestei formațiuni sindicale, fapt ce rezultă din procesul verbal al primei Adunări Generale (de constituire) care a avut loc în 6 februarie 2015.

Să mai spunem doar că Biroul Executiv al Sindicatului „Salina Turda” este format din președintele Mihai Adrian Hărăstășan, vicepreședinte, Andrei Pintilie și secretarul Ioan Mureșan. Așadar, având personalitate juridică, celor din sindicatul de la Salina Turda nu le mai rămâne decât să atragă și alți membri. În prezent, din totalul de peste 110 angajați, se pare că peste 40 sunt deja membri ai Sindicatului „Salina Turda”. În momentul când numărul membrilor de sindicat va depăși 50 % plus unu din totalul angajaților TSD, sindicatul va putea negocia, în numele salariaților, salariile și alte drepturi ale ”clasei muncitoare”.

Spre deosebire de actuala conducere, în urmă cu un an, directorul Vasile Simion Tot și președintele Consiliului de Administrație de atunci, Cristian Matei, au semnat un contract colectiv de muncă în urma căruia s-a stabilit un salariu minim de 1000 de lei, deși în acel moment legea prevedea un salariu minim de doar 850 de lei. Aceasta și multe alte decizii luate de actuala conducere, asupra cărora o să revenim cu amănunte, fac angajații Turda Salina Durgău să regrete precedenta conducere și să-și pună speranța într-o decizie a instanței favorabilă acesteia.

Pin It